19 / 04 / 2024

Sarıyer kentsel dönüşüm ve 3. köprüyle atakta!

Sarıyer kentsel dönüşüm ve 3. köprüyle atakta!

Bir yanında İstanbul Boğazı, bir yanında Karadeniz ile çevrili olan Sarıyer kentsel dönüşüm çalışmaları, Ayazağa, Maslak gibi yeni mahalleleri ve gayrimenkul sektöründeki hareketliliği ile yoğun bir gündeme sahip. İşte bölgede olup, bitenler...




Rumeli Hisarı'ndan başlayarak, Kilyos'a kadar devam eden Sarıyer, batısında Eyüp, güneyinde Şişli ve Beşiktaş, doğusunda İstanbul Boğazı ve kuzeyinde Karadeniz ile komşu. Gerek manzarası gerekse doğasıyla dikkat çeken İstanbul ilçeleri arasında yer alan Sarıyer'de yaşam Belgrad Ormanları ile iç içe geçiyor. 


Avrupa Yakası ilçesi olan Sarıyer'e emlak piyasası açısından bakıldığında ise özellikle son 4 senedir yaşanan gelişmeler oldukça dikkat çekici. 3. köprü söylentilerinin başlamasını takiben bölgede kendini gösteren hareketlilik, 2012'de Çayırbaşı Tüneli'nin hizmete girmesiyle ayyuka çıktı. Sarıyer'deki gayrimenkul fiyatlarının artmasına sebep olan söz konusu gelişmelerle Sarıyer yaşanılası bir bölge halini aldı. 


Ulaşımda atılan adımlarla iş dünyasının kalbi Maslak'la arasındaki mesafe süresi 5 dakikaya inen Sarıyer'i günümüzde oturum amaçlı olarak artık çalışan ve öğrenciler de tercih ediyor. Bölgenin sırtlarından bile Maslak'a ulaşmanın süresi 10 dakikayı geçmiyor. 


Tüm bu gelişmelere paralel olarak bölge nüfusunda da artış gözleniyor. Sarıyer'de nüfus 2000 yılında 242 bin dolaylarındayken, bu rakam 2010'da 280 bin, 2011'de 287 bine çıktı. Sarıyer Belediyesi'nin verdiği bilgilere göre, bölgenin şu anki güncel nüfusu 400 bine yakın. Tabii söz konusu nüfus sayısı bölgeye yeni bağlanan Maslak, Ayazağa ve Huzur Mahalleleri'yle daha da artacak. 


 Sarıyer kentsel dönüşüm ve 3. köprüyle atakta!


Sarıyer'deki emlak fiyatları.. 

Sarıyer'deki gayrimenkul piyasasındaki hareketliliğin özellikle Çayırbaşı Tüneli'nin faaliyete geçmesiyle başladığını söyleyen Turyap Sarıyer Temsilcisi Melek Kaya, “3. köprü de Sarıyer'deki canlılığı artırdı. Bu gelişmeler ışığında bölgedeki gayrimenkul fiyatları yüzde 30'luk bir artış yaşadı” dedi.


Sarıyer'in yatırımcısı için avantajlarına da değinen Melek Kaya, “Sarıyer'de konut sayısı az, yeşil boldur. Sakinlerine doğayla iç içe bir hayat sunar. Ayrıca bölgede ulaşım kolaylığı da var. Sarıyer'den Maslak' gitmek sadece 5 dakika sürüyor. Aynı zamanda bölgede Koç Üniversitesi'nin bulunması da bir avantaj getiriyor” değerlendirmesinde bulundu. 


Kira getirisinde yüzde 30'luk artış..

Sarıyer'de gayrimenkul piyasasındaki gelişmeler bununla da sınırlı değil. Nitekim bölgede kira getirisi de yükselmiş durumda. Çayırbaşı Tüneli'nden önce Sarıyer'de kira getirisinin daha düşük olduğunu anlatan Kaya, “Tünelin hizmete girmesiyle bölgede kira getirisi yüzde 30 arttı” dedi. 


Sarıyer kentsel dönüşüm ve 3. köprüyle atakta!


Mahalle mahalle konut fiyatları.. 

