18 / 04 / 2024

Saray marangozu Türkiye'de fabrika açacak!

Saray marangozu Türkiye'de fabrika açacak!

24 yaşında dil bilmeden gittiği Londra'da kraliçenin baş mimarının sağ kolu olmayı başaran marangoz Metin Macit, 22 yıl sonra İstanbul'a fabrika kurmak için döndü



İngiliz aristokrasinin bir numaralı mimarlarıyla ortaklığı olan Metin Macit, şu günlerde İstanbul'da kendine bir fabrika arıyor. 24 yaşında bir gönül meselesi yüzünden terk etmek zorunda kaldığı vatanıyla aslında uzun yıllardır antika mobilyalar aracılığıyla bağlantı kuruyor. Macit'in hikayesi 22 yıl önce liseyi bitirdikten sonra yaptığı kısa bir evliliğin ardından İngiltere'ye gitmesiyle başlıyor. Türkiye'deyken marangoz ve mobilyacıların yanında çıraklık yapan Macit, aslen Gümüşhane Kelkit doğumlu. Londra'ya gittiğinde Kıbrıslı bir arkadaşı aracılığıyla İngiliz kraliçesinin baş mimarlarından olan Roger Board'la tanışmış. Board, 1989 yılında bir yangınla tahrip olan kraliyet sarayının restorasyonu ihalesini almış o dönemde. Macit'in genç yaşına rağmen marangozluktaki becerisi Board'ın ilgisini çekince en titiz çalışmaların sorumluluğu kısa sürede ona verilmiş. Sarayın onarımı bittikten sonra Lordlar Kamarası'nın da iç dekorasyon işini üstlenen Board yine ekibin başına Macit'i geçirmiş. Bu arada dil eğitimi almaya başlayan Macit Board'ın da teşvikiyle City of London'da Art and Desighn bölümüne yazılmış.

ARAP ASİLLER İNGİLİZ İSTİYOR
İki yıl Board'la çalışan Metin Macit, bu dönemde tanıştığı kraliyet ailesine yakınlığıyla bilinen antika restorasyonu yapan bir mimardan iş teklifi aldığını söylüyor. 'Önce bana bir antika sandalye verdi. Tamirde çıkardığım işi görünce birlikte çalışmayı önerdi. Ben de kendi şirketimi kurdum. Suudi Arabistan Kralı'nın sarayını yeniden dekore ettik. Bu işten 2 milyon pound kazandım' diyor. Omar Sherif'in evinden Umman Sultanı'nın yatına kadar birçok önemli projede çalışan Macit, kimi zaman 100 kimi zaman da 600 kişiye istihdam sağladığını söylüyor. 1995'te ilk atölyesini açan işadamının şu anda Londra'da üç atölyesi var.

2 milyon dolar yatıracak
Geçen yıl üç büyük projeden 6 milyon pound ciro elde eden Metin Macit'in yeni hedefi ülkesinde bir fabrika kurmak. 'İstanbul'da bir fabrika kurup dolaylı yoldan 200 kişiye istihdam yaratacağım. 2 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyorum' diyor Macit. 'Önümüzde İstanbul, Irak ve Miami'de üç otel projesi aldık. Metin Macit ismini dünya markası yapmak ve Arap müşterilerime artık 'İstanbul'da da varım' demek istiyorum' diyor.

Saray'daki her parçaya imza atmış
İngiliz Kraliyet Sarayı Hampton Colt'un restorasyonu sırasında kraliçe, Prenses Diana ve kraliyet ailesinin diğer fertlerinin her gün yanlarına gelerek işleri denetlediğini belirten Macit, kraliçeyle geçen ilginç bir anekdotu da anlatıyor: 'Bir gün yine yanıma geldi. Bir süre izledikten sonra çok genç olmam ilgisini çekmiş olacak ki 'nerelisin' diye sordu. Türkiyeli olduğumu söyleyince 'Dolmabahçe mi güzel Hampton Colt mu' diye sordu. Ben de siz söyleyin dedim. Bana dönüp, 'Türkiye denince unutamadığım bir çift mavi gözü hatırlarım' yanıtını verdi. Macit sarayda onardığı her bir antika masanın ayağına, sehpaya, dolap kapağına 'Metin Macit, İstanbul, Turkey' imzasını atmayı da unutmadığını söylüyor.
Hürriyet/YASEMİN SALİH


Geri Dön