28 / 03 / 2024

Şehir Hastanesi inşaatı başlıyor!

Şehir Hastanesi inşaatı başlıyor!

Kütahya'da kamuoyunun gündeminde en önemli konu olan Şehir Hastanesi konusunda nihayet beklediğimiz güzel sonuca ulaştık.



Kütahya'da kamuoyunun gündeminde en önemli konu olan Şehir Hastanesi konusunda nihayet beklediğimiz güzel sonuca ulaştık. İhale süreci sonlandı, yüklenici firma ile sözleşme imzalandı, inşaat çalışmalarına başlanıyor. 


Ülkemiz AK Parti'nin insanı esas alan politikaları ile birlikte her alanda olduğu gibi sağlıkta da önemli bir değişim ve dönüşüm sağlamış, bu başarı milletimiz nezdinde de büyük takdir ve karşılık bulmuştu. Nitelikli, kolay ulaşılabilir ve çağdaş sağlık hizmetleri için yeni sağlık tesisleri ve alt yapının oluşturulması da bir zorunluluk haline gelmişti. Bu düşünce ile Kütahya'mızda da sağlık alanında projeler oluşturuldu, şimdi bu dev yatırımlar tek tek hayata geçiyor. 


Şehir Hastaneleri Türkiye için yeni bir model. Asıl mantığı, hastane yatırımı, içinde ki tıbbi cihaz ve tefrişatı ile birlikte özel firmalar tarafından yapılacak, tıbbi ana hizmetler dışında tüm hizmetler yine özel firma tarafından yüklenilecek, bu yatırım ve hizmetleri karşılığı aylık belirli bir kira alacak, belirli bir süre sonunda da bedelsiz Devlet'e devir yapacak. Bu sistemin avantajı hastanenin yapımı ve işletilmesi esnasında özel sektörün verimliliği ve hızından yararlanmak, hizmet kalitesinin üst düzeyde gerçekleşmesi, onarım, bakım, yenileme gibi maliyetlerin hızlı bir şekilde yerine getirilmesi olarak özetlenebilir. Şehir Hastaneleri ile birlikte Sağlık Bakanlığının hastane işletmeciliği ve sağlık hizmetinde büyük bir gelişme olacak. Bu hastanelerin oda, ameliyathane ve diğer tedavi alanları en üst düzeyde hizmet kalitesine imkan sağlayacak. Binalar "Akıllı bina ve dijital hastane teknolojisi" ile donatılmış olacak. 

Ülkemizde toplamda 29 adet Şehir Hastanesi projesi kabul edilmiş olup bunlardan bir tanesi de Kütahya Şehir Hastanesidir. 


Geçtiğimiz yıllar içerisinde yerel nedenler, yasal ve mevzuat sorunları, ekonomik kararlar ve siyasi süreç gibi nedenlerle hastanemizin ihalesinin tamamlanma süreci gecikmeler yaşandı. 

Bu nedenden dolayı ihale takvimi ile ilgili öngörülerimizde de yanılmalarımız oldu. Öncelikle bu gecikmeyi sorgulamak, eleştiride bulunmak halkımızın elbette en doğal hakkıydı. Ancak aslında amaçları hastane olmayan, bu durum nedeniyle halkın arasında ayırt edilmişlik, yoksun bırakılmışlık duygusu oluşturarak AK Parti kadrolarına karşı nasıl öfke ve tepki oluştururuz düşüncesi içinde olan küçük bir grubun yoğun bir tezvirat ve karalama kampanyası ile karşı karşıya kaldık. Yatırımın ödeneğinin başka illere aktarıldığı, halkı kandırmak içine yalan söylendiği, hastane yapılmayacağı, Kütahya'nın üvey evlat görüldüğü gibi sözler çokça yazılıp çizildi. Biz bu sözlere şimdi Hastanemizin yapım anlaşması ile karşılık veriyoruz. Kısa zaman içine şantiyeler kurulacak ve çalışmalara başlanılacak. Eleştiri ötesinde olan bu sözlere rağbet etmeyip AK Parti kadrolarına güvenen ve bizlere desteğini esirgemeyen Kütahya halkımıza içtenlikle teşekkür ediyoruz. Şu anda 29 Şehir Hastanesi projesi içerisinde yakında tamamlanacak olanlar olduğu gibi içlerinde İzmir, İstanbul, Samsun gibi büyük şehirlerin de bulunduğu 9 projenin henüz Yüksek Planlama Kurulu kararı alınmadığı, ya da ihale - proje sürecinin devam ettiğini ve süreç olarak Kütahya Şehir Hastanesinden geride olduğunu da söylemek isteriz. 


