17 / 04 / 2024

Satılan dükkanda kiracı varsa ne olur?

Satılan dükkanda kiracı varsa ne olur?

İşyeri kurmak için bir dükkan satın aldığınızı ancak dükkanın içerisinde kiracının olduğunu düşünelim. Satılan dükkanda kiracı varsa ne olur? Yeni malikin ve kiracının hakları nelerdir?



Satılan dükkanda kiracı varsa ne olur?

İşyeri kurmak için bir dükkan satın aldığınızı ancak dükkanın içerisinde kiracının olduğunu düşünelim. Bu durumda satılan dükkanda kiracının olması halinde yeni malikin ve kiracının hakları nelerdir? Kiracı dükkandan çıkmak zorunda mıdır? 


Kanunen kiracılar ancak Borçlar Kanunu kapsamında belirtilen haklı nedenlerin varolması halinde tahliye edilebiliyor. Haklı tahliye sebepleri doğmadığı sürece mal sahibi kiracısından tahliyesini isteyemiyor.


Söz konusu tahliye gerekçeleri arasında "Yen malikin gereksinimi" de bulunuyor. Kanun gereğince;


Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.



Dükkan kiracısı çevre temizlik vergisi öder mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön