25 / 04 / 2024

Şanlıurfa'da 2013 yılında temeli atılan 352 adet okul 1 milyar liraya mal olacak!

Şanlıurfa'da 2013 yılında temeli atılan 352 adet okul 1 milyar liraya mal olacak!

Şanlıurfa, eğitime en fazla yatırım yapılan il olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 2013 yılında temeli atılan 352 adet okulun maliyetinin 1 milyar lirayı bulması bekleniyor.




Eğitim’de son sıralarda yer alan Şanlıurfa’ya yüz milyonlarca lira para harcanıyor. Geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın da katılımı ile temeli atılan okulların şimdiye kadar 287 tanesi ihale edildi. Eğitime hazır hale getirilen okul sayısı ise 110. 2014-2015 Eğitim ve Öğretim yılına 240 okulun yetiştirilmesi planlanırken tamamlanan okul sayısının yıl sonuna kadar 250’yi bulması bekleniyor. Tamamı 530 derslikten oluşacak olan bu okulların toplam kapasitesi ise 15 bin civarında olacak.

 

TÜRKİYE’DE EN FAZLA YATIRIM URFA’YA

 

Kimi okullar yıkılarak yerine derslik sayısı daha fazla binalar yapılırken projedeki okulların yüzde 90’nına yakını yeni yapılan okullardan oluşuyor. Projedeki her bir okulun ortalama maliyeti 6 ile 7 milyon arasında değişiyor. İhale edilen ve henüz edilmeyen okulların toplam maliyetinin ise inşaat ve donanımlara harcanacak paralarla birlikte 1 milyar lirayı bulması bekleniyor. Okulların maliyeti, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul inşaatları için ayrılan bütçesinin neredeyse yarısına denk geliyor.

 

ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ PANSİYON

 

Yüksek kapasiteli olarak planlanan okulların neredeyse tamamında spor salonları bulunuyor. 22 tane okulda ise 200 ile 300 kişilik pansiyonlar bulunuyor. Taşımalı eğitim ile uzak yerlerden merkezlere gelmek zorunda kalan öğrenciler, bu pansiyonlarda kalacak. Pansiyonlarda kalacak öğrencilerden para alınmayacağı gibi temel ihtiyaçlar da devlet tarafından karşılanacak. Öğrencilerin her gün yol gidip gelme zorunluluğunu ortadan kaldıracak pansiyonlar, taşımalı eğitimi sona erdirmede ilk adım olarak görülüyor.

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul inşaatları için en fazla bütçeyi Şanlıurfa’ya ayırdığını belirten İl Milli Eğitim Müdürlüğü İnşaat ve Emlak Hizmetleri Şube Müdürü Sadullah Gencer, ihale edilen okulların tamamının 2015 Mayıs ayında kendilerine teslim edileceğini söyledi. Gencer, geriye kalan okulların ise kısa sürede ihale edilerek inşaatına başlanacağını ifade etti. 

 



Şanlıurfa Gazetesi




Geri Dön