19 / 04 / 2024

Seba Gacemer: Konut sektörünün gelişim süreci yarım kaldı!

Seba Gacemer: Konut sektörünün gelişim süreci yarım kaldı!

Seba Gacemer, “Yabancı alıcı da istikrar istiyor, yerli alıcı da belirsizlikten endişeli. Konut sektörünün gelişim süreci yarım kaldı. Konut sektörünün omzunda çok yük var. Hükümet bir şekilde bu süreçten sonra kurulmalı” diye konuştu.



Sinpaş GYO'dan Ankara'ya 600 milyon TL’lik proje!


‘Ege yaşamı’ konseptini İstanbul’da iki projeyle geliştiren Sinpaş GYO, ‘Ege’yi Ankara’ya taşıyor. 600 milyon TL’lik proje, Sinpaş Yapı’nın Ankara’daki projesi Altınoran’ın karşısında yer alacak.


Sinpaş GYO’nun butik markası Eviya Gayrimenkul’un ‘Ege yaşamını’ İstanbul’a taşımak için geliştirdiği Ege konseptli projesinin İstanbul’un iki yakasında ilgi gören projeleri Ege Boyu ve Ege Yakası’nın ardından konsept, Ankara’ya taşınıyor. Gelişen  Ankara  gayrimenkul piyasasına bölgede sahip olduğu arazilerle hız veren Sinpaş, ismini açıklamadığı projesini kardeş şirketi Sinpaş Yapı’nın hayata geçirdiği Altınoran projesinin tam karşısında konumlandıracak. Ankara Turan Güneş Bulvarı’nın iki tarafından ‘tatlı tatlı rekabet edeceklerini’ belirten Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, “Ankara büyük ve güzel bir pazar. konut ihtiyacı sürekli artıyor ve nitelikli göç alıyor. Sinpaş Yapı’nın Altınoran projesinde ikinci etap yapılıyor, projenin yüzde 90-95’i satıldı. Sinpaş GYO’nun İncek projesi de bitti. Sinpaş’ın Ankara’daki projeleri heyecanla bekleniyor ve hızla satılıyor” dedi.


Fikir Gacemer’den

Çankaya bölgesinde vadi üzerinde konumlanan ve yatırım değeri 600 milyon lira olacak proje Sinpaş GYO’nun Ankara’daki arazisi üzerinde yapılacak. Ruhsatlandırma aşaması biten projede satış için okulların açılış tarihinin ertelenmesiyle ötelenmiş olan alıcı talepleriyle ‘yeni sezon’ olarak belirlenen ekim ayı bekleniyor. Büyük ve iki katlı bir Ege çarşısı olacak projede az ve çok katlı konut blokları ile rezidans da yer alacak. Projede bulunacak 900 bağımsız ünite 2 etap halinde yapılıp satılacak.  İzmir  Alaçatı’da geçirdiği bir tatilde bölgeyi, Ege’yi ve buradaki mimariyi daha iyi tanıyarak, bunu İstanbul’a taşımaya karar verdiğini anlatan Gacemer, bölgede yazlık evi olanlar sıralamasının başında İstanbul ve Ankaralıların yarıştığını söyledi. 

Ege konseptine özgü yüksek taş duvarlar ve açık renkler tercih edileceğini anlatan Gacemer, İstanbul’daki Ege Yakası projesinde olduğu gibi isimlerini Ege’den alan Alaçatı, Assos, Cunda ve foça evleri, Santorini’de olduğu gibi birbirinin güneşini kesmeden konumlandırılmış evler ile kış bahçeli, geniş balkonlu daireler gibi pek çok seçenek olacağını ifade etti.   

Gacemer, “Şu anda fiyatlama konusu bizi zorluyor. Sonuçta proje orta üstü gelir grubu diyebileceğimiz bir kesime hitap ediyor. Döviz girdisi yüksek bir proje olduğu için metrekare fiyatını henüz kesinleştiremiyoruz. Alıcı için netlik lazım artık, dolar sorun yaratmıyor tam olarak, özellikle doların ani hareketleri ve belirsizlik insanları rahatsız ediyor, bekletiyor” dedi.



‘Kur’u malzemede sabitledi 

Dolar kurunun ani hareketleri ve TL’nin değer kaybı yaşadığı dönemde Sinpaş olarak riski azaltacak önlemler aldıklarına dikkat çeken Seba Gacemer, ancak yeni projelere kurun etkisini yansıttıklarını, bunun da yüzde 10-12 arasında değiştiğini söyledi. Gacemer, “Devlet Baba babalığını yapsın” diyerek, “Dövizden daha önemli sorun ise devlette bir ‘baş’ olmaması” diye konuştu. Gacemer, “Yabancı alıcı da istikrar istiyor, yerli alıcı da belirsizlikten endişeli. Konut sektörünün gelişim süreci yarım kaldı. Çok cengaver bir sektör. Hiçbir destek almıyoruz. Konut sektörünün omzunda çok yük var. Hükümet bir şekilde bu süreçten sonra kurulmalı” diye konuştu. 

Özellikle malzeme alırken taraflarla anlaşma yaparak kuru sabitleme yoluna gittiklerini belirten Gacemer, “Aslında riskli ama iki taraf olarak riski alıyoruz. Hem avansını almış oluyor, hem de büyük bir firmayla uzun süre bir iş yapmış oluyor. Maliyetler yükseldiği için malı elinde kalabilir, bu da bir süredir risk. Asansör mesela, sabitle kuru, buna göre üretim programına al diyoruz. Demirde, betonda bu yapılıyor. Gerekirse kardan zararı göze alacağız. Mekanik aksamlarda ve ana malzemede bu yapılıyor. Yoluna devam etmek isteyen herkesin yapacağı tek yol bu” dedi.

 

Bomonti lansmanı Dubai’de

2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 37 artışla 682 milyon ciroya ulaştıklarını hatırlatan Seba Gacemer, 2015’de ise 800 milyon ciro ve 1500 konut satışıyla yılı tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti. Gacemer, “Geçen yıl üzerinde çalıştığımız projeler için bu yılı hasat yılımız ilan etmiştik, 2015 projelerimizde, 2014 yılında tohumlarını ektiğimiz projelerimizin mahsüllerini almaya başladık. Uzun zamandır merakla beklenen Şişli Bomonti’deki projemiz Queen Bomonti’yi eylülde ilk kez Cityscape Dubai Fuarı’nda tanıtacağız. Hem yerli hem yabancı yatırımcıların büyük ilgi göstereceğine inandığımız Queen Bomonti projemiz mimari silueti ve estetiğiyle güzel İstanbul’umuzun simgeleri arasında yer alacak” dedi.   



Milliyet


Geri Dön