26 / 04 / 2024

Sarıyer Belediyesi ilk sertifikalı yerel yönetim binasını inşa edecek!

Sarıyer Belediyesi ilk sertifikalı yerel yönetim binasını inşa edecek!

 Ruhsat sorunu yaşayan 17 ayrı binada hizmet vermeye çalışan Sarıyer Belediyesi, dünyanın ilk sertifikalı yerel yönetim binasını inşa edecek...



 Ruhsat sorunu yaşayan 17 ayrı binada hizmet vermeye çalışan Sarıyer Belediyesi, dünyanın ilk sertifikalı yerel yönetim binasını inşa edecek. 80 bin metrekare alan üzerine ki rulacak binanın 50 milyon dolara mal olacağına dikkat çeken Sanyer Belediye Başkam Şükrü Genç, "Yeşil binalar konusunda belirli kriterler var. Bizim bununla ilgili çalıştığım: İngiliz şirket BREEM, "Bu kriterleri yerine getirirseniz bu bana dünyada ilk olacak" diyor. Biz bu kriterleri yerine getireceğiz hatta katkılarda da bulunacağız" açıklamasında bı lundu. Genç, binanın finansmanı için birkaç kuruluşla gö; üştüklerine işaret ederek, "Bulacağımız kredi 2 yıl geri ödemesiz olursa 10 yılda bu krediyi ödeyebiliriz" diye konuştu.

Taş ocakları yeşillendirilecek
Yeşil yerel yönetim binası konusunda çok iddialı oldu! lannı dile getiren Genç, "Zaten Sanyer Belediyesi'nin kendin ait bir binası yoktu. Türkiye'deki belediye binalarının kadc ri; 17 tane ruhsatsız mülkümüzde hizmet veriyoruz" dedi Genç, yem bina île birlikte hem ruhsatlı bir binaya kavuşe caklannı hem de yem bir yerel yönetim anlayışı benimseyeceklerini açıkladı. 2011 sonunda tamamlanması planlanan Sanyer Belediyesi binasının dünyanın ilk sertifikalı yerel yönetim binası olacağına işaret eden Genç, bu sertifikayı dün¬yada iki kurumun verdiğini söyledi. "Bunlardan biri Amerikan LEED, diğeri ise İngiliz BREEM. Biz Avrupa Birliği dolayısıyla BREEM ile çalışıyoruz" diyen Genç, kurumlar tarafından belirlenen standartlann yerine getirilmesi halinde ortaya çıkacak binanın dünyada tek olacağım ifade etti. Genç, yeni bina ile ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kriterler çok yerine getirüemez kriterler değil. Projeyi planlarken insan yaşamını en önde tutarak yapacaksınız diyor. Doğrudan ışık alan ofisler olmalı diyor. Elektrik tüketim oranlarına bakıyor. Ne kadar düşükse puanınız o kadar yükseliyor. Hafriyat kaldırdığın araziyi ne kadar bozuyorsun ona bakıyor. Kaldırdığın hafriyatı ne yapacaksın onu soruyor. Yol altı dolgusunda kullanacağız diyoruz. Biz bu kriterlere katkıda bulunacağız. Bizim önerdiğimiz şeyler var. Taş ocaklarını rehabilite edeceğiz. Yeşillendirip ağaçlandıracağız. Kısıkkaya tarafında, Sanyer sınırlarında. Bu binanın sertifika maliyeti 30 bin Euro. 80 bin metrekarelik binanın maliyeti 50 milyon dolar. Maslakta Işık Lisesi'nin arkasında olacak. Kredi alacağız. Ayrıca bağışlar da olacak. Kredi hakkında görüştüğümüz birkaç firma var. Bulacağımız kredi 2 yıl geri ödemesiz olursa 10 yılda bu krediyi ödeyebiliriz."
"Rantın hesabını sorsunlar istedik"
Türkiye'deki yerel yönetimlerin artık halka kömür ve gıda pakederi dağıtan bir yapı haline geldiğinin altını çizen Genç, Sanyer Belediyesi olarak bunu farklı bir boyuta getirmeyi arzuladıklarını söyledi. Genç, "İnsanlar yönetime katılsınlar, birlikte düşünmenin ortamını yaratalım istedik. Şeffaf belediye, hesap verebilir belediyenin dışında vatandaşa da hesap sormasını öğretelim istedik. Beni niye işe almadın, kızımı niye işe yerleştirmediğinden çok rantın çok olduğu yerlerde gelişmeler varsa bunların hesabmı sorabilir düzeyde olsunlar istedik" diye konuştu. Bunun için bir örgütiülüğün oluşturulması ge¬rektiğini belirten Genç, bu örgütlenme sonucunda yukanda oluşan gündemin aşağıya dayatılması yerine, aşağıda oluşturulan bir gündemin yukarı çıkartılabileceğini kaydetti.
Yerel yönetin en önemli işlevinin bu olması gerektiğini bildiren Genç, Sanyer Belediyesi olarak bunu yoğun bir şekilde yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Bunun için sivil toplum kuruluşlarıyla muhtarlann çok aktif kullandığı bir bi¬rim oluşturduklarını kaydeden Gene. "Bunlann da mahallelere yansımalan oluşmaya başladı. Semt konaklan yapmaya başladık. Şu anda 8 mahallede gerçekleştirdik. 20 mahalle için de planlıyoruz. Bunların içinde 80 metrekarelik çok amaçlı toplantı salonu, toplantı odası, muh-tann yeri, belediyenin veznesi ve çok amaçlı kullanılacak bir oda daha var" ifadelerini kullandı.
"Almanya ile ortak eylem planı"
Kızılcahamam Belediyesi ile kardeş belediye olan Al¬manya'nın VVeilburg belediyesiyle partnerlik oluşturdukla-nnı açıklayan Genç, VVeilburg ile Sanyer arasında turizmin ötesinde ilişki kurmak istediklerini bildirdi. VVeilburg'dan bir master plan önerisi geldiğini dile getiren Genç, yasal olarak
 