Sarıyer 30'un üzerinde mahalle ve köylerden oluşuyor. Bu bölgeler arasında; Baltalimanı, Büyükdere, Cumhuriyet, Çamlıtepe, Çayırbaşı, Derbent, Emirgan, Ferahevler, İstinye, Kazım Karabekir Paşa, Kireçburnu, Kocataş, Maden, Sarıyer Merkez, Pınar Mahallesi, Poligon, PTT Evleri, Reşit Paşa, Rumeli Kavağı, Rumelihisarı, Tarabya, Yeniköy, Yenimahalle, Bahçeköy, Maslak, Ayazağa bulunuyor. Bölgedeki köyler ise; Demirciköy, Garipçe, Gümüşdere, Kısırkaya, Kumköy, Rumelifeneri, Uskumru ve Zekeriyaköy. 


Sarıyer'de imar durumu kısıtlı. Melek Kaya'ya bölgedeki öne çıkan mahallelerdeki yapılaşmayı ve gayrimenkul fiyatlarını sorduk. Ortaya çıkan sonuç ise şöyle oldu; 


Zekeriyaköy: Sarıyer'in yeşili bol mahallelerinden biri olan Zekeriyaköy'de yapılaşma villalardan oluşuyor. Bölgedeki gayrimenkul fiyatları ise 300 bin TL ile 2 milyon dolar arasında değişiyor. Arazilerin de 3. köprü inşaatı tamamlandığında değerleneceği öngörülüyor. 


Uskumruköy: Uskumruköy'de de yapılaşma villa tarzındaki evlerden meydana geliyor. Ayrıca bölge 3. Köprü'nün bitmesiyle değerlenecek lokasyonlardan. 


Maden: Sarıyer'in Maden bölgesinde ise 5 ile 5.5 katlı konutlar yer alıyor. Maden Mahallesi'nde yeni projelerde konut fiyatları 700 bin dolara kadar çıkarken, eski evlerde bu rakam 280 bin TL ile 600 bin TL arasında değişiyor. Sarıyer'de uygun fiyatlı konutlar daha çok bu bölgede toplanıyor. 


Şifa: Sarıyer'in Şifa bölgesi de villa konseptindeki yapılardan oluşuyor. Şifa Mahallesi'nde konut fiyatları 700 bin dolar ile 1300 dolar arasında değişiyor. 


Demirciköy: Demirciköy'deki yapılaşma da villa konseptinde. Demirciköy için de 3. köprü değer yaratacak. 


Kumköy: Ağırlıkta bağımsız birimlerden oluşan Kumköy'de yapılar villa tarzında. Konut fiyatları ise 550 ile 600 bin dolar arasında seyrediyor. 


Gümüşdere, Kısırkaya: Sarıyer'in söz konusu bu bölgelerinde imar yok. 


Garipçe: Sarıyer'in Garipçe bölgesinde de imar yok. Ancak 3. Boğaz Köprüsü'nün bir ayağının Garipçe'de yükselecek olması, bölgenin değerini artırıyor. 


 Sarıyer kentsel dönüşüm ve 3. köprüyle atakta!


Sarıyer kentsel dönüşüm...  

Sarıyer Belediyesi'nden aldığımız bilgilere göre, bugüne kadar bölgede Kentsel Dönüşüm kapsamında riskli alan ilan edilen alanlar; Çamlıtepe Mahallesi ile Fatih Sultan Mehmet Mahallesi. 


Bu bağlamda Derbent Mahallesi'nde kenstel dönüşüm dahilinde 28 hektarlık alanda 4 konut alanı oluşturulacak. 1650 hak sahibinin bulunduğu Derbent'te dönüşümle birlikte tüm bu kişileri barındıracak yapılar inşa edilecek. Projenin yüzde 68'i konut, yüzde 13'ü yeşil alan, yüzde 3'ü dini tesis alanı ve yüzde 3'ü ise okul alanı olacak. 


Sarıyer'de son olarak Fatih Sultan Mehmet Mahallesi (Armutlu) sınırları içerisinde bulunan bazı alanların Riskli Alan İlan Edilmesi hakkında Karar resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmişti. 


Sarıyer konut projeleri 2013!


 Sarıyer kentsel dönüşüm ve 3. köprüyle atakta!


1-Sarıyer Park One 

11 bloktan oluşan Park One projesinde toplam 41 konut yer alıyor. Miltaş Gayrimenkul ve Emlak Yapı işbirliğiyle hayat verilen projede 14 tripleks, 15 çatı dubleksi, 3 bahçe katı ve 9 bahçe dubleksi bulunuyor. 

Teslim tarihi Mayıs 2013 olan Park One Evleri'nde çatı dubleks konutlar 421 bin dolar ile 526 bin dolar, bahçe dubleks konutlar 525 bin dolar ile 598 bin dolar, bahçe katı konutlar 684 bin dolar ile 715 bin dolar, tripleks konutlar 795 bin dolar ile 983 bin dolar arasında değişen fiyatlarla satışta. 

Yüzme havuzu, cafe, mini golf sahası, yoga stüdyosu, pilates stüdyosu, çocuk oyun kulübü, sauna, hamam ve davet odası projenin öne çıkan sosyal olanakları arasındaki yerini alıyor. 


 Sarıyer kentsel dönüşüm ve 3. köprüyle atakta!


2-Foresta Sarıyer

Turyapı imzalı Foresta Sarıyer projesinde stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1 daire alternatifleri yer alıyor. Konutlara Çınar, Sedir, Defne, Ardıç ve Ladin isimlerinin verildiği projede 1+1 daireler 280 bin TL ile 300 bin TL, 2+1 daireler 340 bin TL ile 390 bin TL, 3+1 daireler se 440 bin TL ile 465 bin TL arasında değişiyor. 

Foresta Sarıyer'in tüm bloklarında çatı dubleksi de bulunuyor. Konut teslimlerinin 2013 yılı içinde yapılacağı Foresta Sarıyer projesinde; açık yüzme havuzları, güneşlenme alanları, doğal yürüyüş ve koşu parkuru gibi sosyal olanaklar bulunuyor. 


Sarıyer kentsel dönüşüm ve 3. köprüyle atakta!


3-Feronia Evleri 

Sarıyer Zekeriyaköy'de konumlu Feronia Evleri, 27 bölümden oluşuyor. 6 bin metrekarelik alanda yükselen projede 2+1 dubleks, 3+1 dubleks, 4+1 dubleks, 4+1 tripleks villa ve 5+1 tripleks villa konut tipleri yer alıyor. 

Teslimlerin hemen gerçekleştiği Feronia Evleri'nde 2+1 çatı dubleksleri 370 bin dolar, 3+1 bahçe dubleksleri 460 bin dolar, 4+1 çatı dubleksleri 570 bin dolar, 4+1 tripleks villalar 590 bin  dolar, 5+1 tripleks villalar 650 bin dolar arasında değişiyor. 

Konut büyüklüklerinin 150 metrekare ile 300 metrekare arasında değiştiği Feronia Evleri'nde yaşam 2012'de başlamıştı. 


Sarıyer kentsel dönüşüm ve 3. köprüyle atakta!


4-Şehzade Koru Villaları 

4 katlı 2 bloktan meydana gelen Şehzade Koru Villaları, Uskumruköy'de yükseliyor. 12 konutun olduğu proje 3 bin metrekarelik alana yayılıyor. 

Teslim tarihi Haziran 2013 olan Şehzade Koru Villaları'nda konut fiyatları 540 bin dolar ile 732 bin dolar arasında değişiyor. İstanblue imzası taşıyan projede konutların büyüklükleri ise 175 metrekare ile 240 metrekare arasında değişiyor. 2+1 ve 3+1 konut seçeneklerinin yer verildiği projede; yüzme havuzu, yeşil alanlar ve otopark bulunuyor. 

5 katlı 5 bloktan oluşan İstanbul North'ta, 1+1, 2+1 ve 3+1 daire tipleri bulunuyor. Projede konut sahibi olmak isteyenler banka kredisi kullanabiliyor.


Sarıyer kentsel dönüşüm ve 3. köprüyle atakta!


5-North İstanbul Evleri 

174 daireli North İstanbul Evleri Panorama Grup imzası ile yükseliyor. Sarıyer'de konumlu projede dairelerin metrekare birim fiyatı 2 bin 600 dolardan başlıyor, 3 bin dolara kadar çıkıyor. 

North İstanbul Evleri'nde konutların başlangıç fiyatı 225 bin dolar iken, projede teslim tarihi ise Haziran 2013. 

Sarıyer North İstanbul'un sosyal donatı alanları arasında; basketbol sahası, buhar odası, sauna, spa, açık-kapalı yüzme havuzları, tenis kortu ve fitness center bulunuyor. 


Sarıyer kentsel dönüşüm ve 3. köprüyle atakta!


