25 / 04 / 2024

Şehmus Günaydın: Kastamonu önemli turizm değerlerine sahip!

Şehmus Günaydın: Kastamonu önemli turizm değerlerine sahip!

Hem kültürel anlamda hem de el değmemiş doğasıyla birçok turizm potansiyelini bünyesinde barındıran Kastamonu, kültür ve doğa turizmi ile ön plana çıkmaktadır.Kastamonu önemli turizm değerlerine sahip bir kent.



Hem kültürel anlamda hem de el değmemiş doğasıyla birçok turizm potansiyelini bünyesinde barındıran Kastamonu, kültür ve doğa turizmi ile ön plana çıkmaktadır. Batı Karadeniz Bölgesinin tarihsel merkezi olarak tanımlanan ve bölgenin yaklaşık 3 bin yıl başkentliğini yapmış olan Kastamonu, 'Müze Kent' tanımlamasının en güzel örneklerinden biridir. Prehistorik çağlardan başlayarak günümüze kadar kesintisiz bir şekilde kültür katmanlarına sahip olan Kastamonu; hem arkeolojik hem de yaşayan birçok etnografik değeri ile bir açık hava müzesidir.


800 TESCİLLİ ESER VAR


Kültürel anlamda her çağa ilişkin bir bakiyeye sahip Kastamonu'da; il çapında bin 800u aşkın tescilli eser bulunmaktadır ve bu sayı her geçen gün yapılan çalışmalarla artmaktadır. Birçoğu dünya ve Anadolu kültür mirası içerisinde önemli yere sahip olan eserlerimizden Kasaba Köyü Mahmut Bey Cami yakın zamanda UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Lis-tesi'ne girmiştir. Kastamonu Mahmut Bey Cami gibi birçok esere sahip olup gerçekte kent ölçeğinde Dünya Kültür Mirasının bir parçasıdır. Böylesi bir kültürel yapı stoku içerisinde ilimizdeki kültürel dokunun korunması çalışmaları bütünlük içerisinde sürdürülmektedir. Bu koruma çalışmalarının yanısıra bu özelliğin uluslararası vitrine çıkarılması için tanıtım faaliyetleri yapılmaktadır. Bu noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarihi Kentler Birliği, Valiliğimiz, Belediye Başkanlığı ve Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz ile birlikte kültürel koruma, işlev kazandırılması ve kentsel koruma çalışmaları yapılmaktadır.


100 SICAK NOKTADAN BİRİ...

Kastamonu, sınırlan içinde iki milli park bulunan nadir illerdendir. Ilgaz Dağı Milli Parkı ile Avrupa'nın korunması gerekli 100 sıcak noktasından biri olan ve Avrupa Panparks Ağı içerisinde yer alan ve bu alanda ülkemizdeki tek olan Küre Dağları Milli Parkları ilimiz sınırlarında yer alır. Bu milli parklarda doğal yaşlı ormanları, nadir ekosistemleri, biyolojik çeşitlilikleri, jeolojik oluşumları ile yalnızca Türkiye’nin değil dünya, doğal ve kültürel mirasının önemli birer parçalarıdır. Bu alanların da birer milli park olarak korunması yanında ekolojik sürdürülebilir turizm çalışmaları yapılmaktadır. Küre Dağlan üzerinde geçtiğimiz günlerde yapılan "Macera Turizmi” adlı uluslararası doğa sporlan etkinlikleri ile bu değerlerin birçok ülke tarafından tanınması ve ülkemizin nadide kanyon, mağara, tree-king-offroad parkuru ve şelalelerinin de görülmesi amaçlanmaktadır.


Kastamonu, özellikle  Ankara  ve İstanbul gibi metropol kentlere yakınlığı ile bilinen İlgaz Kış Turizm Merkezine sahiptir. Mevcut kış sporları alanında bin 500, bin ve 750 metre uzunluklarda üç adet kayak pisti bulunmaktadır. Bunların yanında telesiyej, teleski, baby lift, mekanik alt yapılar ve tesisler yer alır. İlgaz Kış Turizmi alanında yeni yapılan çalışmalarla Yurdum Tepe Mevkiine 2 bin 300 metre rakımdan bin 850 metre kotuna kadar oluşturulan yeni pist yaklaşık olarak 4,5 kilometreyi bulacak. Pist üzerinde biri altı diğeri ise dört sandalyeli telesiyejler yer alacaktır.


ILGAZ TÜNELİ İLE ULAŞIM KOLAYLAŞACAK


Kastamonu’da kültür ve doğa sporlarından sonra göze çarpan bir başka özellikde ilin Karadeniz’e 170 km kıyı vermesidir. Bu kıyı bandı üzerinde altı ilçemiz bulunurken; bu ilçelerimizde Karadeniz’de nadir görülen koyların yanı sıra uzun kumsallar ve balıkçı kasabaları yer almaktadır. Kastamonu coğrafyasının dağlık oluşu; ilin değişik yerlerinde bin 500 metre rakım ve üzerinde yaylaların yer almasına doğal göllerin oluşmasına da imkân vermiştir. İldeki yaylalar hala doğallığını ve mimarisini korumaktadır. İlin bu güzellik ve turizm potansiyeline ulaşım ise yakın zamanda yapılan çalışmalarla oldukça kolaylaştırılmıştır. Kastamonu'ya karayolu yanı sıra hava yolu ile de ulaşılabilmektedir. Bunun yanında bitmek üzere olan Ilgaz Tüneli ile de ilin hem Ankara hem de İç Anadolu Bölgesi ile bağlantısı daha da kolaylaşacaktır.


Dünya 81 İlin Karnesi Dergisi 


Geri Dön