28 / 03 / 2024

Şanlıurfa'da konut yapacak imarlı alan yok!

Şanlıurfa'da konut yapacak imarlı alan yok!

Şanlıurfa İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Mustafa Önal, kentte imarlı alan azlığı nedeniyle konut fiyatlarının sürekli yükseldiğini söyledi



Ev kiralarının 500 ile 2500 lira arasında değiştiği kentte, bazı semtlerde apartman dairelerinin 1 milyon liraya ulaştığını söyleyen Önal, "Fiyatlar yüksek ama buna rağmen konuta yönelik çok fazla talep var. Öyle ki, müteahhitlerimiz yeni bina yapacakları arsa bulamaz hale geldi. Biran önce yeni imarlı alanlar oluşturulmazsa, bu fiyatların önüne geçilemez" dedi. 


2 milyona dayanan nüfusu ile GAP’ın başkenti konumunda olan Şanlıurfa , son yıllarda imarlı alan yokluğu nedeniyle konut fiyatlarındaki yükselişiyle dikkat çekiyor. Ev kiralarının 500 ile 2500 lira arasında değiştiği kentte, apartman daireleri ise yaşları, semtleri ve niteliklerine göre 200 bin lira ile 1 milyon lira arasında alıcı buluyor. 


KONUT YAPACAK İMARLI ALAN BULUNMUYOR 


Şanlıurfa İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Mustafa Önal, fiyat artışının konuta yönelik talebi düşürmediğini aksine daha da artırdığını söyledi. Şanlıurfa ’nın konut bakımından Türkiye ’nin en pahalı ilk beş şehri arasında bulunduğunu söyleyen Mustafa Önal, bunun sebebini ise kentte imarlı alan bulunmamasına bağladı. Şanlıurfa kent merkezinde arsa bulunmadığını ve imara açık tek alan olan merkeze bağlı Karaköprü Beldesi’nin de müteahhitlerin yönelmesiyle son yıllarda 100 bin nüfusun barındığı konut cenneti haline geldiğini ifade eden Mustafa Önal, "Şu anda Karaköprü Beldesi’nde de inşaat yapacak arazi kalmadı. İmarlı arsa bulunmadığı için bütün müteahhitler Karaköprü’ye sıkıştı ve küçük bir belde olan Karaköprü bugün 100 bin insanın yaşadığı koca bir şehre dönüştü" dedi. 


Belediyelerin ve ilgili kuruluşların yeni konut alanlarının belirlenmesi için imarlı alan açması gerektiğini söyleyen Önal şöyle konuştu: 

" Şanlıurfa son yıllarda hızlı bir gelişim sürecine girdi. Bu süreç beraberinde insanları konut sahibi olmaya yönlendirdi. Bazıları başlarını sokmak için ev sahibi olmak isterken, bazı insanlarımız ise yatırım amaçlı konut piyasasına yöneldi. Durum böyle olunca, oluşan talep üzerine müteahhitler boş buldukları alanlarda inşaat yaptı. Ancak, son yıllarda imarlı alan sıkıntısı ortaya çıkınca piyasa bir anda yükseldi. Şu anda Şanlıurfa ’da bir dairenin fiyatı 200 bin lira ile 1 milyon lira arasında değişiyor. Konut fiyatlarında ki bu yükseliş haliyle ev kiralarına da yansıdı. Şanlıurfa ’da şu anda evler 500 lira ile 2 bin 500 lira arasında kiralanabiliyor. Şanlıurfa konut fiyatlarıyla bölgenin en pahalı, Türkiye ’nin de en yüksek fiyatlara sahip ilk şehirlerinden birisi oldu. Bunun en temel sebebi imarlı arsaların yeteri kadar olmamasından kaynaklanıyor. Biz defalarca bu konuda yetkili kurumlara ettik, ama halen bu konuda çözüm bulunamadı. Bizim yetkililerden isteğimiz biran önce kentte yeni imarlı alanların açılmasını istiyoruz. Arsalar imara açıldığı zaman, fiyatlar daha alt seviyelere çekilebilir." 


MEMURLAR YÜKSEK KİRADAN KAÇIYOR 


Halktan konut fiyatları ve kiralara ilişkin yoğun şikayetler aldıklarını de dile getiren Önal, özellikle görev için Şanlıurfa ’ya gelen memurların, yüksek kira ödedikleri için mecburi hizmet sürelerini tamamladıktan sonra farklı illere tayin istediklerini de kaydetti. 


RADİKAL


Geri Dön