19 / 04 / 2024

Seçimler için 4 bini aşkın irtibat ofisi kiralanacak!

Seçimler için 4 bini aşkın irtibat ofisi kiralanacak!

YEREL seçimler öncesi emlak pazarı hareketlendi. Türkiye genelinde seçimler için 4 bini aşkın irtibat ofisi kiralanacak. İstanbul’da ise 1500’den fazla ofisle 45-50 milyon liralık bir ‘kiralık ofis pazarı’ ortaya çıkacak...



YEREL seçimler öncesi emlak pazarı hareketlendi. Türkiye genelinde seçimler için 4 bini aşkın irtibat ofisi kiralanacak. İstanbul’da ise 1500’den fazla ofisle 45-50 milyon liralık bir ‘kiralık ofis pazarı’ ortaya çıkacak.


30 Mart 2014’te yapılacak yerel seçimler öncesinde ofis ve dükkânlara talep arttı. Türkiye genelinde 2 bin 820, İstanbul’da 316 aday seçmenlere daha rahat ulaşmak için seçim irtibat ofisleri aramaya başladı. Kısa dönem kiralamalar için artan taleple, mal sahipleri kiraları 3 katına kadar yükseltti. Seçmenler, ilçelerde stoka göre kimi zaman eski binalardaki daireleri kimi zaman plaza katlarını seçiyor. Geniş bir bölgede seçime hazırlanan adaylar büyük metrekareli birimler istiyor.


EN BÜYÜK PAZAR İSTANBUL


Alanın büyüklüğü ve partinin bütçesine göre ofislerin sayısı değişiyor. Tek ofisle süreci yönetenlerin yanında aynı ilçede 10 ofis açanlar da var. İstanbul’daki her adayın ortalama 5 ofis açacağını düşünürsek aylık ortalama 10 bin lira olan ofis kiralarının 3 ay sonunda 45-50 milyon liraya ulaşması bekleniyor.


YILLIK KİRAYI İSTEYEN DE VAR


Realty World Türkiye CEO’su Coşkun Erginer, üç aylık bir süreç söz konusu olduğundan mal sahiplerinin yüksek bedeller talep ettiğini söyledi. Erginer, merkezi bölgelerde rayiç bedelin üç katı konuşulurken, bazı yerlerde bir yıllık kontrat ücreti isteyenler de olduğuna dikkat çekti. İstanbul’da dükkân kiraları aylık 3-4 bin TL’den, 15-20 bin lira aralığına kadar çıktIğını belirten Erginer, “En çok ana caddeye cepheli dükkânlar tercih ediliyor. Komple bina kiralayanlar da var. Bunun yannda lokaller, dernek binası ya da kahvehaneler de irtibat bürosu gibi kullanılıyor” dedi.


ANADOLU’DA MAĞAZALAR TUTULUYOR


TSKB Genel Müdürü Makbule Maya Yönel,  taleplerin kısa süreli olduğunu ve bu nedenle ofis piyasasına reel bir etkisi olmayacağına dikkat çekti. Çoğunlukla ofis piyasasını oluşturan binaların kiralanmadığını belirten Maya,  Anadolu şehirlerinde mağaza ve dükkanların irtibat ofisi olarak kullanıldığını kaydetti. Realty Plus Türkiye CEO’su Hüseyin Alkaş, İstanbul’da seçim bürolarının en yoğun, Maltepe, Ataşehir, Kadıköy, Beşiktaş, Kağıthane, Bakırköy, Bayrampaşa ve Şişli’de olduğunu söyledi.


108 işyeri için açık arttırma


BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, 7 Ocak 2014’te İstanbul, Ankara, Adana, Samsun, Diyarbakır, Gaziantep gibi büyük şehirlerin de bulunduğu 23 ilde 108 işyeri ve bir konutu açık artırma yöntemiyle satacak. Ticari birimler üç ayrı ödeme şekli ile alıcıya sunacak. 15 ve 2 bin metrekare arasında değişen büyüklüğe sahip taşınmaların fiyatı 18 bin liradan başlıyor.


1 milyon emlak el değiştirdi


TÜRKİYE genelinde yılın 11 ayında 1 milyon 225 bin 331 konut ve iş yeri el değiştirdi. En fazla bağımsız bölüm satışı 258 bin 106 ile İstanbul, 145 bin 799 ile Ankara, 76 bin 441 ile İzmir, 60 bin 178 ile Antalya, 43 bin 986 ile Bursa’da yapıldı. İstanbul’da konut almak isteyenler en çok Esenyurt, Ankara’dakiler Keçiören ve Yenimahalle, İzmir’dekiler ise Karşıyaka’yı tercih etti. Hakkari 89 ev ve iş yeri satışıyla son sırada yer alırken, bu ili Ardahan, Bayburt izledi.


İzmir’de hızlı satış


SOYAK Holding’in İzmir’de hayata geçirdiği Soyak Siesta projesinin 5’inci ve son etabı Soyak Siesta Oxygen’de dairelerin yüzde 30’u satıldı. 2 bin 300 konutluk projesinin 600 dairelik bölümünde 200 daire sahiplerini buldu. yaklaşık 20 dakikada bir dairenin satıldığı projede 50 metrekarelik 1+1 daireler, 90 metrekarelik 2+1 daireler, 120 metrekarelik 3+1 daireler, 200 metrekarelik 4+2 daireler, bahçeli dubleksler, bahçe ve çatı teraslı evler yer alıyor. Soyak Siesta Oxygen’de fiyatlar 118 bin 500 liradan başlıyor. 26 bin metrekare alan üzerine kurulan projede yüzde 1 KDV ve yüzde 1 peşinatla satış yapılıyor.


Gülistan Alagöz/ Hürriyet Gazetesi


Geri Dön