26 / 04 / 2024

Şehir planları nasıl yapılır?

Şehir planları nasıl yapılır?

Kentlerin toplumsal, ekonomik ve kültürel gereksinmelerinin bir uyum içinde karşılanmasına yol gösteren ve bunun için geliştirilen planlara şehir planları deniyor. Peki, şehir planları nasıl yapılır?



Şehir planları nasıl yapılır?

Şehir ve bölge planlama en genel anlamda, ülke düzeyinden yerel ölçeğe kadar her türlü yerleşmede fiziksel/mekânsal gelişmelerin bir plan/düzen çerçevesinde biçimlenmesine katkıda bulunma olarak ifade ediliyor. 


Planlama, belirlenen hedeflere varmak üzere stratejiler geliştirmek, uygulamak ve sonuçlarını denetlemek eylemi olarak ifade ediliyor. Planlama, her işin içinde olduğu gibi şehir düzenlemesinde de söz konusu oluyor. Şehir planlaması, dar anlamda belediye ölçüsünde yapılan fiziksel planlama olarak ifade edilirken; geniş anlamda ise şehircilik ve kentbilim terimlerinin karşılığı oluyor. 


Şehir planlama olarak da ifade edilen şehir planlaması, kentlerin toplumsal, ekonomik ve kültürel gereksinmelerinin bir uyum içinde karşılanmasına yol gösteren ve bunların fiziksel gelişmelerini biçimlendiren planlamaya deniyor. Peki, şehir planı nasıl yapılır?


Şehir plancısı, planlı gelişmenin sağlanması için, yerleşmelerin değişiminde etkili olabilecek mekânsal, sosyal, demografik, ekonomik ve teknik verilerle estetik, kültürel (tarihi-arkeolojik), doğal/ekolojik etmenleri birlikte değerlendirerek geleceğe yönelik amaç ve hedefleri koyan, uygulama araçlarını ve süreçlerini tanımlayan, karar vericilere alternatif öneriler oluşturan ve bunların uygulanmasında rol alan uzman olarak tanımlanıyor. Plancının uygulamadaki rolü planın parçaları olarak ortaya çıkan projeleri tanımlamak, bu projeleri koordine etmek, yönlendirmek, denetlemek veya projelere dönük danışmanlık hizmetlerini yürütmek olarak karşımıza çıkıyor. 


Şehir planlamanın konusu mekân, eylem alanı planlamaları olarak ifade etmek mümkün oluyor.  Mekânın ölçeği, ülke ve bölge düzeyinden yerel ölçeğe kadar her türlü yerleşmeyi kapsıyor. Planlama, ölçeğe dayalı nitelik farklılaşmasının yanı sıra, kentsel işleve ya da yerleşmeyi karakterize eden sosyo-ekonomik faktörlere göre niteliğe dayalı olarak da farklılaşma olarak da karşımıza çıkıyor.


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


İmar durumu ne işe yarar?


Geri Dön