26 / 04 / 2024

Savcılık, belediyeden yıkılan binaların imar kayıtlarını istedi!

Savcılık, belediyeden yıkılan binaların imar kayıtlarını istedi!

 Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 5,6 büyüklüğündeki son depremde 39 kişiye mezar olan Bayram ve Aslan otelleri hakkında başlattığı soruşturma genişliyor...



Yıkılan 25 bina ile ilgili bir usulsüzlük yapılıp yapılmadığını araştıran savcılık, Van Belediyesi'nden imar kayıtlarını istedi. İkinci depremden önce hasar tespiti için Bayram Oteli'ne gelen yapı denetim uzmanlarının binaya göz kararı bakarak 'oturulababilir' dediği iddia edilmişti. Savcılık da konu ile ilgili soruşturma başlatmıştı.

Van'da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan 25 binadan karot cihazı ile numune alınması işlemi de devam ediyor. Alınan numuneler, uzman bilirkişiler tarafından incelenerek ön rapor hazırlanacak. Hazırlanan rapor doğrultusunda da bina sahipleri ve müteahhitler hakkında 'olası kasıtla adam öldürmek, bilinçli taksirle adam öldürmek ve taksirle adam öldürmek' suçlarından dava açılabilecek. Ayrıca yıkılan binaların inşası sırasında bir usulsüzlük yapılıp yapılmadığını da araştıran savcılık, Van Belediyesi'ne yazı yazarak söz konusu binaların imar kayıtlarını talep etti. Van merkezde 9 Kasım'da meydana gelen ikinci depremde Bayram ve Aslan otellerinin de arasında bulunduğu 25 bina çökmüştü. Bayram ve Aslan otellerinin enkazında biri Japon vatandaşı olmak üzere toplam 39 kişi hayatını kaybederken, 26 kişi de yaralı olarak kurtarılmıştı. Savcılığın emriyle bu binalardan alınan beton numuneleri, incelenmek üzere Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile İstanbul Teknik Üniversitesi'ne (İTÜ) gönderecek. Buradan gönderilecek rapor doğrultusunda soruşturmaya yön verilecek. İncelemede, beton kalitesinin standartlara uygun olmadığı ortaya çıkarsa, sonuçlar, her iki otel hakkında başlatılan soruşturmaya delil sayılacak.
Zaman


Geri Dön