16 / 04 / 2024

Saroz Körfezi Gökova gibi korumaya alındı!

Saroz Körfezi Gökova gibi korumaya alındı!

AşžIRI avlanma, bilinçsiz tarım ve ilaçlama ile hızlı yapılaşma nedeniyle Saroz Körfezi tehdit altındaydı.    Bu konuda Edirne ve çanakkale"nin resmi makamları ve sivil toplum örgütleri bu kirlenmeden ötürü rahatsızdı



çok yazılar yazdık, ilgilileri uyardık. 2.5 yıl kadar TURMEPA Genel Sekreteri Levent Ballar ve ekibiyle Saros"a gittik. İncelemeler yapıldı.
İki yıl önce bugünlerde œSaroz Körfezi nihayet koruma altına alınıyor dedik, bu girişimde Edirne ve çanakkale milletvekillerinin büyük payı olduğunu da söylememiz gerekiyor.
Denizlerin ve kıyılarımızın korunmasına daha duyarlı olmamız gerekiyor.
Saros, Türkiye"nin ˜akvaryumu"dur.
Nihayet, Bakanlar Kurulu"nun, Saros Körfezi"ni Özel çevre Koruma Bölgesi ilan eden önceki günkü karar Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren kararla, halen 14 olan ÖçK Bölgeleri"nin sayısı 15 oldu. Saros"un doğal güzelliklerin, tarihi ve kültürel kaynakların, biyolojik çeşitliliğinin, sualtı, su üstü canlı ve cansız varlıkların korunmasına yönelik koruma kullanma esaslarının belirlenmesi, imar planlarının oluşturulması, revize edilmesi ve resen onaylanması konularında; Özel çevre Koruma Kurumu Başkanlığı yetkili kılındı. ÖçKKB yetkilileri, bölgeyi ziyaret ederek, koruma-gelişme, çevre ve altyapı ihtiyaçları ile ilgili bir eylem planı hazırlayacak. çevre ve Orman Bakanlığı"nın talebi üzerine alınan Bakanlar Kurulu kararı uyarıca, Saros Körfezi"nin, yaklaşık 75 bin hektarlık bölümü ÖçK Bölgesi ilan edildi.
(Saros Körfezi ve Güney kıyılarını içeren kısmı... Körfezin kuzey kıyıları (Keşan) da 2006"da turizm gelişme alanı ilan edilmişti.)

KORUMADA TİTİZLİK ARTIYOR

Gökova ÖçK Bölgesi de yaklaşık 50 bin hektar daha genişletildi.
Böylece toplam yüzölçümü daha önce 1 milyon 211 bin 200 hektar olan ÖçK bölgelerinin büyüklüğü 1 milyon 223 bin 500 hektara; bin 115 km olan toplam kıyı uzunluğu bin 195 km"ye ve 176 bin hektar olan deniz ve kıyı alanları büyüklüğü ise yaklaşık 276 bin hektara çıkmış oldu.
Büyük ölçekli projenin taahhüdü yerine geldi.
ÖçKKB, tarafından yürütülen ˜Türkiye"nin Deniz Ve Kıyı Koruma Alanlarının Güçlendirilmesi" adlı büyük ölçekli projenin önemli taahhütlerinden biri de yerine getirilmiş oldu.
Söz konusu Proje, ÖçKKB yürütücülüğünde, Küresel çevre Fonu (GEF) adına, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı"nın (UNDP) yürütücü ortaklığında gerçekleştiriliyor. Proje ile deniz ve kıyı koruma alanları sisteminin güçlendirilmesi ve bu bölgelerin etkin yönetimini kolaylaştırmak amaçlanıyor.
(Bilgi: [email protected])

