25 / 04 / 2024

Sarıyer turizm için cazibe merkezi olacak!

Sarıyer turizm için cazibe merkezi olacak!

AKŞAM okurları sordu, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç yanıtladı...



İşte vatandaşın merak ettiği konular ve Başkan Genç'in kaleminden bire bir yanıtları...

- Başkanım Sarıyer'de sorun tapu ve imar. Evleri vakıf ve belediye arazisi üzerinde olanlar ne yapacak?
GENÇ: Tapu ve imar sorununu çözmek için aralıksız çalışıyoruz. Bu amaçla, ilçe sınırları içinde Büyükşehir Belediyesi'ne ait arazilerin Sarıyer Belediyesi'ne devri ile ilgili girişimlerde bulunduk. İlçemizdeki tapusuz araziler üzerinde çok sayıda vatandaş yaşıyor. Bu vatandaşların mülkiyet sorununun çözümünü, bu insanları yerlerinden etmemek üzerine kurduk. Büyükşehir bu konuda bizimle aynı noktaya gelmiş durumda. Amacımız, Sarıyerli vatandaşların lehinde bir çözüm üretmek.

- Poligon-Reşitpaşa ışıklarda karşıdan karşıya geçerken çoluk-çocuk çok sıkıntı çekiyoruz. (Merve DURAN)
GENÇ: Çok haklısınız. Ancak bölge Büyükşehir'in kontrolünde. Bu konuda İBB'ye yazı yazarak uyarıyoruz.

- Sarıyer merkezdeki trafik sorunu çekilmez hal aldı. Çözüm olarak neden hala arka taraftan yapılacak genişletme ile tek yön uygulamasına gidilmiyor? Tünel ne zaman açılacak? Tünel bağlantı yolları yapılıyor mu?  (Coşkun ÇANKAYA)
GENÇ: Bu bölgedeki trafik sıkışıklığı ilçemizin en önemli sorunları arasında ama maalesef burası da Büyükşehir'e ait. Tam bir tezatlık var. Bölge bizim ama müdahalede bulunma yetkimiz yok. 

- PTT evleri yolları çok kötü. Üç ayda bir arabalarımıza ön takım yaptırmak zorunda kalıyoruz. Ayrıca PTT evlerinde bir tane çocuk parkı yok. (Erdal ATEŞ)
GENÇ: Erdal Bey, maalesef Bahçeköy yolu ana arter sayıldığı için Büyükşehir'e ait. Yolu çok iyi biliyorum. Bu yolları da olanaklarımız dahilinde asfaltlıyoruz, tamir ediyoruz. Burada imar planında yeşil alan olarak görülen bir alan var. Yasal sorun çözülünce acilen park yapmak için çalışmamız sürüyor.

- Emlak vergimi ödemeye gittiğimde sokağıma konulan değerin % 129 arttığını gördüm. Sahilde bile artışlar % 100'u geçmiyor. İtiraz dilekçesi verdim. Emlak değerlerinin haziranda askıya asıldığını ama ilgililerin zamanında itiraz etmediğini öğrendim. Çözüm ne?   (N. Merih ÖZTÜRK)
GENÇ: Emlak değerleri, Maliye Bakanlığı genelgesi ile İlçe Takdir Komisyonu üyelerince belirleniyor. Bu değerler 17 Ağustos 2009'da Valiliğe sunuldu. Valiliğin görüşü ile arsa rayiç değerleri muhtarlıklara gönderildi, 15 gün askıda kaldı. Vatandaşın bu sürede itiraz hakkı var. Değerin belirlenmesi ve itiraz süresi belediyemizin tasarrufunda değil.

- Pazarbaşı Sokak'ta parkın yanında tekne-sandal çekek yeri var. Bazı kişiler denize kazık çakıp oraları sahiplenmiş. Teknemi çekmek 300 TL kira istediler. (Orhan GÜMÜŞ)
GENÇ: Zabıta Müdürlüğümüz sorunun çözümü için Büyükşehir Belediyesi'ne gereken uyarıyı yaptı.

Hastane için adımlar atıldı
- Bana göre Sarıyer için öncelik sırası şöyle: 1-Hastane (çok acil ve tam donanımlı),       2-Sarıyer merkezden ulaşım, deniz yolu kullanımı, 3-Spor alanları, 4- Kültür merkezi.   (Mustafa ÇALIŞKAN)
GENÇ: 50 yıldır bu bölgede yaşıyorum ve tüm sorunlara hakimim. İşe Belediye Hizmet Binası yapmakla başlıyoruz. Kültür merkezi, nikah salonu ve hastane için projeler hazırlanmış durumda. Tam donanımlı hastane için Sarıyer Çayırbaşı Mahallesi'nde mülkiyeti Maliye Bakanlığı'na ait parselde plan tadilatı yapılarak 'Hastane Alanı' lejantı getirilerek,  büyük  bir hastane yapılabilmesi imar açısından alt yapı hazırlandı. Sağlık Bakanlığı'ndan hastanenin yapılması talep edildi.  Yapacağımız kültür merkeziyle de Sarıyer'in kültür ve sanat hayatı canlanacak. Gençlerimizi ve özellikle engellilerimizi dört duvar arasından çıkartacak spor alanları oluşturmak bilinci ile Zekeriyaköy'deki imar planında spor alanı olarak yer alan arsaya spor kompleksi projesi hazırlandı.

Ayrıca, İstinye Mahallesi 380 ada, 32 parselden imar uygulaması ile oluşan Spor Alanı fonksiyonundaki 1.722 m2 yüzölçümlü, 380 ada, 68 parselin Sarıyer Belediyesi adına bedelsiz terki gerçekleştirildi. Sponsorlar aracılığı ile bu alanda Spor Tesisi'nin en kısa zamanda faaliyete geçmesi sağlanacak. Sarıyer'de deniz öncelikli toplu taşımanın hayata geçirilmesi için Kent Konseyi'miz toplumun bütün bileşenleriyle çalışma yürütmekte ve bir çözüm yolu arıyor.

Turizm için cazibe merkezi olacak
- Başkanım Sarıyer balıkçılığıyla ünlü. Coğrafi olarak da turizme çok uygun. Acaba Sarıyer'i turizm için farklı bir cazibe merkezi haline getiremez misiniz? Olursa biz esnaf da kazanırız ilçe de.
GENÇ: Bütün çalışmalarımız Sarıyer'in turizm potansiyelini tam anlamıyla kullanabilmek ve bir cazibe merkezi haline getirmek için. Sarıyer'e yakışır bir balıkçılar çarşısını da hizmete sunacağız. Sarıyer Belediyesi 2009 -2014 Stratejik Planı ve Sarıyer Kalkınma Eylem Planı'nda Sarıyer'in kalkınmada birinci önceliğinin turizm olması gerektiğini  belirledik. Bu sebeple, Rumelifeneri Köyü'ndeki Rumelifeneri Kalesi'nin Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri'nin hazırlaması için çalışmalara başlanıldı. Garipçe Köyü'nde bulunan anıt eser niteliği olan Garipçe Kalesi'nin Rölöve-Restitüsyon Restorasyon projeleri Koruma Bölge Kurulu onayı sürecinde.
Kentsel Sit Alanı kapsamında kalan, Büyükdere Köyiçi Kensel Sit Alanı Kentsel Tasarım ve Sokak Sağlıklaştırması Projesi ile Sarıyer Merkez Köyiçi Kentsel Sit Alanı ve GKK Tarihi Çevre Kentsel Tasarım ve Sokak Sağlıklaştırma Projesi yaptırılıyor.

- Pınar Mahallesi çevresindeki servis araçlarının verdiği sıkıntıdan çok muztaripiz.
GENÇ: Sıkıntının farkındayız.  Ama burası da yine ana arter olduğu için Büyükşehir'in müdahale alanına giriyor. Zabıta Müdürlüğümüz bu konuda Büyükşehir, Emniyet gibi ilgili bütün kurumlara yazılar yazarak sorunun çözümü için çaba gösteriyor.

Depreme karşı çalışma var mı?
- Deprem için bir çalışmanız var mı?
Depreme ve her türlü doğal afete karşı çeşitli hazırlıklar yapıyoruz. Geçen sene, önceden yaptığımız çalışmalar neticesinde, yoğun yağışlarda İstanbul'un başka yerlerinde görülen sel felaketleri Sarıyer'de yaşanmadı. Sel sonrasında Büyükşehir Belediyesi ile birlikte dere yataklarını ıslah ettik. Ayrıca kurulan Afet ve Acil Durum Müdürlükleri ile ortaklaşa olarak çalışmalar yürütüyoruz.

Müdürlükten yardım alabilirsiniz
- İmar sorunu ne zaman çözülecek? Garipçe'ye giden yol hattı trajikomik. Yolun sol tarafı 5-6 kat imara açık sağ tarafı kapalı.  (Murat UYGUR)

- Cumhuriyet Mahallesi'nin tapu sorunu ne olacak?  (Vural ÇELİK)
GENÇ: Sorunu 'yerinde dönüşüm' modeliyle çözmekten yanayız. Bu nedenle Gecekondu ve Sosyal Konutlar Müdürlüğü'nü kurduk. Bu müdürlükle her türlü hukuki ve teknik desteği sağlıyoruz. Garipçe yolundaki imarla ilgili soruna gelince; Sarıyer'de, geçmişte ruhsatsız ve denetimsiz yapılmış birçok hisse tapulu veya Hazine, Belediye ve Vakıflar gibi kamu arazileri üzerinde yapılmış mülkiyet sorunu olan yapı var. Garipçe'ye giden yolun sol tarafı 'Boğaziçi Alanı Etkilenme Bölgesi'nde kalmakta olup 'imar planına göre 15.50 metre yükseklikte yapı yapılabileceği' belirtilen yapılar 1/1000 ölçekli Zekeriyaköy - Kasapçayırı Mevkii Koruma Amaçlı Uygulama imar planına göre ruhsat alınarak yapılmıştır. Sağ taraf ise Boğaziçi Alanı Ön Görünüm Bölgesi'nde olup Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün yetki alanında kalıyor.

