26 / 04 / 2024

Satış ve bağış için ödenecek tapu harcı!

Satış ve bağış için ödenecek tapu harcı!

Gayrimenkul sahipleri, bazı nedenlerden dolayı taşınmazların satışını isteyebiliyor ya da herhangi bir karşılık beklemeksizin gayrimenkulün tapusunu bağışlayabiliyor. Peki, satış ve bağış için ödenecek tapu harcı nedir?



Satış ve bağış için ödenecek tapu harcı!

Gayrimenkul sahipleri, yeni bir gayrimenkul satın almak ya da paraya ihtiyacı olmaları nedeni ile taşınmazların satışını isteyebiliyor ya da herhangi bir karşılık beklemeksizin gayrimenkulün tapusunu bağışlayabiliyor.


Söz konusu iki işlem de taşınmaz malın bağlı olduğu tapu dairesinde yapılıyor. Tapu satış ve bağış işlemleri için gerekli belgeler ile müdürlüğe müracaat ediliyor. Akabinde satış ve bağış için tapu harçları ödeniyor.


Ancak bu iki işlem için ödenecek tapu harcı farklı oranlarda hesaplanıyor. Peki, satış için ödenecek tapu harcı ne kadar? Bağış için ödenecek tapu harcı ne kadar?


Satış için ödenecek tapu harcı..

Taşınmaz malın satılması durumunda masrafların alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Hesaplanan tapu harcıyı hem alıcı hem de satıcı ödüyor. Böylece yapılan tapu satışı işlemi için tapu müdürlüğüne toplamda binde 40 oranında harç ödenmiş oluyor.


Satış bedelinin olduğundan daha az miktarda beyan edilmesi ve Maliye'nin bu durumu tespit etmesi halinde taraflara vergi cezası uygulanıyor.


Bağış için ödenecek tapu harcı..

Tapu bağış masrafları, taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden hibe harç oranının hesaplanması ile bulunuyor. 2015 yılı için tapu hibe harcı binde 68,31 olarak tespit ediliyor.


Ayrıca bu iki işlem için de döner sermaye masrafları ödemesi de yapılıyor. 2015 yılı için tapu harcı döner sermaye bedeli 82,50 TL olarak tahsil ediliyor.



Tapuya gitmeden önce yapılması gerekenler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön