19 / 04 / 2024

Sarıgöl'de 3 kat inşaat hakkı 13 kata çıkıyor!

Sarıgöl'de 3 kat inşaat hakkı 13 kata çıkıyor!

Sarıgöl'de yıkım, tahliyeler ve dönüşüm inşaatı devam ederken mahalleyi betonlaştıracak imar planları askıya çıktı. Yeni planlara göre, parklar yapılaşmaya açılıyor, 3 kat inşaat hakkı 13 kata çıkıyor, nüfus yoğunluğu artıyor...



Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin 'gecekondu dönüşüm' projesi kapsamında binin üzerinde Romanın yaşadığı Sarıgöl'de (Şen Mahalle) 600 bina boşaltılmış ve yıkılmıştı. Acar İnşaat'ın ihalesini aldığı havuzlu rezidans inşaatları devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanlıgı'nın mahalle için hazırladığı yeni imar planları askıya çıktı. 'Gaziosmanpaşa ilçesi, Sangöl ve Yenidogan Mahalleleri Gecekondu Önleme Bölgesi 1/5000 ölçekli Nazım îmar Planı ve 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planları'na göre 2010 yılı öncesinde imar planlarında kat sınırı 3 iken şimdi 13 kata (40 metre) çıktı. Ayrıca 2010 planlarında park gözüken alanlar yapılaşmaya açıldı, kamusal alanlar azaltıldı ve nüfus yoğunluğu iki katına çıkartıldı. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi planlara dava açacağını açıkladı. Mahalleli de planlara itiraz için dilekçe veriyor.
Mahalleli, gönüllü şehir plancılarıyla hazırladığı itiraz dilekçesinde imar planlarının halkın görüşüne başvurmadan ve mahallenin geleneksel yaşam kültürünü gözetmeden hazırlandığını belirtti: "Gecekondu Önleme Bölgesi ilanı kararı sosyal gerçekliğimi, yaşam kültürümü gözetmemektedir. Bu karar sahip olduğum mülkiyet ve diğer haklarımın da ihlali anlamına gelmektedir.
Önerilen plan ile getirilen yapılaşma koşulları, sosyal doku ve mahallenin geleneksel yaşam kültürü ile uyumlu değildir. Mahallenin ihtiyacını karşılamaya yönelik olmadığı ortada olan yüksek yoğunluklu ticaret alanı oluşturulmuş, mahallenin sosyokültürel özelliklerine ve mekân kullanma alışkanlıklarına uygun olmadığını belirttiğimiz halde kimi alanlarda yapı yoğunluğu iki kat artırılmıştır." 'Tipik  TOKİ  yerleşkesi gibi' Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar odanın planlara itiraz noktalarını şöyle açıkladı: "Bu planlarda yapılaşmanın çok arttığını görüyoruz. 2010 planlarında, daha önceki imar planlarıyla getirilen üç kat sınırı kaldırılıyor, bazı yapı adalarında inşaat yüksekliği serbest bırakılarak emsal değeri 2,5 olarak tanımlanıyordu. Şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden onaylanarak askıya çıkarılan planlarda ise yükseklik 40 metre.
Ayrıca bir önceki planlarda bazı yapı adaları için verilen 2,5 emsal değeri, planlama alanının tamamına verilmiş durumda. Bu planlar tipik bir TOKİ yerleşkesine işaret ediyor." Parklar konuta açıldı Bir Umut Derneği/Dayanışmacı Atölye'den Şehir Plancısı Özgür Temiz de planların nüfusu iki katma çıkarttığını söyledi. Temiz, "Bir önceki plandaki parkların yerine konut alanı yapılmış. Okullar mahallenin kenarına atılmış. Yeni yapılan eğlence merkezi Vialand'e bakan uca yoğun ticaret alanı koyulmuş. Buraya artık otel bile yapılabilir. Eski plan 18 bin kişilik bir yerleşimdi. Bu planla yaklaşık 9 bin ek nüfus getiriliyor.
Belli ki imar planları yapılmak istenen inşaat projesi için değiştirilmiş" diye konuştu.


Radikal

Geri Dön