ilçelere yönelik master plan uygulaması yapılamadığı için 'Sarıyer Kalkınma Eylem Planı' adı altında bir plan hazırladık-lannı kaydetti. Genç, "Bir duyuru yaptık, bütün sivil toplum kuruluşları, üniversite temsilcileri, önemli iş yerleri, otel ve restoran sahipleri hizmet ve turizm içerikli 3 günlük eğitime tabi tutuldular. Her çalışma grubu yaklaşık 45-50 kişiydi. Şu anda Sanyer Kalkınma Eylem Plam'nın kitapçığı çıktı" dedi. Sanyer Belediyesi kent konseyinin de belediye mutfağı gibi çalıştığına dikkat çeken Genç, "Konseyimizde herke var. Kent konseyi yürütme başkan yardımcısı da bir Rum arkadaş. Bart-holomeos ile 7-8 defa görüştüm. Sürekli görüşmeler halin¬deyiz. Ermeni Patrik yardımcısı ile de görüşüyoruz" dedi. 'Yaşam birlikteliğini sağlamak zorundayız" diyen Genç, "Bu tarz konuların çözümü siyasi anlamda zor. Bence çözüm yerel yö¬netimlerden geçiyor" diye konuştu.
Sanyer Belediyesini telefon santrali bile olmayan bir belediye olarak devraldıklarına vurgu yapan Genç, yaklaşık 140 milyon TL yapılandmlmış borç üstlendiklerini kaydetti. İyi bir ekonomik politika izleyerek 1,5 yılda 15 milyon TL civarında tasarruf sağladıklarım açıklayan Genç, belediyenin pi¬yasaya olan borçlannı ödediklerini anlattı. Hâlâ devlete 100 milyon TL borçlannın bulunduğunu söyleyen Genç, "Her ay İller Bankası'ndan bize yaklaşık 1.3-1.4 milyon lira para gelmesi lazım, bunun yansı sigorta bedeli gibi masraflar olarak kesiliyor. Şu an 100 milyon lira civannda borcumuz var. İlk defa geçen ay belediye kasası artı verdi" dedi.
"Dönüşüm, binaların yenilenmesiyle olmaz"
Sarıyer Derbent mahallesinde de ayrılıklar yaşandığına dikkat çeken Gene, "Maslak konutlarındakiler ciddi paralar vererek aldılar konutları. Aksam saatlerinde çocuklarımızın buralarda dolaşmasından korkuyoruz dediler. Orada dik bir yokuş var. Yokusun basından sitenin tüm içine sahipsiniz. Duvarı yükseltelim tas atılıyor dediler  Yükseltmeyin o zaman daha cok ayrılık yaratırsınız dedik. Evinize temizliğe gelen o mahalleden geliyor. Zaten ic iee yasıyorlar. Önemli olan ortak alanlar yaratmak. Gecekondu mahallelerinin sorunu çözmek öncelikli hedefimiz" açıklamasında bulundu. Bu konuda içinde Hollanda'dan öğretim üyelerinin ve yerel yönetim yetkililerin bulunduğu bir çalışma grubu oluşturduklarını anlatan Gene, özellikle sosyal dönüşüme önem verdiklerini bildirdi. "TOKİ kanalıyla yapılmaya çalışılan büyük yanlışlığın temelinde de bu yatıyor" diyen Gene, "Dönüşmek sadece binaları yenilemek değildir, insanları da bu anlamda hazırlamanız lazım.  TOKİ  binaları yeterince denetlenemiyor. Bir deprem olsa en cok zarar görecek binalar. Çünkü nasıl denetlendiğini kimse bilmiyor" diye konuştu "Sarıyer'in en büyük sıkıntısı imar" Sarıyer'de yaklaşık 400 bin kişinin yaşadığını kaydeden Gene, bu nüfusun yarısının gecekondularda yaşadığına dikkat çekti. Derbent örneğinin bir benzerini de Zekeriyaköy'de yaşadıklarını ifade eden Gene, "Şehir ici köyleri oldukları için Sarıyer Belediyesi'ne oy kullanamıyorlar, Demirciköy ve Zekeriyaköy sadece Büyüksehir Belediyesi'ne oy kullanabiliyor" dedi. Sarıyer'deki yapı stokunun yüzde 60'ının imar dışı olduğuna işaret eden Gene, göreve geldikleri günden bu yana inşaatta kacagı yüzde 100 önlediklerini bildirdi. Gene, konuyla ilgili su bilgileri verdi: "Secimin hemen sonrasında ruhsatlı ruhsatsız bütün inşaatları durduralım dedik ve durdurduk. Sonra da ruhsatlı yapıları kontrol ederek tekrar başlattık. Ruhsatsız siteler var, insanlar kafalarına göre yapmışlar. Onların da gecekondulardan farkı yok. Su dönemde takip acısından bir sıkıntı yasamıyoruz ama geçmişten gelen sıkıntılar var. Sarıyer'in en büyük sıkıntısı imar ve yapılanma. Ama simdi mücavir alanlarda cok sıkı tutuyoruz. Belirli bir yüksekliğin üzerine çıkamıyorlar
Dünya

 


Geri Dön