- İstinye Devlet  Hastanesi ile balıkçıların önünde trafiğe çözüm şart.  (Cankut  GÜLNAR)
GENÇ: Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü olmak üzere gerekli yerlere yazılar yazıldı. Sıkıntının sorumlusu Büyükşehir ama bizim sınırlarımız olduğu için vatandaş Sarıyer Belediyesi'ni sorumlu sanıyor.

- Cemevi projesi var mı? Kilyos, Gümüşdere, Demirciköy sahillerinde, kabadayılara son verip resmi çalışma yapacak mısınız? (Baykal KURT)
GENÇ: Cami, kilise, sinagog ve cemevi gibi tüm ibadethanelerimizin onarım, bakım ve temizliğini yaptık. Tüm camilerimizin halılarını yıkadık. Örnek olacak iki cemevi inşaatı için altyapı çalışmalarımız bitmek üzere. Sahillerimiz daha çağdaş bir şekilde işletilecek.

-  Reşitpaşa Çilek Sokak'ta çocuklar geceyarılarına kadar sokakta ve çok gürültü oluyor. (Nergis BALABAN)
GENÇ: Sokakta oynamak onların hakkı ama tabi ki rahatsızlık vermeden. O sokağa yakın iki parkımız var. Başka bir park daha yapabilir miyiz diye araştıracağız.

Yaz boyu organizasyon
- Temiz denize girilebilen  Sarıyer'e bir gün kavuşabile- cek miyiz?
GENÇ: Sarıyer İstanbul'da denize girilebilen ilçelerin en başında geliyor. Özellikle Kilyos plajları ile son derece önemli bir turizm merkezi. Boğaz'da ise denize girilebilen yerlerimiz var. Biz belediye olarak sahillerimizin temiz tutmak için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Mesela özel olarak hazırladığımız deniz temizleme tekneleri, düzenli olarak sahilde dolaşarak katı çöpleri topluyor. Ayrıca deniz ve sahilin temiz tutulması için kampanya başlatacağız.

- Sayın Başkan, Sarıyer'de ünlü komşularımız varmış. Acaba onlarla Sarıyer'i  tüm ülkeye daha iyi tanıtmak için projeler yapamaz mısınız?
GENÇ: Çok haklısınız. Sarıyer, dünyanın en zenginleriyle en yoksullarının bir arada yaşadığı kentlerden biri. Bu potansiyelimizi geldiğimiz günden beri değerlendirmeyi düşünüyoruz. Büyük çoğunluğuyla düzenli bir iletişim içerisindeyiz. Yaz sezonu boyunca hem Sarıyer'in tek tek mahallelerinde, hem de ulusal ve uluslararası ölçekte organizasyonlar düzenlemeyi düşünüyoruz.

Sporun gelişimi için çalışıyoruz
- Bursaspor Anadolu devrimi yaptı. Acaba Sariyer futbol takımının da eski başarılı günlerine dönmesi için özel bir çalışma yapılacak mı? Saygılar Başkanım.
GENÇ: Bizim temennimiz de Sarıyer Spor'un eski günlerine dönmesi ve eski başarılarını tekrar yakalaması yönünde.  Biz de yerel yönetim olarak, sporun her alanında olduğu gibi futbolda da Sarıyer'in adını duyurmak için gereken desteği sağlıyoruz. Sarıyer Spor Kulübümüz'ün başarılı günlerine dönmesini istiyoruz ama aynı zamanda ilçemizde amatör sporun yaygınlaşması için çalışıyoruz.   

-  Emirgan Parkı'nda, piknik için gelenlerin çevreyi rahatsız etmemesi için zabıta görevlendirecek misiniz? Emirgan Parkı önündeki sahil şeridinde kuralsız bir şekilde denize girilmesi çevreyi rahatsız ediyor. Çınaraltı'ndaki muhallebicinin önündeki otopark nedeniyle kuyruklar oluşuyor. (İrfan GÜNGÖRDÜ)
GENÇ: Soruların muhatabı Büyükşehir. Denize girilmemesi konusunda İBB'nin uyarıcı levhaları var ama vatandaşlarımız pek dikkate almıyor. Bizim zabıta ekiplerimizin değil Büyükşehir'in müdahale yetkisi var. Başkalarının kullanmadığı yetkiler ve ihmaller nedeniyle ciddi sorunlar yaşanıyor.
Akşam/Taşkın Su-Eren Demir

 


Geri Dön