28 / 03 / 2024

Şanlıurfa'ya 763 konut ne zaman yapılacak?

Şanlıurfa'ya 763 konut ne zaman yapılacak?

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin 763 projesi içerisinde yer alan vaadleri arasında yer alan "ucuz konut projesi ne zaman hayata geçirilecek.



Şanlıurfa'nın en önemli sorunlarından birisi hiç kuşkusuz konut sorunudur. Büyükşehir Belediyesi'nin 2014 yerel seçimlerinde vaad ettiği 763 projesi arasında yer alan orta ve dar gelirli vatandaşlar için, "ucuz konut" projesinin ne zaman hayata geçirileceği merak ediliyor. Konut ve Kira fiyatları bakımından, Şanlıurfa Türkiye'nin en pahalı illeri arasında yer alıyor. Sürekli göç alan ve nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye'de ilk il arasına yer Şanlıurfa'da konut fiyatları ve kira fiyatlarındaki aşırı yüksek olması nedeniyle ilimize gelen öğretmen ve memurların yanı sıra kentte yaşayan orta ve dar gelirlileri olumsuz etkiliyor.


KİRA VE KONUT FİYATLARI TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE 

Şanlıurfa Merkez Karaköprü ve Haliliye ilçelerinde konut fiyatları yaklaşık 300 bin ile 750 Bin TL arasında değişirken, yine bu bölgedeki kira fiyatları da en düşük bin lira ile 2 bin liraya arasında değişiyor.İlimizde bu denli yüksek fiyatlara rağmen Büyükşehir Belediyesi ve Merkez İlçe belediyelerinin toplu konut ve sosyal projeler yapmaması,gelişen nüfus ve alınan göç durumuna göre konut üretmemesi nedeniyle meydanı boş bulan arsa spekülatörleri de konut fiyatlarını dilediği şekilde belirlemesi tüm bu sıkıntıları fark eden siyasilerin de çözüm bulmaması Şanlıurfalıların yanı sıra ilimize atanan memurları kara kara düşündürüyor. 


GÜVENÇ, KONUT A.Ş İLE UCUZ KONUT SÖZÜ VERMİŞTİ 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye eski Başkanı Celalettin Güvenç'in kentsel dönüşüm ve 60 Bin lira ile 120 metre kare konut sözü vardı Urfalılar ancak 1 Kasım genel seçimlerinde Memleketi Kahramanmaraş'tan Milletvekili olunca tüm verdiği bu vaatler de bir nevi rafa kaldırılmış oldu. 


GÜVENÇ,"İMARDA RANT OLAYINI SIFIRADÜŞÜRECEĞİM DEMİŞTİ" 

Toplu konut yapımında başarılı AK Partili belediyeleri örnek gösteren Güvenç, "İlk etapta Konut AŞ'yi kuracağız demiş ve Şanlıurfalılara kira öder gibi ucuz konut sahibi yapma vaadinde bulunmuş ancak bu vaadini yapamadan istifa etmişti. Türkiye'de ortalamasına bakıldığında konut fiyatlarının Şanlıurfa'da çok yüksek olduğuna dikkat çeken vatandaşlardan Emrah Acar,"Yeni imar yerleri açılarak.Büyükşehir Belediyesinin vaatlerini gerçekleştirmesi halinde konut fiyatlarının makul seviyeye gelebileceğinin altını çizerek özellikle şehir trafiğinin de bu anlamda rahata kavuşacağını belirtti." Acar, her gelen belediye başkanlarının kaldırım taşlarını değiştirdiğini üstyapıyla zamanlarını tükettiğini imar alanları açmadığını ve konut yapılamsına önem verilmediğini de kaydederek,özellikle Büyükşehir Belediyesinin yeni imar alanları açarak ucuz konut projesi vaadini gerçekleştirmesini istedi. 


GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR  TOKİ  İŞBİRLİĞİ KENTTE 50 BİN KONUT KAZANDIRDI 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin kentin konut sorununu çözmek için TOKİ ile protokl yaparak Gaziantep'e 50 Bin konutun temelini atarak kentin 2023 yılına kadar olan konut sorununu büyük ölçüde çözüme kavuşturdu.Başbakanlık TOKİ İdaresi 2016 yılı projesi kapsamında pek çok şehirde yeni konut alanları inşa ederken. En büyük projeyi Gaziantep'e yapıyor. TOKİ Gaziantep'e 50 Bin konut Projesini hayata geçirirken yanı başında komşusu olan Şanlıurfa'ya ise Gaziantep'in onda biri olan 5 Bin konut projesini hayata geçirmeyi düşünüyor.TOKİ Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'yle 8,5 milyon metrekare alan üzerine projelendirilen 50 bin konutluk Gaziantep Kuzey Şehir uygulaması ile Gaziantep'te en büyük konut projesi'nin tanıtım toplantısını, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, TOKİ Başkanı M.Ergün Turan ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in katılımıyla gerçekleştirdi.Kuzey şehir aynı zamanda sosyal konut alanında uygulanan en büyük proje olma özelliğini taşıyor. Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan istifa ederek, memleketi Kahramanmaraş'tan Ak Parti'den Milletvekili seçilerek parlementoya giren Celalettin Güvenç'in Şanlıurfa'ya'Ucuz konut projesi' vaadi de hayata geçirilmeden rafa kaldırıldı.Aııcak Celalettin Güvenç'in istifasıyla boşalan Büyükşehir Başkanlık görevine getirilen Karaköprü Eski Belediye Başkanı Av.Nihat Çiftçi'nin konut sorunun çözüme kavuşmasını isteyen vatandaşlar, Şanlıurfa'da bir apartman dairesinin 1 milyon liraya kadar satılıyor. Bu sorun ortadan kaldırması için mutlaka ucuz konut projesini biran evvel hayata geçirmelidir." diye konuştu. Urfa'daki konut sorunu ve kiraların yüksekliğini dile getiren vatandaşlardan Mahmut Demir, Yeni imar alanları açarak ve arsa fiyatlarını düşürerek Büyükşehir Belediye Başkanı Av.Nihat Çiftçi'nin konut sorununa çözüm getirmesini isteyen Demir, "Başkan Çiftçi mutlaka eski Başkan Güvenç'in ucuz konut vaadini gerçekleştirmelidir. Yapacağı bu konutları da organize sanayi bölgesine yakın yapmalıdır.Çünkü burada en az 10 Bin dönüm hazine arazisi var bu bölgede çok katlı olarak en az 50 bin konu yapılabilir.Yeterki istesin.Buralar kayalık ve çok katlı yapılara elverişli yerlerdir.Şehir buraya kaydırılarak trafik sorununu da çözüme kavuşur."dedi. Ahmet Akdemir ise," İkinci bir yer ise, Eyyübiye bölgesinin Yenice semtinin dağlık alanlarına konut yaparak Şanlıurfa'daki konut sorununu çözebilir. Buralarda da yapılacak 50 Bin konut ile Şanlıurfa'nın konut sorunu 4 yıl içerisinde çözüme kavuşur."şeklinde konuştu. Murat Işıkay ise,Şanlıurfa'da konut fiyatlarının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, yeni imar yerleri açılmasıyla arsa fiyatlarını düşürülebileceğini,Büyükşehir ve ilçe Belediyeleri birlikte ve koordineli çalışarak Urfa için bol ve ucuz konut yapılması durumunda,Şanlıurfa'da tamamıyle kaçak ve çarpık kentleşmenin önüne geçilebileceğini belirtti." 


URFA'NIN KONUT SORUNUNA GAZİANTEP MODEL ALINMALI 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Av.Nihat Çiftçi Şanlıurfa'nın gelişimini gerçekten istiyorsa artık kentin konut sorununa bir el atmalı.Şanlıurfa'yı geleceğe taşımak istiyorsa Gaziantep'in 50 Bin konutluk projesini örnek alarak Şanlıurfa'ya da bu uygulamayı bir an önce başlatmalıdır.Başkan Çiftçi, Şanlıurfa'nın her konuda kalkınması için çaba sarfetmeli aldığı bu sorumluluğu çok çalışarak özellikle siyasilerle birlikte kentin ileri gelenleri ve tüm yöneticileriyle el ele vererek büyük projeler imza atmalıdır.Artık bu projelerin zamanı gelmiştir ve geçmiştir.Şehrimizin yoğun göç alması ile birlikte oluşabilecek sorunların planlarını iyi yapmalı ve mevcut konut sorununuda bir evvel çözerek,Şanlıurfa'nın komnut ihtiyacına öncelik vermelidir.Yapılacak olan konut projeleri kentin geleceği açısından çok önemli ve ihtiyaçtır. 



Şafak Gazetesi


Geri Dön