26 / 04 / 2024

Şanlıurfa'da inşaat malzemelerine gelen zam müteahhitleri zorluyor!

Şanlıurfa'da inşaat malzemelerine gelen zam müteahhitleri zorluyor!

Şanlıurfa'da demir çimento fiyatları 2 yıl öncesine döndü. Şanlıurfa'da inşaat malzeme fiyatları sürekli artıyor. Dünya genelindeki emlak fiyatlarına bağlı olarak demir ve çimentoya gelen zamların müteahhitleri zor durumda bırakıyor.



Çimento ve demir başta olmak üzere inşaatta kullanılan çok sayıda malzemeye yüzde 15'e varan oranlarda artığı öğrenildi. İnşaat sektörü temsilcileri, ev fiyatlarına zam baskısı altında kaldılar. 


Şanlıurfa Karaköprü ilçesinde inşaat malzeme satışı genel muhasebe sorumlusu Mustafa Tiker çimento fiyatındaki artışın sektörü etkilediğini söyledi. Tiker şöyle konuştu "Çimentoda son olarak 1 milyon 200 liraya yani 1 milyon 200 kuruş artış gösterdi. Demirde ise son zamanda 40 kuruş yükseliş gösterdi. Buda bizi kötü etkiledi. 


Şanlıurfa Karaköprü semtinin, inşaat sektörünün yoğun olduğu bir yer. Şu an müteahhitlerimiz temel atmaya korkuyor. Yani yetkililer bunlar için bir şeyler yapması gerekiyor diye düşünüyorum. Şu an demir 1 buçuğu buldu. Bundan önce demir 1.10 kuruştu. 


Buda bir artış müttehit korkuyor açıkçası. Çimento 1.20 kuruş arttı. Yani bu artışlar inşaat sektörünü durdurmaya yetiyor. Şu anda bütün ürünlerde yükseliş var. Şu an nakliyeler bile yüksek. 


Benzinlerden dolayı nakliyeler dahi yüksek geliyor. Ben tırdan 300 lira kazanacağıma 100 lira kazanıyorum, yapmak dahi istemiyorum. Daireler satılmıyor şu an yapan müttehit satamıyor. Esnaf şu an kan ağlıyor. Bunun sebebi yurt dışından ihracat olabilir.


Özellikle suryeye giden malzemelerden dolayı çok tüketiliyor. Bizi etkileyen tarafı Türkiye'nin yaptığı ekonomikten dolayı, ekonomi şu şekil; biz yurt dışına ihracat ettiğimiz zaman biz kendi halkımızı düşünmüyoruz. 

Biz bu yönle görüyoruz. Bunla ilgili yetkililer açıklama yapsa işte efendim geleceğiniz şu şekilde olacak dese şu an biz günde bir araba zor çıkartıyoruz" dedi. 


Abdul Kadri Badıllı yurt dışından ham madde alımlarının fiyatlara yansıdığını belirterek "Biz buna artış demeyelim de yenilik oldu diyelim buna 2012 yılında bizim inşaatımıza aldığımız demirler fiyatı yaklaşık 1400 ile 1420 arasında idi. 2013 yılında 1345, 2014 yılında ise 1390 idi. Bu gün baktığımız zaman 1500 binden demir alabiliyoruz. Yurt dışında hammadde alımları olduğu için maalesef buda fiyatlara yansıyor. Benim halkıma tavsiyem Şanlıurfalı kardeşlerime gayrimenkule yatırım yapmaları için şu anda çok ideal bir zaman. Çünkü ilerleyen zamanlarda demir ve çimento fiyatlarına zam geleceğini görüyorum. Bir an önce yatırım yapmaları kendilerinin menfaatine olacaktır" şeklinde konuştu. 




Şafak Gazetesi


Geri Dön