19 / 04 / 2024

Sayıştay: AOÇ’un yüzde 40’ı gitti

Sayıştay: AOÇ’un yüzde 40’ı gitti

Sayıştay, AOÇ arazisinin bağışlandığı tarihten bu yana 22 bin dekar küçüldüğünü tespit etti. İmar uygulamaları için ise 'Mahkeme kararlarına uyulması' önerisinde bulundu. İşte raporun detayları...



Sayıştay Atatürk Orman Çiftliği’nde özel kanuna dayalı satış dışında da arazi kayıpları meydana geldiğini belirterek, “Bunlar; mahkeme kararları ile çeşitli şahıslara verilen arazilerdir. 2013 yılı sonu itibarıyla çeşitli sebeplerle çiftlik arazilerinde meydana gelen kayıp, 22 bin 240 dekara ulaşmış bulunmaktadır. Bu miktar, toplam çiftlik arazisinin yüzde 40’ına karşılık gelmektedir” tespitinde bulundu.


Sayıştay’ın Atatürk Orman Çiftliği 2013 Denetim Raporu’nda özellikle özel şahıslara verilen kiralık alanlar için kiralık alanların gerçek değerlerinden kiralanabilmesi olanaklarının değerlendirilmesi, kiracılarca genişletme ve lehlerine haksız kazanç sağlama eğilimlerinin önüne geçilmesi önerildi.


Raporda, “Büyükşehir Belediyesinin imar planlarına ve  Ankara  1 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararlarına karşı açılmış davalarda AOÇ Müdürlüğü taraf veya müdahil olmayıp, sadece ilgili bakanlık taraf veya müdahil olduğundan, yapılan imar planlarının, alt ölçekli planların, bu planlardaki revizyon ve ilavelerin AOÇ Kuruluş Kanunu'na, arazinin tarihi, kültürel ve doğal özelliklerine, bağış mektubu esaslarına ve mahkeme kararlarına uygun olması hususunda gereken dikkat ve özenin gösterilmesi önerilir” denildi.


Özel kanuna dayalı satış dışında da Çiftlik arazisinden arazi kayıpları meydana geldiğini kaydeden Sayıştay, “Bunlar; mahkeme kararları ile çeşitli şahıslara verilen arazilerdir. 2013 sonu itibarıyla çeşitli sebeplerle çiftlik arazilerinde meydana gelen kayıp, 22 bin 240 dekara ulaşmıştır. Bu miktar, toplam çiftlik arazisinin yüzde 40’ına karşılık gelmektedir. Kayıplar arazi bütünlüğünü bozduğundan, halen çiftliğin elinde bulunan parçalı alanlar işletilmesi bazı sorunlar yaratan mekânlar haline dönüşmüştür” dedi. Sayıştay, AOÇ’un özel kişilerde bulunan arazilerine sahip çıkmasını da istedi.



Dünya





Geri Dön