18 / 04 / 2024

Şehir otelciliğinde rota Anadolu

Şehir otelciliğinde rota Anadolu

Turizm sektöründe 35 milyar dolarlık yatırımı içeren 1 milyon yatağa bu yıl eklenecek 40 bin yatağın çoğu şehir otelciliğinden gelecek.



Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Murat Dedeman, ''Şehir otelciliğindeki gelişim Türkiye ekonomisinin kazandığı ivmeyi gösteriyor. İstikrarlı büyümeyle Anadolu'daki şehirler gelişiyor ve buralara otel yatırımları yapılıyor'' dedi.

BU yıl turizmin iyi gitmesi ve 2005'teki rekorların kırılacağı beklentisinin yanında turizm yatırımlarının da geçen yıllara göre Antalya'dan diğer bölgelere ve özellikle şehir otelciliğine kayması sektörü memnun ediyor. 2004-2005 yıllarına göre turizm yatırımları için arazi tahsislerinde azalma görülürken, 1 milyon yatak kapasitesi bulunan sektöre bu yıl ilave edilecek 40 bin yatağın çoğu şehir otellerinden gelecek.

YATIRIMLAR ANADOLU'YA KAYIYOR: Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Dedeman, şehir otelciliğindeki gelişimin Türkiye ekonomisinin kazandığı ivmeyi gösterdiğini belirterek, ''İstikrarlı büyümeyle Anadolu'daki şehirler gelişiyor ve buralara otel yatırımları yapılıyor. Önceden buralara otel açmak çok cazip değildi. Bir de her kurumun kendi misafirhanesi vardı. Bunların kaldırılması gerekiyor. Bu firmalara ve devlet kuruluşlarına, misafirlerini otellerde konaklatmalarından daha pahalıya geliyor'' dedi. Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde birçok insanın yeni otel yatırımlarına girdiğini hatırlatan Dedeman, Şanlıurfa ve Gaziantep'de herkesin yatırım peşinde olduğunu, 2010 Kültür Başkenti seçilmesinin de İstanbul'u şehir otelciliği açısından daha cazip hale getirdiğini vurguladı.

SPA VE KAPLICA OTELLERİ: Dedeman, Kültür Başkenti olması nedeniyle İstanbul'un ciddi yatırım çektiğini aktararak, bu organizasyon nedeniyle İstanbul'da yüzde 50 oranında yatak kapasitesinin artması gerektiğini belirtti. Sheraton, Accor gibi uluslararası zincirlerin de İstanbul'a geldiğini ve diğerlerinin de mutlaka bu şehirde otel sahibi olmak istediğini dile getiren Dedeman, spa ve kaplıca otelleri için Afyon, Kütahya ve Sapanca'nın da talep gördüğünün altını çizerek, şöyle devam etti: ''İç Anadolu'da Kayseri, İzmir, Kapadokya gibi şehirlerde kongre turizmi potansiyeli var. Bunlar da ciddi yatırım çekiyor. Kış turizmi de önem kazanıyor. Karadeniz'de de yatırım potansiyeli var. Yol çalışmalarının bitmesi sonrasında Samsun, Sinop ve Trabzon gibi şehirlerde otel yatırımı yapılabilir.''

1 MİLYON YATAĞA 40 BİN İLAVE: Murat Dedeman, 2004-2005 yıllarına göre arazi tahsislerinin azaldığını aktararak, ''Bu yıl Türkiye'deki otellere 40 bin yeni yatak ilavesi oldu. Türkiye'de 1 milyon yatak var. Bunun 600 bini turizm, 400 bini belediye belgeli. Türkiye'deki turizm yatırımlarının toplam tutarı 35 milyar dolar. Bu yatırımların üçte ikisi TYD çatısı altında'' bilgisini verdi. Murat Dedeman, artık yatırımcıların Akdeniz'e konuşlanmaması, Kuzey Ege ve Karadeniz'e yönlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, yatırımların başka bölgelere kaymasının Türkiye'de turizmi 12 aya yayacağına dikkat çekti. Antalya'da arazi tahsisi yapılmazsa yeni otel yatırımı yapılmasının zor olduğunu aktaran Dedeman, ''Güneyde 2010'a kadar yeni yatak yapılmaması gerekiyor. Ancak bu tarihten sonra gelen turist sayısı daha da artarsa yapılması düşünülebilir. Bir tane bile yeni yatak olmaması lazım'' diye konuştu.

Turizm iyi, 19 milyar dolar gelir elde ederiz

BU yıl turizmin iyi gittiğine ve 2005'teki rekorların kırılacağına vurgu yapan Murat Dedeman, 22 milyon turist ve 19 milyar dolarlık gelir elde edileceğini belirtti. Dedeman, Antalya bölgesinin gayet iyi gittiğini, fiyatlarda ve doluluklarda yükselme olduğunu ifade etti.

Turizmde izinsiz çalışan 10 bin Rus var

AKDENİZ Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Osman Ayık, otellerde Rusça bilen eleman sıkıntısı yaşandığını, Rusya'dan getirtilen stajyerlerin de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca kaçak yabancı işçi sayıldığını söyledi. Ayık, Antalya'daki turistik tesislerin büyük bölümünün bugüne kadar hep Avrupa pazarı ile çalıştığına dikkati çekerek, bu nedenle Avrupa ülkelerinde konuşulan dilleri bilen elemanlar yetiştirildiğini ve otellerde çalıştırıldığını söyledi. Son yıllarda Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan gelen turist sayısının artması nedeniyle Rusça'nın aranan bir dil olduğuna işaret eden Ayık, bu nedenle otellerde Rus stajyerler çalıştırılmaya başlandığını bildirdi. Ayık, ''Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rusça bilen elemanlara çalışma izni vermediği için turizmci zor duruma düşüyor. Artık Rusça dilini bilen eleman çok önemli. Rusça bilen elemanlar yetiştirilinceye kadar bakanlığın bu ülkelerden gelen elemanlara çalışma izni verirken kolaylık sağlaması gerekir. Antalya bölgesinde turizm işletmelerinde 10 bin civarında izin alınmadan çalışan Rusça bilen yabancı eleman var. Devletin bu mevzuatı zorlaması ciddi kayıplara neden oluyor. Çalışma izinleri kolay verilmediği için devlet vergi ve gelir kaybına uğruyor'' diye konuştu.

Turizm yatırımlarının seyri

Hazine Müsteşarlığı verilerine göre, Ocak-Mayıs 2007 döneminde komple yeni turizm yatırımı olarak 550 milyon YTL'lik 48 proje teşvik belgesi aldı.

Yatırımlar Antalya'da azalırken, İstanbul ve Anadolu'da artıyor. Özellikle Anadolu kentlerinde 3-4 yıldızlı otel yatırımları yaygınlaşıyor.

Antalya'da 2007'nin ilk 5 ayında 4 bin 446 yeni yatak için teşvik belgesi alındı. 2006'nın ilk 5 ayında bu rakam 10 bin 178'di. Yatırım tutarı da 2006'da 442 milyon YTL'den, 2007'de 158 milyon YTL'ye indi.

İstanbul'da ise yatırım artışı var. 2007'nin ilk 5 ayında teşvik belgesi alan yeni yatak sayısı 1953, yatırım tutarı ise 120 milyon YTL. 2006 Ocak-Mayıs döneminde 1393 yeni yatak için 91 milyon YTL'lik teşvik belgesi alınmıştı.

Antalya, İstanbul, Muğla,  İzmir  illeri dışında kalan Anadolu kentlerinde turizm yatırımları artış eğilimi içinde. 2007'nin ilk 5 ayında buralarda 25 yeni tesis ve 3 bin 897 yeni yatak için 120 milyon YTL tutarında teşvik belgesi alındı. 2006 Ocak-Mayıs döneminde 17 yeni tesis ve 2 bin 894 yeni yatak için 106 milyon YTL'lik teşvik belgesi alındı.

Ulusal Konsey turizmi tek elden yönetecek

TURİZM Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Dedeman, Türk turizmini geliştirmek için turizme sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, otellerin, tur operatörleri, eğlence merkezleri, kamunun ve konunun diğer bütün taraflarının yer aldığı 2023 yılı stratejisi kapsamında Ulusal Turizm Konseyi'nin kurulması için çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı. Dedeman, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Satışı, tanıtımı, pazarlamayı konsey yapacak. Seçimler nedeniyle Kanun bekliyor. Konsey, yıl sonuna kadar belirli bir aşamaya gelebilir. Konsey'in yasal yaptırım gücü olacak. Bütün tarafları tek elde toplayıp turizme sahip çıkacak. Seçim nedeniyle bekliyor.''

(Hürriyet)


Geri Dön