25 / 04 / 2024

Şehirler, Plan İşlem Numarası uygulamasıyla düzenlenecek!

Şehirler, Plan İşlem Numarası uygulamasıyla düzenlenecek!

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Bekir Tüzel, Plan İşlem Numarası (PİN) uygulamasıyla şehirlerin daha planlı, programlı yapılandırılmasının ve gelişmesinin sağlanacağını söyledi.



Bekir Tüzel, yaptığı açıklamada, geçen yıl Haziran ayında başlattıkları PİN uygulamasına ülke genelindeki belediyelerin tamamının katılımını sağlamak amacıyla yürütülen çalışmaların başarılı şekilde devam ettiğini belirtti. 


PİN'in, idareler tarafından yapılan, yaptırılan ve onaylanan mekansal planların Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca incelenmesi ve arşivlenmesi amacıyla her tür ve ölçekteki mekansal planlar ile bu planlara ilişkin ilave ve değişikliklere yönelik verilen numara olduğunu ifade eden Tüzel, bu uygulamanın Türkiye için önem taşıdığını vurguladı. Tüzel, şehirlerin nasıl büyüdüğü ya da geliştiğinin planlarla belirlendiğine işaret ederek, "Genel Müdürlüğümüzce yürütülen PİN uygulamasını çok önemsiyoruz. Çalışmalar kapsamında hazırlanan yönetmelikle belediye meclislerine, planları onaylamadan önce PİN almaları mecburiyeti getirdik" dedi. Mevcut onaylanan planları kayıt altına alma işleminin devam ettiğini anlatan Tüzel, şunları söyledi: "Bu verileri elektronik ortama taşımak için bu yıl da bir çalışmamız olacak. 

Böylece bütün vatandaşlarımız, kendi bölgelerindeki planlara ulaşabilecek. Planlar anlık olarak sayısal ortamda takip edilince kentlerimizin nasıl büyüdüğü, ilgili mevzuata aykırı işlem yapılıp yapılmadığı gibi imar mevzuatı açısından da önemli veriler ortaya çıkacak. Böylece, yanlış planlanmış bir şey varsa geç çlmadan önlem alınabilecek. PİN uygulaması, şehirlerimizin daha planlı, programlı yapılandırılmasını ve gelişmesini sağlayacak."


Ticari Hayat


Geri Dön