16 / 04 / 2024

Satıcı tapu masrafı öder mi?

Satıcı tapu masrafı öder mi?

Gerekli belgelerin temin edilip, tapu dairesinden randevu alınması ile alıcı ve satıcı arasında devir işlemleri yapılıyor. Bu noktada satıcı tapu masrafı öder mi? Masrafları sadece alıcı mı öder?



Satıcı tapu masrafı öder mi?

Gayrimenkul alım satım işlemleri tapu dairesinde gerçekleşiyor. Gerekli belgelerin temin edilip, tapu dairesinden randevu alınması ile alıcı ve satıcı arasında devir işlemleri yapılıyor.


Bu noktada tapu masraflarının da ödenmesi gerekiyor. Peki bu masrafları sadece alıcı mı öder? Yoksa satıcı tapu masrafı öder mi?


Kanun gereğince tapu harcının hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil edilmesi gerekiyor. Tahsil edilecek bedel, tapunun gerçek satış bedeli üzerinden belirlenen oranlarla hesaplanıyor.


Söz konusu tapu harcı oranları her sene yeniden düzenleniyor. 2014 yılında yapılan düzenlemeler gereğince 2013 yılına göre tapu harcında bir değişiklik yapılmamakla birlikte, tapu harcı binde 20 oranında hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor.


Ayrıca tarafların ödemeleri gereken masraflar arasında tapu döner sermaye masrafları yer alıyor. Döner sermaye masrafları kurumdan kuruma farklılık göstermek ile birlikte ortalama ödenecek tutar 100 TL ile 200 TL arasında değişiyor.


Satış tapu harcı 2014 örnekleri..

-500 bin TL satış bedeline sahip taşınmaz için 10 bin TL,

-400 bin TL satış bedeline sahip taşınmaz için 8 bin TL,

-300 bin TL satış bedeline sahip taşınmaz için 6 bin TL,

-200 bin TL satış bedeline sahip taşınmaz için 4 bin TL,

-100 bin TL satış bedeline sahip taşınmaz için ise 2 bin TL hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor.


Tapu bedeli için ödenecek tutar ile ödemelerin yapılması gereken banka bilgileri, tapu müdürlüğü tarafından mesaj yolu ile bildiriliyor.


Tapuda satış değerinin eksik gösterilmesi ve dolayısıyla tapu bedelinin de eksik ödenmesi halinde; taraflardan 3 kat daha fazla oranda harç talep ediliyor. 


Bu gibi yaptırımlara maruz kalınmaması adına satış bedelini gerçek satış bedeli üzerinden göstermek gerekiyor.


Tapuda alım satım için gerekli evraklar!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön