23 / 04 / 2024

Seferihisar'da İZSU'nun yeni şebekesi protesto edildi!

Seferihisar'da İZSU'nun yeni şebekesi protesto edildi!

Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köyünde, İZSU tarafından doğal kaynak suları kesilen ve yerine artezyen suyu bağlanan köylüler, eylem yaptı. Eyleme, Orhanlı Köyü Kültür Doğa ve Gençlik Derneği Başkanı Galip Ener de katıldı...




Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köyünde, İZSU tarafından doğal kaynak suları kesilen ve yerine artezyen suyu bağlanan köylüler, eylem yaptı.


Eyleme, Orhanlı Köyü Kültür Doğa ve Gençlik Derneği Başkanı Galip Ener, Köy-Koop üst birlik başkanı Muhittin Akbulut ve doğa ile ilgili eylemlerde gönüllü olan Avukat Şehrazat Mercan da katıldı. Yaklaşık 500 kişinin pankart açması ile başlayan eylemde, basın açıklamasını Orhanlı Köyü Kültür Doğa ve Gençlik Derneği Başkanı Galip Ener okudu. Ener, yıllardan beri dedelerimizin köye getirdiği içme suyunu kullandıklarını belirterek şöyle konuştu: "Ne var ki İZSU köyümüze gelip bir alt yapı projesi yaptı. Bizim suyumuzu kesip yerine artezyen kuyu açarak bize kullanamadığımız suyu bağladılar. Eski suyumuzu kestiler. Kaş yaparken göz çıkarttılar. İZSU iki gün önce de haber vermeden bahçe sularımızı kesti. Sebzelerimiz ağaçlarımız kuruyor. Dedelerimizin getirdiği suyun evlerimizde aynı şekilde kalmasını istiyoruz, bu suyun bizim canımız olduğunu bilsinler. İZSU’nun artezyen suyunu istemiyoruz. Biz, suyumuz için sonuna kadar mücadeleye devam edeceğiz."


Avukat Şehrazat Mercan da, köyler büyükşehire bağlandığından beri onlara sanki köylü değil şehirliymiş gibi davranıldığını belirterek şunları söyledi: "Oysa burası bir köy. Burası üretim yapan bir yer. Su, toprak, hava bunlar ticari meta gibi görülmemeli. Bakın ben az evvel bakkaldan para ile su aldım. Oysa kısa süre öncesine kadar bu köyün herhangi bir çeşmesinden kana kana içebiliyorduk. Şimdi çeşmelerden akan su kullanılamıyor. Biz Büyükşehir Belediye Başkanımız ve İZSU’dan bu durumun düzeltilmesini isteyeceğiz"


Meydanda toplanan çoğu kadınlardan oluşan köylüler, "Suyumuzu geri istiyoruz" diyerek slogan attı. 40 yıl önce dedelerinin imece usulüyle doğal kaynak suyu şebekesini yaptığını ve kendilerine miras bırakıldığını ifade eden köylüler, İZSU’nun verdiği artezyen suyun sağlıksız olduğunu, vücutlarında sürekli yara çıktığını iddia etti. Köylüler adına söz alan Celal Moralı, "Vay halimize. Bize reva gördükleri İZSU suyunu inekler, köpekler bile içmiyor. Biz kendi suyumuzu geri istiyoruz" dedi.


ORHANLI KÖYÜ, TARKAN’IN KÖYÜ OLARAK DA BİLİNİYOR


Seferihisar’ın Orhanlı köyü yaptırdığı Doğa Okulu ile mega star Tarkan ile de sıkça anılıyor. Tarkan’ın geçen yıl Orhanlı Köyü Doğa Okulu yararına bir konser verdiğini hatırlatan köylüler, Tarkan’a seslenerek "Köyümüzü ziyaret etti, okul yapıldı. Şimdi bu konuda da destek istiyoruz" dediler



Akşam



Geri Dön