16 / 04 / 2024

Sarımsaklı Plajı imara mı açılıyor?

Sarımsaklı Plajı imara mı açılıyor?

Büyükşehir yasasıyla kapatılan ve Balıkesir Belediyesi’ne bağlanan Küçükköy’de, kumsalıyla ünlü Sarımsaklı plajı, imara açılma tehlikesiyle karşı karşıya. Sarımsaklı kumsalını yüzde 5 oranında imara açmayı öngören yeni bir proje Bakanlığa sunuldu.




Büyükşehir yasasıyla kapatılan ve Balıkesir Belediyesi’ne bağlanan Küçükköy’de, kumsalıyla ünlü Sarımsaklı plajı, imara açılma tehlikesiyle karşı karşıya.


Büyükşehir yasasından önce CHP’li olan Küçükköy Belediyesi, o dönemde Sarımsaklı’da yüzde 2’lik imar düzenlemesi projesi geliştirmiş, ancak proje “Plaj kum özelliğini yitirir” gerekçesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iptal edilmişti. Ancak, Sarımsaklı plajı, yeni yasayla Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanınca durum değişti. Bu kez, AKP’li Büyükşehir Belediyesi Sarımsaklı kumsalını yüzde 5 oranında imara açmayı öngören yeni bir proje geliştirdi ve Bakanlığa sundu. Sarımsaklı ve Ayvalık halkı, şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni projeye yanıtını merakla bekliyor. 


260 BİN METREKARELİK BETON DÖŞENECEK

Başbakanlık’tan alınan özel izinle AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne geçen Sarımsaklı plajı için yeni bir imar dolgu planı hazırlandı. Sarımsaklı’daki yaklaşık 800 dönümlük plaj alanı ile ilgili ortaya çıkan projeler, Ayvalıklıları kaygılandırıyor. 


Özellikli kumundan ve denizinin temizliğinden ötürü dünyanın sayılı plajlarından olan Sarımsaklı kumsalı, Büyükşehir’in 260 bin metrekarelik imar planlaması ile betonlaşma tehdidi altında.

“Büyükşehir çalışıyor, Balıkesir değişiyor” başlığı altında duyurulan Büyükşehir’in Sarımsaklı Rekreasyon Projesi şu şekilde:


“Toplamda 4 bin 120 metrekareye oturan, bir katı kapalı, bir katı yarı açık kullanıma sahip kulüp binaları, 530 metrekarelik kapalı alan kullanımıyla sosyal tesis 115 metrekare kapalı alanıyla spor soyunma odaları, 10 metrekarelik 35 adet büfe, 6 metrekarelik 24 adet ticari birim, yüzme havuzları havuz barları, trambolin, şişme su oyun alanları, streetball, plaj voleybolu ve plaj futbol sahaları, 2 bin 150 metrekarelik aquaparkı, çocuk oyun alanı, otoparkları, yürüyüş yolları, açık oturum alanları ve iskeleleri ile bölgenin turizm ihtiyaçlarına cevap verecek.”


ÖLÜM FERMANI 

Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Ahmet Üzgeç, Sarımsaklı plajında doğal dokunun bozulacağı gerekçesiyle yüzde 2’lik imara izin vermeyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, AKP’li belediyeye karşı da aynı duyarlılığı göstermesi gerektiğini söyledi. Üzgeç, “İçerisinde çok sayıda ticari alanın bulunduğu sahil projesi, Sarımsaklı’nın ölüm fermanı olacaktır. 

Geleceğini turizmle şekillendiren Ayvalık bölgesi için yapılan her türlü imar planlamasında özel hassasiyet gösterilmeli ve halkın rızası alınmalıdır. Kentimize rant gözüyle bakılması bizleri rahatsız ediyor” ifadelerini kullandı.


Aydınlık


Geri Dön