25 / 04 / 2024

Şehir hastanelerine ilişkin 4 sorun TBMM gündeminde!

Şehir hastanelerine ilişkin 4 sorun TBMM gündeminde!

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, şehir hastanelerine, verilen hasta garantisine ve ödenecek kiralara ilişkin soru önergesi hazırladı..



Şehir hastanelerine ilişkin 4 sorun TBMM gündeminde!


Şehir hastanelerine, verilen hasta garantisine ve ödenecek kiralar meclis gündemine taşındı. Konuya ilişkin soru önergesi hazırlayan CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, sorularını Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a iletti.


Aldan önergesinde "Hazine garantili yatırımlardan biri olan Şehir Hastanelerinden ilki 3 Şubat 2017 tarihinde / Mersin’de hizmete girdi. Şehir Hastaneleri, Kamu Özel işbirliği (KÖİ) ve Yap-Kirala-Deyret (YKD) modeliyle yaptırılmaktadır.


YKD modeli ile devlet arazisini verdiği firmalara hastaneleri yaptırmakta, daha sonra da ' yapımı üstlenen firmaya yıllarca kira ödemesinin yanı sıra Avrasya Tüneli’ndeki araç garantisi gibi, hasta garantisi vermektedir, ihaleyi alanlar sürekli imtiyaz verilmesi, devletin gelecekteki gelirinden vazgeçmesi, satın alma ve finansman garantisi verilerek bütçeye sürekli yük getirilmesi, bu modele yönelik eleştirilerden bazıları.


Sağlık Bakanlığı’mn verdiği bilgiye göre YKD modeli ile, şimdilik, 29 Şehir Hastanesi yapımı karan alınmıştır. Devletin 17 Şehir Hastanesi için şimdiden 27 milyar dolar kira yükümlülüğü altına girdiği belirtilmektedir." diyerek bu bağlamda 4 soru sordu.


Aldan'ın soruları

1- Şehir hastanesi açılan illerde, devlet hastanelerinin kapatılacağı ve hastalann bu hastanelere yönlendirilerek, garanti verilen hasta sayısının bu şekilde sağlanacağı iddialan doğru mudur?


2- Hasta sayısı garantisi neye dayanarak verilmektedir? Arazisini devletin verdiği bir yere yıllarca kira vermenin gerekçesi nedir? Hastane içinde yer alan büfe, lokanta, tuvalet, otopark alanı vb. yerlerin işletmesinin de yapımcı firmaya verileceği ve bunun için de ayrıca devletten kira bedeli alacağı doğru mudur? Doğru ise bunun gerekçesi nedir?


3- Açılışı yapılan ilk Şehir Hastanesi olan Mersin Şehir Hastanesi ile ilgili Sağlık Bakanlığı ve hastaneyi yapan şirketin verileri birbirini tutmamaktadır. Öreğin; Şirket sayfasında, kapalı alanın 328 bin 235 metrekare olduğu yazılı iken Sağlık Bakanı kapalı alanın 370 bin metrekare olduğunu belirtti. Aradaki fark 42 bin metrekare. Bu fark nereden kaynaklanmaktadır? Devlet; Dia Holding’e, kaç yıl boyunca toplam kaç milyar Euro kira ödeyecek?


4- Devletin 17 şehir hastanesi için şimdiden 27 milyar dolar kira yükümlülüğü altına girdiği ifade edilmektedir. Yapımı düşünülen 29 şehir hastanesi için devletin kira yükümlülüğü ne kadar olacaktır?




Geri Dön