24 / 04 / 2024

Satışı gerçekleştirilen ev geri alınabilir mi?

Satışı gerçekleştirilen ev geri alınabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu '' Satışı gerçekleştirilen ev geri alınabilir mi'' sorusuna yanıt verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı..



Tapulu ev satılmış veya hediye edilmiş, böyle bir ev geri alınabilir mi? Bir yakınımın satın aldığı evin geri alınması için mahkeme karar vermiş ama kararın gerekçesi henüz gelmedi. Böyle bir karar olur mu? • S.Ç. 


Doğrusu genel kurallar vardır ama her genel kuralın da istisnası vardır. Bu olayda genel kural, "Satılan malın geri alınması söz konusu olmaz". Ancak bunun da istisnası var.  Satış, hukuki bir işlemdir.  Satıcı kandırılarak kendisine para ödenmeden satış işlemi yapılmışsa veya satıcı tehdit edilerek elinden malı alınmış ama işlem olarak satış gösterilmişse satış işlemi iptal olunur. Hata, hile, ikrah dediğimiz hukuki geçerliliği ortadan kaldıran fiiller varsa işlem iptal olunabilir.  Bu anlattıklarım varsayımlar. Yani bir hukuki işlemin iptal olabileceği durumlar ve yine  yukarıda sözünü ettiğim gibi istisnai durumlar. 


MAHKEMEDE HATA YAPABİLİR 

Okuyucumun olayının tahlilini yapabilmek için mahkemenin gerekçesinin temin edilmesi şart. Doğrusu "Bir mahkeme karar vermişse mutlaka doğrudur" demek mümkün değil. Mahkemeler de hatalı kararlar verebilirler. Bu nedenle de temyiz (şimdilerde istinaf) müessesesi getirilmiştir. Yani mahkeme kararı da incelemeye muhtaç olabilir. Ancak karar ele geçmeden "Hatalıdır" veya "Böyle karar olmaz" denilemez. Şimdilik yapılacak şey mahkemenin gerekçeli kararını beklemek. Sonra bir meslektaşımla incelemek.



Posta 


Geri Dön