25 / 04 / 2024

Saraybahçe Evleri'nden birine Zeynep Fadıllıoğlu dokundu!

Saraybahçe Evleri'nden birine Zeynep Fadıllıoğlu dokundu!

Türkiye 'nin ve dünyanın dört bir yanında çok başarılı ve ödüllü iç mimari uygulamaları gerçekleştiren, projeleriyle ilham veren Zeynep Fadıllıoğlu Bosphorus City 'deki Saraybahçe Evleri 'nden 3+1 dairenin dekorasyonunu modern ve klasiği bir araya getirer



Türkiye 'nin ve dünyanın dört bir yanında çok başarılı ve ödüllü iç mimari uygulamaları gerçekleştiren, projeleriyle gençlere ilham veren Zeynep Fadıllıoğlu Bosphorus City 'deki Saraybahçe Evleri 'nden 3+1 dairenin dekorasyonunu modern ve klasiği bir araya getirerek yorumladı.

Dünyada benzeri olmayan İstanbul Boğazı 'ını ve semtlerindeki yaşamı modern mimari ile yorumlayan Bosphorus City projesiyle ilgili ilk neler hissettiniz
Birçok insanın Boğaz rüyasına sahip olmasını sağlayacak olan çok yaratıcı bir proje olduğunu düşünüyorum. Ben de bir yalıda büyümüş olarak, suyun kenarında yaşamış olmanın keyfini bu projenin insanlara sunmuş olmasından mutluyum. Bu sayede birçok insan rüyasındaki eve de sahip olacaktır.

Bu projeyi kabul etmenizdeki etkenler nelerdi
Sinpaş 'ın profesyonel yaklaşımı, yaratıcılığa ve kaliteye verdiği önem.

Saraybahçe Örnek evleriyle ilgili çalışmaları yaparken hangi kıstaslar sizin için önemliydi
Müşterinin yaşam tarzına kolaylıklar getirmek, rahatlığa ve estetiğe önem veren bir yaşam stili sağlamak.

Bu çalışma için kullandığınız özel malzemeler, detaylar ve özel işçilikler nelerdi
Özel döküm metal meshler kullanıldı. Giriş kısmında eskitme ayna kullanıldı. Zeminde ahşap ve taşın bir araya geldiği özel el işçiliğiyle hazırlanmış kaplama uygulandı. Tavanda ve yatak odasının duvarında, Osmanlı motiflerinden oluşturulmuş kalemişi uygulandı. Osmanlı yazılarından oluşan 2 adet döküm metal sehpa hazırlandı. Özel tasarım 3 kat cam üzerine desenli yemek masası hazırlandı. Ebeveyn yatak odasında ve banyosunda Venedik ayna kullanıldı. Selçuk desenli çiniden banyoda ayna bordürü hazırlandı. Duş camının tasarımı yapıldı.

Saraybahçe için tasarladığınız çalışmayı gören kişiler neler hayal edecekler, nasıl bir çalışma ile karşı karşıya gelecekler Bu kişilere nasıl bir dünya sunacaksınız
çok şık zarif bir ortamda yaşam imknı sunduğumuzu düşünüyorum. Kendi kültürümüzden hareket ederek modernize edilmiş bir tasarımla kişiler, hem kendi kültürlerine ait hem de yeni ve modern bir meknla karşı karşıya gelecekler.

Günümüzde insanlar B.City gibi özel sitelerde oturmanın farkını sizce nasıl yaşamalı / yaşayacak
B.City gibi özel sitelerde oturmanın farkı, güvenlikli bir ortamda, aynı estetik ve kaygıları paylaşan insanlarla müşterek yaşam tarzını paylaşmaktır. Ayrıca, site imknlarından ve ayrıcalıklarından çocukların ve ailelerin faydalanması da bu gibi özel projeleri farklı kılmaktadır.

çalışmalarınızı yaparken, her kullanıma cevap verecek bir iç mekn mı tasarlıyorsunuz, yoksa daha özel mi
Her çalışmamız o mekna ve servis vereceği insanlara göre özel tasarlanır.

Yurt dışından getirdiğiniz özel parçalar, özel üretilen malzemeler bulunuyor mu
Tabii ki var, dünyadaki bütün yeni malzemeler bize ulaşır, onların içinden istediklerimizi kullanarak kendi tasarımlarımıza ekleriz. Bu projede de; özel corian, kendinden dokulu bir mutfak tezghı tasarlandı ve uygulandı. Bu çalışma bir ekip çalışması...

