28 / 03 / 2024

Sarpıncık RES Projesi için yürütmeyi durdurma kararı alındı!

Sarpıncık RES Projesi için yürütmeyi durdurma kararı alındı!

İZMİR'in Karaburun İlçesi'ndeki Sarpıncık RES projesi için alınan ÇED olumlu kararı 5'inci İdare Mahkemesi'nce iptal edilen Çalık Holding'e, aynı mahkemeden bir kötü haber daha geldi.



Mahkeme bu kez de, Urla'daki 16 türbin direkli RES projesine verilen 'ÇED olumludur' raporu için yürütmeyi durdurma kararı aldı. Çevreciler adına davayı yürüten Avukat Şehrazat Mercan, "Yenilebilir enerjiye taraftarız ama doğru yerlerde yapılmalı. Burası doğru yer değil" dedi.


Türkiye'nin en önemli Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projelerinin merkezi durumundaki Karaburun ve Urla ilçeleri, sık sık firmalar ile çevrecileri karşı karşıya getiren davalara konu oldu. Bölgede RES yatırımları yapan Çalık Holding'e karşı, bu davaların görüldüğü idare mahkemesinde peşpeşe olumsuz karar alındığı ortaya çıktı. Çalık Holding'in ilk olarak Karaburun İlçesi'nde yapılması planlanan Sarpıncık RES projesi için, 5'inci İdare Mahkemesi'nden karar çıktı. Mahkeme, 16 türbin direkli RES projesine verilen, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararını iptal etti. Mahkeme bu kararı için, 'Yeni bir projenin daha bu alanda faaliyete geçmesinin, zengin bir biyoçeşitliliği barındıran yarımadada yaşayan canlıların sığınacağı başka bir yaşam alanı bırakmayacağını' gerekçe gösterdi.



AYNI MAHKEMEDEN BU KEZ YÜRÜTMEYİ DURDURMA ÇIKTI

Çalık Holding'in bu projeye yakın bir yer olan Urla İlçesi'ne bağlı Yağcılar, Kuşçular ve Demircili köyü arasında yapılacak olan 16 türbin direkli RES projesi için de, çevreciler adına ÇEHAV'a bağlı avukatlar hukuk mücadelesi başlattı. Mahkeme ilk olarak bu bölge için  İzmir  Valiliği'nin verdiği 'ÇED gerekli değildir' raporunu iptal etti. Bunun sonrasında firma bu kez, projeyi çeşitli üniversitelerden alınan raporlarla geliştirip bu kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı 'ÇED olumlu' raporuyla bir kez daha hayata geçirmek için girişim başlattı. Ancak çevreciler, bunun için de dava açıp hukuk mücadelesi verdi. 5'inci İdare Mahkemesi, Karaburun ilçesindeki projeden sonra bu RES için de kararını verdi. Mahkeme kararında şöyle denildi:


"Üretilen elektriğin iletim sistemiyle, şebekeye bağlanması noktasında, yönetmeliğin gerektirdiği tedbirlere uyulacağı belirtilmiş olmasına rağmen herhangi bir detaya yer verilmediği, rüzgar açısından yapılan ölçümlerin ve modellerin gerekli bilimsel kriterleri sağlamadığı, bu nedenle rüzgar tarlasının kısmen ormanlık alanda yer alması, bu ormanlık alanın yarımadada kalan ender orman alanlarından olması ve bu ormanlık alanda kurulması planlanan RES kurumundan sonraki aşamada da, ağaç kesimlerine sebebiyet verecek olması, koruma altında bulunan kuş ve bitki türlerine ev sahipliği yaptığı anlaşıldığından, ÇED raporu ve eklerinde yeterli detay ile incelemeye girilmediği, çevreye olumsuz etkilerinini giderilmesi konusunda açıklayıcı bilgilere yer verilmediği sonucuna varılan proje hakkında, verilen dava konusu ÇED olumlu kararında hukuka uygunluk bulunmamıştır. Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütülmesinin durdurulmasına, karar verildi."

Avukatlar, bölgedeki diğer projelere karşı yürütülen davalar için de emsal olacak olan bu karar sonrasında, projenin iptali için hukuk mücadelelerine devam edeceklerini açıkladı.



AVUKAT: PROJENİN YERİ UYGUN DEĞİL

Çevreciler adına davayı yürüten avukat Şehrazat Mercan, "Bu bölge özel bir bölge, Halep çamları var. Değişik endemik bitki örtüleri, kuş turleri buralarda yaşıyor. Yenilenebilir enerjiye taraftarız ama doğru yerlerde yapılmalı. Burası doğru yer değil" dedi. Avukat Mercan ayrıca, mahkeme kararına rağmen bu bölgedeki ağaç kesiminin devam ettiğini, bunun durdurulması için de Orman Bölge Müdürlüğü'ne yazı yazdıklarını aktardı.


Hürriyet


Geri Dön