25 / 04 / 2024

Saraçoğlu Mahallesi'nde TÜRGEV iddiası!

Saraçoğlu Mahallesi'nde TÜRGEV iddiası!

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Saraçoğlu Mahallesi’yle ilgili, “Amaç, önce mahalleyi boşaltıp çöküntü alanı haline getirmek, sonra TÜRGEV gibi vakıflara vermek” dedi.



Ankara kamuoyunun 'Saraçoğlu Mahallesi' olarak bildiği Namık Kemal Mahallesi'ndeki lojmanların tahliyesine ilişkin tartışmalar sürüyor. Son olarak mahalledeki bir apartmanın tahliyesi için alınan kararın yürütmesi  Ankara  16. İdare Mahkemesi'nce durduruldu. Namık Kemal Mahallesi'ni Koruma ve Yaşatma Derneği'nin avukatı Asım Özcan, Saraçoğlu'nun ilk yapıldığı gibi korunması için hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise asıl amacın önce mahalleyi tahliyelerle boşaltıp çöküntü alanı haline getirmek, daha sonra da Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) gibi vakıflara vermek olduğunu öne sürdü.


TAHLİYELER YASADIŞI


Candan, Saraçoğlu'ndaki lojmanların Maliye Bakanlığı'na devredilerek ekonomiye kazandırılması, vakıflara ve kurumlara verilmesi yönünde Resmi Gazete'de yayımlanan bir karar bulunduğunu hatırlattı. Bu karar hakkında açtıkları davanın devam ettiğini belirten Candan, şunları söyledi:


“Ağaçları, binaları tescilli olan Saraçoğlu'nun çöküntü alanı haline getirilmesine çalışan bir anlayışla karşı karşıyayız. Buranın TÜRGEV'e verilerek bir yurt yapılmasının istendiği yönünde duyumlar alıyoruz. Binaların hepsi soyguncular tarafından talan edilmeye başlanmış durumda. Yağmur olukları çalınıyor. Ağaçların tamamı bakımsız, hastalık kapmış durumda. Bu zorunlu tahliyeler yasadışıdır. Yargı süreci devam ediyor. Buradaki insanların huzurunu kaçırarak buraları boşaltıp, yarın kime ve neye verecekleri belli olmayan insanları işgal ettirerek, devlet eliyle kamusal alanı gasp edecekler. Buna da müsaade etmemiz mümkün değil.”


YOK ÖYLE YAĞMA


CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ise Saraçoğlu’na gelerek mahalle sakinlerine destek verdi. Tarihi önemi ve kendine has peyzaj özellikleri bulunan Saraçoğlu’nun korunması gerektiğini vurgulayan Nazlıaka, 465 lojmanda oturan vatandaşların usulsüzce tahliye edilmesine izin vermeyeceklerini belirtti. Nazlıaka, “Ankara’nın tarihine, dokusuna, kültürüne sahip çıkmak amacıyla yoğun bir hafta bizi bekliyor. Yok öyle yağma” ifadesini kullandı.


Süreç sonunda mahallelinin eskiden olduğu gibi Saraçoğlu’nda huzur içinde yaşamaya devam edeceğini düşündüklerini söyleyen Özcan ise, şunları kaydetti: “Buranın ne riskli alan olması söz konusu, ne de buradaki çok büyük yüz ölçüme sahip hazine taşınmazlarının kamu hizmetinden vazgeçilmesi söz konusu. Buranın kamu tasarrufundan çıkmaması ve ilk yapıldığı gibi korunması için hukuki mücadeleyi tüm mahalleli olarak sürdürmeye kararlıyız.”


Hürriyet Ankara





Geri Dön