19 / 03 / 2024

Şehit yakınlarına 94 bin liralık faizsiz konut kredisi verilecek!

Şehit yakınlarına 94 bin liralık faizsiz konut kredisi verilecek!

FETÖ darbe girişimine karşı mücadelede şehit düşenlerin yakınları ile gazi olanlara en düşük 3 bin 203 lira aylık bağlanacak ve 94 bin liralık faizsiz konut kredisi sağlanacak.



FETÖ darbe girişimine karşı mücadelede şehit düşenlerin yakınları ile gazi olanlara en düşük 3 bin 203 lira aylık bağlanacak ve 94 bin liralık faizsiz konut kredisi sağlanacak


SGK tarafından Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine karşı mücadele sırasında şehit düşenlerin yakınları ile gazi olanlara bağlanacak en düşük aylık tutarı 3 bin 203 lira olarak belirlendi. Şehitlerin kanuni mirasçılarına 88 bin 596 lira, bakıma muhtaç malullere 177 bin 192 lira nakit ödeme yapılacak. Şehit düşenlerin yakınları ile gazi olanlar, 94 bin lira tutarında faizsiz konut kredisinden yararlanabilecek.


SGK’nın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, darbe girişiminde hayatını kaybeden veya malul hale gelen sivil vatandaşların, kendilerine veya hak sahiplerine aylık bağlanacak. 


Aylık işlemlerinde, ilgililerin mevcut öğrenim durumları esas alınacak ancak terör eylemlerine maruz kalan erbaş ve erler gibi yüksek derece ve kademe üzerinden hesaplama yapılacak. Bu çerçevede, bağlanacak en düşük aylık tutarı 3 bin 203 lira olacak. 


Hayatını kaybeden veya aylık almaktayken vefat edenlerin hak sahiplerine, şehit veya gazi için ödenecek vazife malullüğü aylığı, herhangi kesinti olmaksızın tam olarak verilecek. 


Vefat edenlerin kanuni mirasçılarına 88 bin 596 lira, bakıma muhtaç malullere 177 bin 192 lira, diğer malullere ise malullük derecelerine göre 66 bin 447 ila 22 bin 149 lira arasında, yaralananlara da 17 bin 719 lirayı geçmemek üzere yaralanma derecelerine göre tespit edilen tutarda nakdi tazminat ödenecek.


30 yıl hizmet gibi

Kamu personeli (memur) olanlardan Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanunu’nun 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında bulunanlardan, hayatını kaybedenler ile bakıma muhtaç malullere en yüksek devlet memuru aylığı, diğer malullere ise kendi görev aylıkları esas alınarak 30 yıl hizmet yapmış gibi SGK tarafından emekli ikramiyeleri ödenecek.

Diğer sivillerden hayatını kaybedenler ile bakıma muhtaç malullere 150 bin 613 lira, diğer malullere ise 101 bin 885 lira tutarında ek tazminat, nakdi tazminat ödemesini yapan kurumlarca verilecek.


Akrabaya iş

Hayatını kaybedenlerin eş veya çocuklarından birisi ile anne, baba veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi kamuda istihdam edilecek. Malullerin ise kendileri veya eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendisi veya kardeşlerinden birisi olmak üzere bir kişi kamuda işe yerleştirilecek. Aylık bağlananların ilaç, ortez/protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçleri ile yardımcı üreme yöntemi ve tedavilerinde katılım payı ve ilave ücret alınmayacak.

 

Aylık bağlanan malullerin sağlık kurulu raporuyla ihtiyaç duydukları her türlü ortez/protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçleri, herhangi bir kısıtlama getirilmeksizin SGK tarafından karşılanacak. 

Yaralananların tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar sağlanacak sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmayacak. 


94 bin TL faizsiz konut kredisi

Başkasının yardımı bulunmadan yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak derecede malul olan gazilere, asgari ücretin net tutarının iki katı (2 bin 354.92) aylık bakım ücreti ödenecek. Şehit düşenlerin yakınları ile gazi olanlara, 2016 itibarıyla 94 bin lira tutarında faizsiz konut kredisinden yararlanabilecek. 


Şehit ve gazilerin çocuklarına ilköğrenimde bin 398 lira, lisede 2 bin 98 lira, yükseköğrenimde ise 2 bin 797 lira tutarında yılda bir defa eğitim-öğretim yardımı ödenecek. Ayrıca maluliyet derecelerine göre 2017 yılında ek ödeme yapılacak. Şehit ve gazilerin kendileri ile hak sahipleri, yurt içinde toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat hakkından yararlanabilecek. Şehit olanların yakınları ile gazilerin bu haklardan yararlanabilmeleri için valiliklere başvurması gerekecek.


Milliyet


Geri Dön