Genç yetenekler ve genç beyinler de sizinle birlikte miydi çalışma ortamınız nasıldı Fikirler nasıl üretildi Kısacası
işin mutfağında neler yaşandı Kaç kişilik bir ekiple çalıştınız
Zeynep Fadıllıoglu tasarım ekibi; mimarlar, iç mimarlar, endüstriyel tasarımcılar, ressamlar, sahne tasarımcıları, grafikerler ve sıva üstü çalışanlar gibi farklı donanıma ve eğitime sahip kişilerden oluşan 18 kişilik bir ekiptir. Her projede ilgi alanına göre o birimler devreye girer. Bu projede de 7-8 kişilik bir ekip görev almıştır.

İç mimari konusunda bu çalışmaya kadın elinin değmesi özel bir anlam ve detay katıyor mu
Tabii ki katıyor, çünkü kadınların daha detaycı olmaları ebebiyle, tasarımlarda farklı bir titizlik ve estetik göze çarpmaktadır.

Proje ne kadar zamanda ortaya çıktı ve ne kadar zamanda tamamlandı
2.5 aylık bir sürede tasarım ve uygulama tamamlandı.

Türkiye 'de bulunan B. City gibi özel mimari çalışmalar hakkında neler söylersiniz
Yapılan bu çalışmalardan ve yaratıcı projelerden tabiki mutluluk duyuyorum. Bu gibi projelerin mimarimizi ve tasarımlarımızı daha da geliştireceğini düşünüyorum.

çağdaş bir formun üzerinde Selçuklu ve Osmanlı Mimarisi 'nin etkileri nasıl gözlemlenecek Gittikçe minimal bir toplum olmanın getirdikleri bu çalışma için neler söyleyebilir sizce
çok farklı şekilde gözükebilir. Kendi toprak kültürümüzden faydalanarak, bu anlayışı global tasarımlara uygulayıp bu sayede yurtdışında bir ödül aldım. Bir formdan alınmış bir detay dokuya yansır. Bizim tasarımlarımızın da farklılığı bu anlatış ve çalışmalarda gizlidir. çünkü ne yaptığımızın değil nasılyaptığımızın üzerinde durmaktayız.

çalışmanızda renklerin uyumu ya da zıtlığı neler İç mimaride renklerin etkisi önemli mi Yoksa renklerden ziyade tonlara mı önem veriyorsunuz
Tasarımlarımızda hem renkler, hem tonlar, hem de dokular çok önemlidir. Renklerin ışık alışları ve değişik tonları büyük farklar yaratır. Örnek olarak, beyazın 19 farklı tonuyla çalışan tasarımcılar bulunmaktadır. Meknlar insanlara bir hayat tarzı sunmalı mı
İnsanlar zaten hayat tarzlarına göre mekn seçerler.

Renovasyon çalışmalardan mı yoksa B. City gibi çalışmalardan mı büyük haz alıyorsunuz
Biz bir tek bu iki konuda çalışan bir ofis değiliz ve işimizi bu iki bareme kilitleyemeyiz. Bu şekilde sınırlanmak bizim işimiz açısından sakıncalıdır, çünkü bu iki alan dışında da çalışmalar yapıyor ve hepsinden de ayrı ayrı keyif alıyoruz.

Sizce bir evin olmazsa olmazları nelerdir
Uyumlu kompozisyonun olması, iyi bir ışıklandırma ve hislere hitap edebilmek bir evin olmazsa olmazları arasındadır. Mimari denge ve iyi mimari detayların ön planda tutularak, kötülerin kamufle edildiği ve rahatlığın da ön planda tutulması yine olmazsa olmazlarımız arasındadır. Bu çalışmamızı da yine bu detayları ve anlayışımızı önplanda tutarak oluşturduk.

Saraybahçe çalışmanız hangi zamanla örtüşüyor
Modern bir zamana, Osmanlı ve Selçuklu devirlerinden etkiler taşıdık.

Saraybahçe evinin iç dekorasyonunu tasarlarken evin hangi özellikleri sizi cezbetti İçerisinde yaşayacak aileyi sizin gözünüzle tarif edebilir misiniz
Belli bir yaşam tarzı oluşturmuş, Osmanlı ve Selçuklu kültürünü yaşatararak modern bir yaşam tarzını belirlemiş insanlar olarak tarif edebilirim.

Bosphorus City projesinde sizi en çok neler etkiledi
İlk soruyla aynı cevabı verebiliriz. Birçok insanın Boğaz rüyasına sahip olmasını sağlayacak olan çok yaratıcı bir proje. Ben de bir yalıda büyümüş olarak, suyun kenarında yaşamış olmanın keyfini bu projenin insanlara sunmuş olmasından mutluyum. Bu sayede birçok insan rüyasındaki eve de sahip olacaktır.

Sinpaş GYO / Feel Good


Geri Dön