29 / 03 / 2024

Sefer Çekici: Konut almak için en uygun zaman kış ayları!

Sefer Çekici: Konut almak için en uygun zaman kış ayları!

Malkara’da emlak danışmanlığı yapan Gayrimenkul Uzmanı Emlak ve Emlak Yöneticisi Sefer Çekici, yapılan röportajda "Konut almak için en uygun zaman kış aylarıdır" dedi. İşte o röportaj...



Malkara’da emlak danışmanlığı yapan Gayrimenkul Uzmanı Emlak ve Emlak Yöneticisi Sefer Çekici ile emlakçılık piyasasını konuştuk.


Emlakçılık piyasası şuanda Malkara’da ne durumda?


Genel olarak baktığımızda son 6 yıldır emlak piyasasında hızlı bir ilerleme vardı. Fakat şuanda bu hızlı yükseliş durmuş durumda. 2010 yılından itibaren Malkara’da hızlı bir yükselişe geçen emlak piyasası tekrar bir duraklama dönemine girdi şuanda. İnşaat sektörü şuanda Malkara’da durma noktasında.


Bu duraksama neden oldu?


Malkara’da inşaat sektörünü hızlanması için imara açık yere ihtiyaç var. Şuanda Malkara’da arazi var fakat imara açık değil. Tarla arazisi olarak gözüktüğü için bu araziler kullanılamıyor. Bu durum ev fiyatlarına da yansıdı tabi.


Malkara’da peki iskan sıkıntısı var mı?


İskan sıkıntısı var. İskan olmamış yerlere müteahhitler gidiyor ve inşaat yapıyorlar. Daha sonra bu binaları alan Malkaralı vatandaşlar çeşitli sıkıntılar yaşıyorlar. Vatandaşların mağdur olmaması için tanıdıkları, bildikleri kişilerden gayrimenkul alması çok daha doğru olur.


Emlakçılık piyasasını düzenleyen bir yasa var mı?


Yeni bir yasa tasarı yok. Yıllar önce çıkmış olan bir yasa var ve hala yürürlükte. Emlakçılıkla ilgili yasal bir düzenleme olmadığı için emekli olan vatandaş iki sandalye bir masa ile dükkan açıp emlakçılık yapıyor. Malkara’da emlakçılık zor.


Ne zamandır yapıyorsunuz siz bu işi?


Ben Sefer Çekici Emlak Danışmanlık olarak bu işi 10 yıldır yapıyorum.


Emlakçılıkla ilgili eğitim veriliyor mu?


Evet veriliyor. Meslek Yüksek Okullarında emlakçılıkla ilgili bölümler var. Öğrenciler burada emlakçılıkla ilgili dersler görerek piyasaya giriyor. Fakat emekli olduktan sonra dükkan açarak emlakçılık yapan vatandaşlar yüzünden öğrencilerin emekleri de boşa gidiyor diyebiliriz. Eğer yeni bir yasa tasarısı çıkmazsa bu bölümde okuyan öğrenciler sıkıntılar yaşar. Öğrenciler emlakçılık piyasasına okulda eğitim alarak giriyorlar. Ama diğer yandan adam emekli olmuş, açmış bir dükkan emlakçılık yapıyor.


Siz kendinizi yetiştirme anlamında ne gibi eğitimler aldınız?


Apartman, site yöneticiliği kursları aldım.


Apartman, site yöneticiliği nasıl işliyor peki?


Artık yoğun uğraş ve zaman istediği için vatandaşlar apartmana yönetici olmak istemiyor. Bizler apartmanlarda, sitelerde ortaya çıkan sorunlarla ilgileniyoruz. Bahçe bakımı, asansör bakımı, apartmanın yakacak ihtiyacı gibi konularda bizler bu işleri şirket olarak yapıyoruz. Apartmanların, sitelerin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Çözüm ortaklarımızla birlikte ihtiyaç duyulan konularda apartman sakinlerinin sorunlarını çözüyoruz.


Malkara’da ne kadar konut satışı gerçekleşiyor?


Son 5 yıl içerisinde hızlı bir satış vardı. Resmi olarak bilmiyorum ama benim tahminimce 4 bin- 5 bin konut satılmıştır.


Şuanda konut satışları ne durumda?


Malkara’da şuanda konut satışları durma noktasına gelmiş durumda.


Konutların fiyatları nelerdir?


Yerine göre değişmekle birlikte şuanda sıfır bir dairenin metrekare fiyatı 1000 ile 1200 TL arasında değişiyor.


Kira da durum nedir?


Kirada da sıfır daireler 2+1 ise 400-500 arası, 3+1 ise 500-600 arası değişiyor.


Malkara’da bekar evi diye tabir edilen evlerin durumu nedir? Bir asker yada öğrenci Malkara’ya geldiğinde rahatlıkla ev bulabiliyor mu?


Malkara’da öğrenci geldiği zaman, asker geldiği zaman ev bulmakta zorlanıyor. Malkara’da bir bekar evi sıkıntısı var. Bekar vatandaşlara yönelik olarak 1+1, 1+0 tarzı evler yapılırsa bu evlerin tutulacağını düşünüyorum. Böyle bir proje Malkara’da başarı yakalar.


Niye peki böyle bir sıkıntı var?


İnsanların 1+1 evlerde kiracılarla uğraşmak istemedikleri için yapmadıklarını düşünüyorum. Bizlerle görüşse ev sahipleri böyle bir sıkıntıları olmayacak. Bizler bu işlerle ilgileneceğiz.


Malkara’da dükkan fiyatları ne durumda?


Dükkan fiyatları da yükselmeye başladı. Çarşıda 30-40 metrekare olan dükkanların fiyatları arttı. Fiyatların artmasıyla birlikte giriş katlardan ziyade üst katlarda olan dükkanlara talep arttı.


Şuanda bir evin fiyatı ne kadar?


Şuanda 100 metrekare sıfır bir dairenin fiyatı 100 Bin ile 120 Bin arasında değişiyor.


Bu fiyatlar yüksek değil mi peki Malkara için?


Maliyetler yüksek olduğu için fiyatlarda yükseliyor.


Malkara şuanda büyük bir iş potansiyeline sahip değil. Ama gayrimenkul fiyatları yüksek. Nasıl oluyor bu ?


İnşaat sektörü dışarıdan insan gelmediği için durmuş durumda. Malkara’da faaliyet gösteren büyük şirketler bile buradan gitti.


Tekirdağ ile kıyasladığımızda Malkara’da ki ev fiyatları yüksek gözüküyor.


Tekirdağ’da sirkülasyon var. Ama Malkara’da 2+1 ev sistemi bile oturmadı. Maliyetler her yerde aynı. Belki küçük oynamalar olabilir ama bu da çok büyük bir fark oluşturmaz.


Malkara’da emlak piyasası ne zaman canlanır size göre?


Malkara’da sektörün 1-2 sene sonra yeniden canlanacağını düşünüyorum. Kurulacak Organize Sanayi Bölgesi ile sektör yeniden hareketlenir. O zaman 2+1, 1+1 evlerin de artacağını düşünüyorum.


Ev almak için en uygun zaman ne zaman?


Şuanda aslında tam zamanı. Eylül-Eklim-Kasım ayları ev almak için en uygun zaman.


Niye bu aylar?


Malkara çiftçi memleketi. Çiftçi abimiz ürettiği malı genellikle kış aylarına kadar bekletip satıyorlar. Ürünlerinin parasını alan çiftçiler gayrimenkule yatırım yapıyorlar.


Malkara Son Haber


Geri Dön