19 / 03 / 2024

Sarp kapısına yapılan AVM 50 milyon dolar ciroya koşuyor

Sarp kapısına yapılan AVM 50 milyon dolar ciroya koşuyor

Sarp Gümrük Kapısı`nda yeni yapılan alışveriş merkezine Gürcistan´dan günde 5 bin kişi akın ediyor



İşadamlarımız kabına sığmıyor. Hem Türkiye´de, hem de dünyanın her köşesinde yatırımlarıyla göz dolduruyorlar. Bir dostum geçen hafta, "Hocam bizim işadamlarımız harikalar yaratıyor. Sarp Gümrük Kapısı`nda yeni yapılan alışveriş merkezini gezdim, gözlerime inanamadım. Gürcistan´dan günde 5 bin kişi akın ediyor. Bu alışveriş merkezinde açılan Türk markaları ciro patlaması yapıyor" deyince, "Kim bu işadamı?" diye sordum. Nihat Delibalta´ymış. Bu ismi daha önce hiç duymamış olmam açıkçası büyük eksiklikmiş.

Ataköy Plus AVM

Arkadaşımın bu alışveriş merkezi ile ilgili sözlerinden etkilenmiş olacağım ki gece boyunca aklımdan çıkmadı. Sabah olur olmaz Nihat Delibalta´nın telefonunu buldum ve kendisini arayıp Sarp Gümrük Kapısı´nda Gürcülerin alışveriş durumunu sordum. Delibalta, "Hocam gazetenize çok yakınım eğer sizin için sakıncası yok ise Ataköy´deki alışveriş merkezimize buyurun, hem birlikte dolaşır, hem de Sarp kapısındaki yatırımımızla ilgili arzu ettiğiniz bilgiyi veririm" dedi. Meğerse Nihat Delibalta Ataköy Konakları´nın ve hemen yanıbaşındaki son derece modern "Ataköy Plus" alışveriş merkezinin de sahibiymiş. Üşenmedim, gittim. Delibalta ve 5 ortağının Ataköy Plus isimli alışveriş merkezini birlikte dolaştık. Çok etkilendim, müthiş güzel, aynı zamanda Bakırköy, Ataköy, Yeşilyurt ve Florya´da oturanlara alışveriş yapmak ve birbirinden güzel cafe-restoranlarda vakit geçirmek için inanılmaz bir fırsat sunuyor.

Tekstilcilikten inşaatçılığa

Dünyanın birçok ülkesini dolaştım. Son yıllarda Türkiye´de yapılan Ataköy Plus gibi alışveriş merkezlerinin benzerleri hiç görmedim. Eğer bunlar medeniyetin de bir ölçüsü ise, biz herkesten daha medeniyiz demektir.

Nihat Delibalta eski bir tekstilci. Ancak 2002 yılında TOKİ´den aldığı Ataköy 6. Kısım arazisinde 1000 süper lüks daire yapmış, adeta yeni bir Ataköy inşa etmiş. Dolaştım; son derece mükemmel bir peyzaj çalışması ve her türlü sosyal altyapısı ile göz dolduruyor. Yıllardır önünden geçerken bu iç içe binaları kim yaptı der dururdum. Ama binaların içine girildiğinde hiç de öyle iç içeymiş gibi gözükmüyor. Muhteşem bir yaşam tarzı sunuyor. Dairelerin tamamı satılmış, yeni sahipleri büyük bir mutlulukla evlerinde yaşamaya başlamışlar. Üstelik yanı başlarında son derce modern Ataköy Plus Alışveriş Merkezi var...

Gürcüler akın ediyor

Nihat Delibalta´ya Sarp kapısındaki AVM´yi sordum. Delibalta, "Bana bu projeyi damadım Deniz Karataş getirdi. İnceledim ve anında kararımı verdim. Hemen başlayın dedim. Kimsenin uğramadığı Artvin´in Hopa İlçesi´nde, Sarp Sınır Kapısı´ndaki gümrüğe 1 km. mesafede, sadece 6 bin metrekare kapalı alanı olan bir çarşı inşaatı için Nisan 2009´da damadım Deniz ile ortak olarak işe başladık. Bir yıl sonra Mayıs 2010´da açılışını yaptık. Açılış törenine Gürcistan´ın Acaristan bölgesi Cumhurbaşkanı Levan ve bakanları geldi. Ancak ne yazık ki bizim Hükümet´ten tek yetkili gelmedi. Onlar da gelseydi iyi olurdu" dedi.

Delibalta´ya "İşler nasıl gidiyor?" diye sordum. "Gürcistan´dan günde 15 bin kişi Türkiye´ye giriyor. Onların 5 bini her gün alışveriş merkezine gelip alışveriş yapıyor. Burada mağaza açan Türk markaları ciro patlaması yapıyor. Bu şekilde giderse ciro yılda 50 milyon doları bulacak. Biz de memnunuz, buradan mağaza kiralayanlar da memnun. Yeni mağaza taleplerini ise maalesef karşılayamıyoruz. Keşke daha büyük bir AVM yapsaydık" dedi.

Evet. Kimin aklına gelir, gidip Sarp kapısında alışveriş merkezi yapmak. İşte girişken bir işadamımız Nihat Delibalta bunu başaran çalışkan işadamlarımızdan.
Aydın Ayaydın/Vatan


Geri Dön