25 / 04 / 2024

Satış vaadi şerhinin terkini nasıl olur?

Satış vaadi şerhinin terkini nasıl olur?

Tapu sicil kayıtlarında herhangi bir durumun belirtilmesi veya hakkın sınırlandırılması amacıyla konulan kayıtlar şerh olarak ifade ediliyor. Peki, tapuya konulan satış vaadi şerhinin terkini nasıl olur?



Satış vaadi şerhinin terkini nasıl olur?

Tapu sicil kayıtlarında herhangi bir durumun belirtilmesi veya hakkın sınırlandırılması amacıyla konulan kayıtlar şerh olarak ifade ediliyor. Tapuya malikin tasarruf yetkisini kısıtlayan şerhler konulabildiği gibi şahsi haklar da şerh olarak konulabiliyor.


Tapuya şerh edilebilen satış vaadi sözleşmesi, ilerideki yapılacak satış işleminin taahhüdü niteliğinde olan bir ön sözleşme oluyor. Satış vaadi sözleşmeleri noterlerce düzenleme şeklinde tanzim ediliyor. 


Satış vaadi şerhi için gerekli belgeler ile tapuya müracaat edilmesi ve masrafların ödenmesi gerekiyor. Satış vaadi şerhi, tapu siciline şerhinden itibaren 5 yıl geçerli oluyor. 


İstenen Belgeler

1. Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı 

2. İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge (vekaletname vs.)

3. Noterce düzenlenmiş gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi

4. Taşınmaz mal bina ise deprem sigortası


Peki, satış vaadi şerhinin terkini nasıl olur?


5 yıllık sürenin sonunda taşınmaz mal malikinin talebi ile ve her zaman içinde satış vaadi lehdarının talebi ile terkin ediliyor. Terkin işleminde maktu terkin harcı alınıyor.



Tapu şerhi sorgulama!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön