27 / 04 / 2024

Sarıyer'in üç mahallesinin mülkiyet sorunu çözüldü!

Sarıyer'in üç mahallesinin mülkiyet sorunu çözüldü!

Sarıyer Belediye Meclisi mülkiyet sorunu ile ilgili olarak, Pınar Mahallesi, Çayırbaşı ve Kocataş mahalleleri imar islah çalışması Meclis toplantısından geçti.




Sarıyer Belediye Meclisi mülkiyet sorunu ile ilgili olarak, Pınar Mahallesi, Çayırbaşı ve Kocataş mahalleleri imar islah çalışması, Meclis toplantısından, AK Parti’nin red oyuna karşın oy çokluğuyla geçti. Emirgan,  Kazım Karabekir ve Rumeli Hisarı için “Evet” oyu veren AK Parti Meclis Üyeleri, Pınar, Çayırbaşı ve Kocataş mahalleleri için red oyu verdi. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, demokrasilerde oy çokluğunun da olduğunu belirterek, vatandaşın hakkına sahip çıkmasını istedi.


TAPUDA İKİNCİ ADIM DA GEÇİLDİ


Pınar Mahallesi, Çayırbaşı ve Kocataş mahalleleri ile ilgili imar ıslah plan çalışması 2017’nin, pazartesi günlü ilk Meclis toplantısına gelmişti. Halk arasında imar affı olarak da bilinen tapu tahsis belgelerinin verildiği 2981 sayılı kanundan yararlanılması için yapılan çalışma, hafta başındaki toplantıda oy birliği ile komisyona havale edilmişti. Gecekondu mahalleleri için emsal olacak çalışma bu kez AK Parti’lilerin muhalefetine karşın, CHP’li üyelerin desteği ve oy çokluğu ile kabul edilerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi. Başka bir deyişle, 

Emirgan, Kazım Karabekir ve Rumeli Hisarı için “Evet” oyu veren AK Parti Meclis Üyeleri, Pınar, Çayırbaşı ve Kocataş mahalleleri için red oyu verdi.

“Genel Yasa, Özele Yasayı Kaldıramaz”

Meclis toplantısında, tüm sürecin hukuki olduğunu belirten Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, AK Parti Meclis Üyesi Mehmet Yaman’ın Kartal Belediyesi ile Sarıyer Belediyesi’ni bu yasa nezdinde kıyaslanmasının yanlış olduğunu belirterek şöyle konuştu: “2960 sayılı Boğaz ile ilgili yasa kendine özgüdür. Ve Danıştay içtihadına göre, özel bir yasa ile verilen hakları, genel bir yasa ortadan kaldıramaz.”

 
“Vatandaş Hakkına Sahip Çıksın!”

Toplantı bitimi bina dışında, AK Partili Meclis üyelerini yuhalayan vatandaşı sakinleştirmek de Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’e düştü. Başkan Genç, vatandaşın mülkiyet hakkının oy çokluğuyla geçtiğini, demokrasilerde oy çokluğunun da olduğunu belirterek, “Vatandaşın, kendi hakkına sahip çıkması gerekir. Bir annenin yuvasını ve yavrusunu kaybetmeye tahammülü olmaz. Bu nedenle yuvanıza sahip çıkın” dedi.


TARİHİ ADIMIN KİLOMETRE TAŞLARI


Gecekondu mahallelerinin mülkiyet sorununun çözüme kavuşması açısından 2981 sayılı kanundan doğan tapu tahsis belgelerinin tapuya dönüştürülmesi için imar ıslah planları dâhilinde Sarıyer Belediyesi Emirgan’ı ocak ayında pilot bölge olarak seçmişti.

Sarıyer Belediye Meclisi mülkiyet sorunun çözümüne yönelik, Emirgan’la ilgili çalışmayı şubat ayında, Kazım Karabekir ve Rumeli Hisarı mahalleleriyle ilgili çalışma takip etti. Bu iki mahalleyle ilgili mülkiyet sorunu şubatta önce Meclis’ten, sonra komisyondan oybirliği ile geçirerek İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’ne iletildi. Aynı sürece, AK Parti’nin muhalefetine karşın Mart ayının toplantılarında da Pınar, Çayırbaşı ve Kocataş mahalleleri için devam edildi.



Sarıyer Belediyesi




Geri Dön