6-Talya Konakları

Başarır İnşaat ve Orjin İnşaat tarafından Uskumruköy'e kondurulan Talya Konakları, 3 tipte 22 villadan oluşuyor. Projede 4+2, 3+1 çattı dubleksi, 3+1 bahçe dubleksi ve 5+2 müstakil villa bulunuyor. 

Teslim tarihi Mayıs 2013 olan Talya Konakları'nda konutların büyüklükleri ise 164 metrekare ile 486 metrekare arasında değişiyor. Talya Konakları'nda dubleks konutların fiyatları 700 bin dolar ile 750 bin dolar arasında, ikiz villaların fiyatları ise 1 milyon 300 bin dolar ile 1 milyon 350 bin dolar arasında değişiklik gösteriyor.

Talya Konakları'nın sosyal donatı alanları arasında; mini futbol ve basketbol sahası, fitness center, cafe bar, sauna, Türk hamamı, 2 adet açık yüzme havuzu, yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları ve tenis kortu bulunuyor. 


Sarıyer kentsel dönüşüm ve 3. köprüyle atakta!


7-İroko Konakları 

Penta Otomotiv ve İnşaat imzası taşıyan İroko Konakları Zekeriyaköy'de yer alıyor. 6 ikiz villadan oluşan projede 3+1, 4+1 ve 5+1 konut seçenekleri yer alıyor. 2 bin 920 metrekarelika üzerinde konumlu olan İroko Konakları'nda konutların büyüklükleri 225 metrekare ile 275 metrekare arasında değişiyor. 

İroko Konakları'nda fiyatlar ise 600 bin dolar ile 800 bin dolar arasında değişiyor. Projenin sosyal alanları arasında; otopark, kamera sistemi, yüzme havuzu, güvenlik ve bahçe bulunuyor. 

Teslimlerin hemen gerçekleştiği proje Maslak'a 10 dakika, Kilyos Caddesi'nde 30 metre, Levent'e ise 20 dakika mesafede konumlu. 


Sarıyer kentsel dönüşüm ve 3. köprüyle atakta!


8-Oksizen Konakları 

10 bloktan oluşan Oksizen Konakları'nda toplamda 40 konut yer alıyor. 12 bin metrekarelik alan üzerinde yükselen Oksizen Konakları'nda 4+1 çatı dubleksi ve 5+1 bahçe dubleksi bulunuyor. 

Eroğlu Gayrimenkul tarafından hayat verilen projede konutların büyüklükleri 315 metrekare ile 318 metrekare arasında değişiyor. Projede konut fiyatları 1 milyon 50 bin dolardan başlıyor, 1 milyon 300 bin dolara kadar çıkıyor. 

Teslimlerin hemen gerçekleştiği Oksizen Evleri Sarıyer projesinin sosyal donatı alanları arasında; fitness salonu, cafe, kapalı otopark, 24 saat güvenlik hizmeti, açık-kapalı yüzme havuzu, çocuk havuzu, basketbol sahası ve tenis kortu yer alıyor.

 Sarıyer kentsel dönüşüm ve 3. köprüyle atakta!


9-Terrace Hayat

İnanlar İnşaat'ın Terrace Hayat projesi de Sarıyer'de yükseliyor. Mayıs aylarında satışa çıkması planlanan Terrace Hayat toplamda 80 konut yer alıyor. Konutun yanında ticari alanlarında yer aldığı Terrace Hayat 12 bin 500 metrekare alan üzerinde yükseliyor. 

Projede yer alan sosyal alanlar arasında; yüzme havuzu, kafe, fitness, spor ve dinlenme alanları yer alıyor. 


Sarıyer kentsel dönüşüm ve 3. köprüyle atakta!


10-Inova Park

Dalaman Yatırım Anonim Şirketi imzası taşıyan Inova Park projesi ise toplamda 39 konuttan oluşuyor. 11 bin metrekarelik alan üzerinde yükselen projede 3+1 dubleks ve 4+1 dubleks seçenekleri mevcut.

Konut büyüklüklerinin 158 metrekare ile 190 metrekare arasında değiştiği projede fiyatlar ise 900 bin TL'den başlıyor, 1 milyon 200 bin TL'ye kadar çıkıyor. 

2013 yılı içerisinde teslimlerin gerçekleştirileceği Inova Park'ta; her daireye özel otopark, özel peyzaj alanları, yüzme havuzu ve botanik park bulunuyor. 


Şebnem BER/Emlakkulisi.com 


Geri Dön