26 / 04 / 2024

Şeffaflık ve imarda yeni paket yolda!

Şeffaflık ve imarda yeni paket yolda!

Şeffaflık ve imarda yeni paket yolda. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan. yapısal reformlarda gaza basacaklarını açıkladı. Babacan "Rayları döşedik. İstikamet belli. Reform treninin bu istikametten gitmesi gerek.



Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yapısal reformlarda gaza basacaklarını açıkladı. Babacan "Rayları döşedik. İstikamet belli. Reform treninin bu istikametten gitmesi gerek. 2018-2019'da artık Türkiye ekonomisinin değişmiş, büyümesinin kalitesi değişmiş bir ülke haline gelir" dedi. Buna göre; sosyal destek politikalarıyla vatandaşların buluşması için ayrı bir mekanizma oluşturulacak, bankaların yurtdışından uzun vadeli borçlanmalarını cazip hale getirecek bir takım düzenlemeler yapılacak, ayrıca geçen yıl yapılan bazı düzenlemelerle KOBİ kredilerine yapılan pozitif ayrımcılığın bir benzeri "sanayi' kredileri için gelecek" dedi. 


Yüzde 80-90't hazır 


"Şeffaflık konusu Türkiye için önemli" diyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2002'den beri şeffaflık konusunda pek çok çalışma yaptıklarını belirtti. Babacan. "Şeffaflık konusunda yiizde 80-90'ını tamamladığımız bir paketimiz hazır. İmar uygulamaları ile de son bir hazırlığımız daha var. İmar uygulamalarının daha şeffaf olunması, fırsatlara erişimde adaleti sağlamamız gerekiyor ve bir rant oluşuyorsa bunun da ölçülü ve adil dağılması gerekiyor. Devletin ve belediyelerin olduğu adil bir rant paylaşımı olması gerekiyor. Şeffaflık paketi tamamlandı ama imar ile ilgili ayağı biraz daha olgunlaştırmamız gerekiyor. Biz yıl sonuna kadar açıklamış olmak istiyoruz" açıklamasını yaptı. 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bankaların yurtdışından borçlanırken daha uzun vadeli borçlanmasını cazip kılacak, daha kısa borçlanmayı da daha az cazip kılacak bir yöntem üzerinde çalışılıyor. Merkez Bankası ve BDDK başta olmak iizere kurumlarımız çalışıyor. Finansal İstikrar Komitesi'nde bir kere daha konuşup ondan sonra uygulamaya başlayacağız. En geç 1 ay içerisinde tamamlarız" dedi. 

Makro ihtiyati tedbirlerle bankaları bireysel kredilerden KOBİ ve ticari kredilere yönlendirdiklerine de işaret eden Babacan. "Şimdi üretim (sanayi) kredilerini bankalar açısından nasıl cazip hale getireceğimizi çalışıyoruz" dedi. 1 yıl önce banka reklamlarının tüketici kredisi ve kredi kaıtı ağırlıklı olduğunu şimdi ise reklamların odağında KOBİ'lerin olduğuna dikkat çekti. 4.3 doların altında geliri olanların sayısının toplam nüfusa oranının 2002'de yiizde 30 olduğunu, bunun 2013'te yüzde 2.06'ya indiğini hatırlatan Babacan. "Bu konuda da düzenleme yapacağız. Sosyal destek politikalarıyla vatandaşlar tam olarak buluşamıyor. Bir mekanizma oluşturacağız. Birkaç yıla kadar 4.3 doların altında geliri olan kişi kalmayacak" dedi. Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'ye yarayacağını da anlatan Babacan, şöyle konuştu: "2015'te OVP'ye petrol fiyatı tahminimizi 102 dolar olarak koyduk. Bugünkü gibi petrol 72 dolar seviyelerinde devam ederse cari açık tahminlerimizden 1.5 puan daha aşağıda olur." Döviz kurundan enflasyona geçişkenliğin son döneminde olunduğuna değinen Babacan, "2016-17'de yüzde 5'lik enflasyon ulaşılabilir" dedi. 


Gözlem


Geri Dön