Hastanemizin ihale sürecinin gecikmesi sürecinde üç önemli kazancımızın olduğunu da hatırlatmak isteriz; 1-Jandarma Taburundan terkedilen arazi TOKİ'ye verilmişti. Bu arazi içerisinde 150 dönüm, Şehir Hastanesi projesi için Sağlık Bakanlığı tarafından TOKİ'den satın alınmış, dolayısıyla arazi kamuya kazandırılmıştır. 

2- Hastane klasik Hastane modeli ile değil, çok daha yüksek yapım ve işletim kalitesi özelliği olan Şehir Hastanesi olarak yapılması projelendirilmiştir. 

3- Bir hastane yapılması planlanırken Yoncalı'da ek olarak bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ilave edilmiş, bir yerine iki hastane ihale edilmiştir. Sonuçta bu hastane, çocuklarımıza, torunlarımıza da hizmet verecek, Kütahya'nın geleceğine uzanacak bir hizmet olacaktır. Bu bir kaç senelik gecikmenin hızla yapılacak olan hastane ile telafi edileceğini ve onlarca hayır dua alınacağını düşünüyoruz. 

Proje iki adet hastaneyi kapsamaktadır. Bunlardan ilki eski Jandarma arazisi içerisinde mevcut Hastane Ana Binası ile bağlantılı, 134 bin m2 kapalı alana sahip olacak, 500 yataklı Genel Hastanedir. Bu hastanede toplam 20 adet ameliyathane, 2 adet anjiyo Ünitesi, 61 adet Yoğun Bakım Yatağı, ve 5 adet Yanık Yatağı bulunacaktır. Projenin ikinci hastanesi ise Yoncalf da yapılacak 100 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesidir. Yüklenici firma GÜRİŞ İnşaat ve Mühendislik AŞ'dir. Yüklenici firma tarafından karşılanacak olan sabit yatırım gideri 538.306.000 TL dir. Projenin yatırım dönemi 2 yıl, işletim süresi ise 25 yıldır. Önümüzdeki günlerde hafriyat çalışmalarına başlanılması beklenen hastanelerimizin uygulama projeleri tamamlanıp inşaat ruhsatlarının alınması ile yer teslimi ve üst kullanım hakkı devri yapılacaktır. Sözleşmeye göre Hastanelerimizin 2019 başlarında tamamlanarak hizmete girmesi öngörülmektedir. 


İlimize bu önemli sağlık yatırımının kazanılmasında en büyük pay, ülkemiz için bu vizyonu çizen, milletimizin gelişmiş dünya ülkelerinde yaşayanlardan daha yüksek hizmetlere ulaşması hedefini koyan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Kütahyalı vatandaşlarımız olarak kendisine duyduğumuz şükran duygularını burada bir kez daha ifade etmek isteriz. Bu süreç içinde karar mekanizmasında yer alan, başta Başbakanlarımız, görev sırasıyla, Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım, Sağlık Bakanlarımız Recep Akdağ, Mehmet Müezzinoğlu, Kalkınma Bakanlarımız, Maliye Bakanlarımız, Hükümetimizin saygıdeğer üyeleri, Yüksek Planlama Kurulu üyelerimiz, Sağlık Bakanlığı'nın bürokratları, yerelde AK Parti İl Başkanımız, teşkilatımız, Belediye Başkanlarımız Mustafa İça ve Kamil Saraçoğlu, hastane yöneticilerimiz olmak üzere emeği geçen herkese en içten teşekkürlerimizi sunarız. Basın mensuplarımız da her daim bu konuyu gündemde tuttular, bizlerin de aktif olmamızı sağladılar. 

Sivil toplum kuruluşları, gönüllü topluluklar, muhtarlarımız görüş ve eleştirileri ile katkı verdiler. 


Ancak en büyük teşekkürü yine bizlere inanan, güvenen ve destekleyen değerli hemşehrilerimize yapmak istiyoruz. 15 Temmuz gecesinde bir milletin canları pahasına bütün dünyaya yaptığı manifestoya şahit olduk. Bu milletin dünyada eşi benzeri yoktur, herşeyin en iyisine layıktır. Hayırlı uğurlu olsun, Allah bizlere hastalara derman, acı çekenlere şifa olacak hastanemizin açılışında da bir arada olmayı nasip etsin. 


Gazete Efem


Geri Dön