New York lotosu ile Milli Piyango farkı

GAZETELERDE herkesin yılbaşı biletlerine hücum ettiğini okuyoruz. Büyük ikramiye 35 milyon imiş. Yani 23 milyon dolar. Tam bilet de 30 lira yani 20 dolar imiş.
şžimdi şöyle oluyor: 20 dolarlık tam bir bilet alınca 35 milyon dolar kazanma ihtimali doğuyor.
şžu anda New York Lottery (lotosu) ise 170 milyon dolar. Yani bastır 1 doları, kazan 170.000.000 doları...
Bu hesaba aklım ermedi, acaba kimler şanslı, kimler kazığı yiyor. Herkese bol şanslar! Doğan VOLKAN

Memurlar ve sigara

ERENKÖY Gümrük Başmüdürlüğü"nde ısrarla sigara içen memurlarla karşılaşmam, devletin kendi makamlarının kanunlara uymaması benim gibi vatandaşları şaşırtıyor.

şžok etkisi yapmakta ve ben o zaman yanlış mı yapıyorum dedirtmekte. Sizin ilginiz sonucu kulağı çekilenlerin alışkanlıklarından bir nebze vazgeçeceklerini düşünüyorum. Zafer SALMAN

Dindarlar ve sol

TÜRKİYE"de sol hareket ve sol partiler İslam dinine ve dindarlara bakışı konusunda hep eleştirilmişlerdir. Oysa inanç özgürlüğü sol partilerin savunduğu değerlerin başında gelmektedir. Sol parti siyasetlerinin merkezinde din ve etnisite yoktur. Siyasetlerinin merkezine evrensel dünyanın sahip olduğu temel değerleri koymuşlardır.
Türk tarihinde devletin œdemokratikleşmesi ve çağdaşlaşması misyonunu üstelenmiş olan CHP, dini cemaatleri siyasallaşmadığı sürece felsefik bir zenginlik olarak görmüştür. CHP, dindar insanlarımıza karşı siyasal söylem veya yaklaşım ile değil, inançlarına ve ibadetlerine saygı ile yaklaşım sergilemiştir.
Bugünkü Türkiye"mizde yasaların yerini gelenekselliğin aldığı, toplumumuzun her geçen gün muhafazakarlaştığı bu süreçte, CHP"nin bunu araştırması, vardığı sonuç çerçevesinde yeni mekanizmalar ve sosyopolitik diller geliştirmesi gerekmektedir.
CHP, toplumun bütün katmanlarına eşit mesafede durup, ülkenin sorunlarının çözümünde hepsinin katkısını ve desteğini almalıdır.
Türkiye"nin sol bir iktidara ihtiyacı vardır.
Erdal TEKİN
Türk Sosyal Demokratları Yön. Krl. Üyesi -KÖLN

95 milyon fazla ödeme kime yapıldı

CHP İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam, Kadir Topbaş"a soruyor:
œSayıştay tarafından İSKİ"nin hesapları üzerinde yapılan kanuni incelemeler sonrası 2008 yılı hesapları üzerinde 2009 yılında yapılan inceleme sonunda düzenlenen raporda belirtilen 95.786.514 TL fazla ödeme hakkında bugüne kadar hangi işlemler yapılmıştır Hakkında dava açılan ilgililer kimlerdir Dava ve veya davaların sonucu nedir
Sağlam ayrıca İSKİ"nin, barajların doluluğunu ve enflasyon oranını dikkate alarak içme suyu fiyatlarını düşürmesi gerektiğini önerdi.
Evet Topbaş"tan bu soruların yanıtını biz de bekliyoruz.

Emrah Oder Prof. oldu

CHP Parti Meclisi"ne seçilen, Koç Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı, Anayasa ve Avrupa hukuku uzmanı, Doç. Dr. Bertil Emrah Oder"in önceki gün profesörlük unvanını kazandığını...

ESKİ DYP Afyon İl Başkanı, DP Ağar ve Salih Uzun"un dönemlerinin Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Afyonlu işadamı Gültekin Uysal"ın (36) DP Genel Başkanlığı"na aday olacağını...
Hürriyet/Yalçın Bayer

 


Geri Dön