29 / 03 / 2024

Satın alınan ev teslim edilmezse kredi borcu ne olur?

Satın alınan ev teslim edilmezse kredi borcu ne olur?

İzmir'de, bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışan Özge Küçükerdönmez, müteahhitten satın aldığı ev zamanında kendisine teslim edilmeyince mahkemeye başvurdu.



İzmir'in Çiğli ilçesinde yaşayan Özge Küçükerdönmez, 3 yıl önce, ev sahibi olmak için bir inşaat firması ile satış sözleşmesi yaptı. Küçükerdönmez, satış sözleşmesi imzaladığı inşaat şirketine 60 bin lira ödedi. Küçükerdönmez, firmanın anlaşması bulunan bankaya da 23 ay boyunca 3'er bin lira taksitle 69 bin lira yatırdı. Evinin zamanında teslim edilmemesi üzerine Özge Küçükerdönmez, avukatı Seda Ayaz Aksoy aracılığıyla banka ve inşaat şirketine karşı 'Kredi ödemelerinin durdurulmasına, inşaat şirketi ile yapılan gayrimenkul satış ve borçlanma sözleşmesinin feshine karar verilmesi' için tüketici mahkemesinde dava açtı.


Avukat Seda Ayaz Aksoy, mahkemeye verdiği dava dilekçesinde, müvekkilinin 31 Temmuz 2013 tarihinde, davalı inşaat şirketi ile satın alacağı ev için, 2 yıl içerisinde bitirilip, teslim edilmek üzere sözleşme imzalayıp 60 bin lira ödeme yaptığını, inşaat şirketinin yönlendirdiği bankaya da 23 ay geri ödemeyle 69 bin lira olmak üzere toplam 129 bin lira ödediğini belirtti.


Avukat Aksoy, "Müvekkilime teslimi taahhüt edilen daire zamanında teslim edilmedi. Bunu mahkemece de tespit ettirdik. Müvekkilim daireyi teslim almadığı gibi konut kredisi sözleşmesi taksitlerini ödemediği taktirde 'cebri icra' tehditi altında kalacaktır. Bu sebeplerle, kredi ödemelerinin tedbiren durdurulmasına, kredi sözleşmesinin feshine, bankaya ve inşaat şirketine ödenen toplam 129 bin liranın mevduat hesaplarına uygulanan en yüksek yasal faiziyle birlikte geri ödenmesine karar verilmesini istedik." dedi.


İzmir 2'nci Tüketici Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, Avukat Aksoy, kredi ödemelerinin durdurulmasını, tedbir kararı verilmesini, inşatın devam etmemesi nedeniyle müvekkili mağdur edildiğinden, istemleri doğrultusunda karar verilmesini istedi. Hakim Feryal Atay, tedbir istemini kabul edip, davacının 27 Eylül 2013 tarihinde kullandırılan kredi ile ilgili ödemelerinin tedbiren durdurulmasına karar verip, duruşmayı erteledi.


Avukat Seda Ayaz Aksoy, mahkemenin ilk defa böyle bir karar verdiğini öne sürerek, mağdur olan kişiler için emsal teşkil edeceğini kaydetti. 


Hürriyet



Haber Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İZMİR'de yaşayan Özge Küçükerdönmez, 3 yıl önce, ev sahibi olmak için bir inşaat firması ile satış sözleşmesi yaptı. Küçükerdönmez, satış sözleşmesi imzaladığı inşaat şirketine 60 bin lira ödedi. Küçükerdönmez, firmanın anlaşması bulunan bankaya da 23 ay boyunca 3'er bin lira taksitle 69 bin lira yatırdı. 


MAHKEMEYE GİTTİ 

Evinin zamanında teslim edilmemesi üzerine Özge Küçükerdönmez, avukatı Seda Ayaz Aksoy aracılığıyla banka ve inşaat şirketine karşı 'Kredi ödemelerinin durdurulmasına, inşaat şirketi ile yapılan gayrimenkul satış ve borçlanma sözleşmesinin feshine karar verilmesi' için tüketici mahkemesinde dava açtı. 


DURDURMA KARARI 

İzmir 2'nci Tüketici Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, Avukat Aksoy, kredi ödemelerinin durdurulmasını, tedbir kararı verilmesini, inşaatın devam etmemesi nedeniyle müvekkili mağdur edildiğinden, istemleri doğrultusunda karar verilmesini istedi. Hakim Feryal Atay, tedbir istemini kabul edip, kredi ile ilgili ödemelerinin tedbiren durdurulmasına karar verdi. Avukat Aksoy, mahkemenin verdiği kararın mağdur olan kişiler için emsal teşkil edeceğini söyledi. 


Güneş


Geri Dön