24 / 04 / 2024

Seferihisar Sığacık’ta 220 evin çehresi değişti!

Seferihisar Sığacık’ta 220 evin çehresi değişti!

Turizmin parlayan yıldızı Seferihisar’ın sevimli mahallesi Sığacık’ın çehresi, 220 evi kapsayan yenileme ve düzenleme çalışmalarıyla değişti. Çalışmalar kapsamında elektrik ve su bağlantıları yapılırken, yollar granit küp taş döşendi.



Bölgedeki doku korunarak yenilenen evlerin tanıtım töreninde konuşan  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu, “Hep birlikte yerel kalkınmayı gerçekleştirmek için, sanayisinden turizmine, eğitiminden kültür sanatına, hizmet sektöründen tarihi mekanların ayağa kaldırılmasına kadar bir çok alanda çabalıyoruz. Yerel kalkınmanın en iyi örneklerinden birisini Seferihisar’da hayata geçiriyoruz. Bu projenin yaşaması için sahiplenilmesi için bundan sonra da desteğimizi sürdüreceğiz. Sığacık geliştikçe, belli bir noktaya geldikçe, bu kalkınmayı daha net göreceğiz. ‘Yavaş şehir’ felsefesinin sürdürülebilmesi için bisiklet yolunun tesis edilmesi gerekiyor. Bununla ilgili kamulaştırma çalışmalarına başladık” diye konuştu.


Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Bugünden itibaren Sığacık gerçek bir yaşayan tatil köyüne dönüşecek. İçinde yaşayanların hizmet verdiği bir yerelde kalkınma modeline başlıyoruz. Burada yılların çökmekte olan bir köyü ayağa kalkıyor” diye konuştu.


Projeden notlar

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Seferihisar Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği, İl Özel İdaresi’nin de kapatılmadan önce katkı verdiği “Sığacık Kaleiçi Sokakları’nın Sağlıklaştırma Projesi Uygulama Ortak Hizmet Protokolü”, 22 Aralık 2012 tarihinde imzalandı. İhalenin ardından çalışmalar, Mayıs 2013'te başladı. Sığacık Kalesi içinde yer alan 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 sokaklar ile Çarşı bölgesinde gerçekleştirilen sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapıldı. Söz konusu bölgelerdeki tarihi dokunun algılanabilirliği sağlandı. Proje kapsamında cephelerde niteliğini kaybetmiş olan sıvaların onarımları gerçekleştirildi. Bölgede bulunan Teos taşları cephede korunarak restorasyon ilkeleri doğrultusunda temizlenerek gün yüzüne çıkarıldı. Cephede bulunan malzemelerde derin kırılma, kopma, eksilmenin olduğu yerlerde yenilemeler yapıldı. Proje kapsamında bazı yerlerde onarım, bazı yerlerde ise değişimlerle kapı, pencere, çatı ve kepenklere müdahale edildi, elektrik ve su bağlantıları yapıldı. Özgün haldeki donanımlar, orijinaline uygun olarak yenilendi. Yağmur sularına önlem olarak açık kanal sistemiyle denize deşarj sistemi yapıldı. Çalışmalar kapsamında elektrik ve su bağlantıları yapılırken, yollar granit küp taş döşendi.


TOKİ Haber


Geri Dön