28 / 03 / 2024

Satılmayı bekleyen 30 bin konut var!

Satılmayı bekleyen 30 bin konut var!

2014 yılının başından bu yana istediği satış rakamlarına ulaşamayan emlak sektöründe gözler piyasanın açılacağı eylül ayına çevrildi. Maslak, Başakşehir, Ataşehir... Nerede? Kaç lira? İşte Tüm semtlerde tüm projeler.



2014 yılının başından bu yana istediği satış rakamlarına ulaşamayan emlak sektöründe gözler piyasanın açılacağı eylül ayına çevrildi.11 bin 73 tanesi sektörün en büyüğü Emlak Konut GYO’nun olmak üzere piyasada satılmayı bekleyen yaklaşık 30 bin konut var. Buna ek olarak 6 bin konutluk stok da inşaatı bitmiş, oturuma hazır durumda ev sahiplerini bekliyor. 2014 yılının başlamasının ardından Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar geçen 8 aylık süreçte ‘piyasadaki belirsizlik’ nedeniyle istediği satış rakamlarına ulaşamayan inşaat sektörü, eylül ayı ile açılacak konut sezonu için kolları sıvadı.


Yaptığımız araştırmaya göre piyasada yaklaşık 30 bin konutun satışına devam edilirken, hazır ve müşterisini bekleyen 5-6 bin konut bulunuyor. Buna göre sadece Emlak Konut GYO’nun 35 inşaat projesinde 11 bin 73 konutu satışa hazır halde.


Emlak Konut’ta üretilen konut rakamının toplam piyasanın yüzde 30’u olduğu kabul edilince, markalı konut üreticileri ile yerel müteahhit firmalarıyla birlikte yapımına devam edilen toplam konut rakamı 30 bine ulaşıyor.


5-6 BİN ADEDİ OTURUMA HAZIR

Türkiye’de markalı konutların önemli bir kısmını üreten KONUTDER rakamlarına göre İstanbul’da her yıl 120 bin konutun üretildiği dikkate alındığında yüzde 5’lik kısım eldeki konut stokunu oluşturuyor.


Buradan bakıldığında İstanbul’da yapımı tamamlanmış ve oturuma hazır halde bulunan 5-6 bin konut olduğu ortaya çıkıyor. Piyasaya bakılınca ise gayrimenkuldeki satış hızının düştüğü inşaat sektörü yöneticileri tarafından kabul ediliyor.


KDV OLUMSUZ ETKİLEDİ

İnşaat sektörünün önde gelen isimleri, piyasadaki belirsizliğin geçen döneme göre nispeten ortadan kalktığına dikkat çekerken, faiz oranlarının düşüşe geçmesiyle genel seçimlere kadar önemli derecede satış yapmayı hedeflediklerini anlatıyorlar. Satışların artacağını düşünen ve geleceğe umutla bakmak isteyen sektör temsilcileri ise konutta satış hızının düşeceğini geçen yıldan tahmin ettiklerini söylüyorlar. Müteahhitler buna en fazla etki eden kalemin KDV oranları olduğunda hem fikir.


Süleyman Çetinsaya / Artaş Grubu Yön. Kurulu Bşk.

Faizlerin düşmesi umudumuzu daha da artırdı

Satışların başlamasına yönelik olarak artık geride sadece yaz mevsimi kaldı. Siyasi istikrarın sağlanmasıyla birlikte ekonomik gelişmelerin pozitif yönde seyrini bekliyoruz. Bu yıl kredi faizlerinin yüzde 1.15’e kadar dayanması satışlarımızda olumsuz etki yaptı. Şu anda yüzde 0.85’e düşen faizler ile konut piyasası eski hızını yakalayacaktır.


İnanç Kabadayı / Ege Group Yapı Yönetim Kur. Bşk.

Yatırımcı iştahı gayet yüksek görünüyor

Cumhurbaşkanlığı seçiminin geride kalmasıyla piyasada rahatlama bekliyoruz. Yapım halinde olan ve oturuma hazır stoklar bir zaman birikebilir ve iyi bir dönemde bunların hepsi bitirilebilir. Yaz döneminin bitmesiyle birlikte ertelenen konut alımları yeniden başlayacaktır. Yatırımcılardaki yatırım iştahı ise gayet olumlu seyrediyor iyi bir dönemde bunların hepsi bitirilebilir. Yaz döneminin bitmesiyle birlikte ertelenen konut alımları yeniden başlayacaktır. Yatırımcılardaki yatırım iştahı ise gayet olumlu seyrediyor.Ancak son seçimle bunların hepsi bitti. Oluşan konut stokunun herhangi bir öneminin olduğunu düşünmüyoruz. Bunların hepsinin temizlenmesi bir kampanyaya bakar.


Uğur Dumankaya / Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

Eylül ayını kilit olarak görüyoruz

Türkiye’deki kırılgan yapı azalarak da olsa devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri bitti ancak şimdi de Başbakan’ın kim olacağını gözlüyoruz.Bu eylüle dek sürecektir ancak bu aydan itibaren piyasanın açılacağına dair umudumuz var. Yeni projeler geliştirmek için iştah oluşmaya başladı. Eylül ayını kilit olarak görüyoruz.


Ömer Faruk Çelik / KONUTDER Başkanı

Bize biraz motivasyon lazım!

Satışlarda genel olarak bir düşüşün olduğu şüphesiz.Bu durumun en önemli nedeni olarak siyasi ve ekonomik gelişmelerin yanında konut alırken yüzde 8 ile 18’e çıkarılan KDV’yi görüyoruz

Şu anda yüzde 1 KDV ile satılan konutlar olsa bile, algı meselesi yüzünden satılamıyor. Bu durumun bu şekilde yaşanacağını biz müteahhitler geçen yıldan görmüştük.


Bunun dışında inşaat sektörü olarak uzunca süredir bir motivasyon hikâyesinin peşinde koşuyoruz. 2002 yılından itibaren Türkiye’de Avrupa Birliği hedefleri, yeni yatırımlar yapma, yatırımları büyütme ve özelleştirme iştahı ile ekonomiyi geliştirme planları vardı. Bu biz inşaat sektöründeki oyunculara hep daha iyisini yapma bakımından motivasyon oldu.


ARTIK SATIŞLARA BAŞLAMAMIZ GEREKİYOR

Bunun bittiği anlarda bir mütekabiliyet yasası devreye girdi, hepimiz yabancıya ev satmak için yarıştık. Bu motivasyon bizi ayakta tuttu.

Ancak şu anda Türkiye ekonomisinin bir hikâyesi yok, olmaması da bize olumsuz yansıyor. Seçimlerin ardından bu durum düzelebilir. Ancak müteahhitler olarak bizim bunu üzerimizden atıp bir an önce satışlara odaklanmamız gerekiyor.


Habertürk / ÜNSAL EREKE


Geri Dön