25 / 04 / 2024

Şekerbank'tan arazilerin birleşmesi için 5 yıl vadeli kredi desteği!

Şekerbank'tan arazilerin birleşmesi için 5 yıl vadeli kredi desteği!

Şekerbank, tarımda parçalanmış arazileri birleştirip çiftçilerin köyden kente göç etmesini önlemek için Aile Çiftçiliği Bankacılığı'nı başlattı. Arazilerin birleşmesi için 5 yıl vadeli kredi desteği sağlayacak..



Şekerbank, tarımda parçalanmış arazileri birleştirip çiftçilerin köyden kente göç etmesini önlemek için Aile Çiftçiliği Bankacılığı'nı başlattı. Arazilerin birleşmesi için 5 yıl vadeli kredi desteği sağla


Şekerbank, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünerek küçülmesi nedeniyle geliri azalan ve tarlasını bırakıp kente göç eden çiftçiler 'toprağını bırakıp gitmesin' diye dünyada bir ilki gerçekleştirerek 'Aile Çiftçiliği Bankacılığı'nı başlattı. 'Sen bırakıp gitme diye' sloganıyla başlatılan 'Aile Çiftçiliği Bankacılığı'nın tanıtım toplantısında konuşan Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, "Türkiye'de tarımsal nüfusun giderek azalması ve çiftçinin toprağını bırakmasının temel sebebi parçalanmış arazi yapısının neden olduğu gelir düşüklüğü" dedi. Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'deki toplam 23.8 milyon hektar tarım arazisinin 30 milyon parselden oluştuğunu, bunların miras hukukundan kaynaklı bölünmeler sebebiyle 40 milyon sahibi bulunduğunu hatırlattı. Yıldız, "Parçalanmış arazilerin her biri için ayrı tarımsal ekipman ve sabit giderler oluştuğundan çiftçimizin ürün maliyeti artıyor" diye konuştu. 


ÜRETİM DEVAM ETSİN 

Tarımda öne çıkan ülkelerde ortalama arazi büyüklüklerinin ABD'de 1.800, İngiltere'de 540, Fransa'da 520, Almanya'da 460 ve İspanya'da 240 dekar olduğunu söyleyen Yıldız, Türkiye'de ise ortalama tarımsal arazi büyüklüğünün 60 dekarlarda olduğunu ve bu tarımsal arazilerin de ortalama 7 ayrı parselden oluştuğunu belirtti. Yıldız, "'Aile Çiftçiliği Bankacılığı' kapsamında bu soruna çözüm olarak, 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda yapılan değişiklikler doğrultusunda Tarla Büyütme Kredisi ürününü geliştirdik" dedi. Yıldız, şöyle devam etti: "Söz konusu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde, hissedarlar veya mirasçıların aralarında anlaşıp, aile ortaklığı ya da şirket kurarak topraklarını bölmeden tarımsal üretimi sürdürüp gelirlerini hisseleri oranında paylaşabilmeleri mümkün kılındı. Bu doğrultuda, 5 yıl vade, hasatta ödeme imkânı ve sabit faiz oranı ile tarım arazisinin ekspertiz değerinin yüzde 75'ini finanse edeceğiz. Umuyoruz, bu ürünümüzle dağınık ve parçalı araziler birleşerek belli bir ekonomik büyüklüğe ulaşır ve üreticilerimiz tarımsal işletmelerini terk etmeyip üretimlerini sürdürürler." 


4 YILDA 750 BİN ÇİFTÇİ

Organizasyon yapılarını bu proje için yenilediklerine dikkat çeken Şekerbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, "Şu an Türkiye genelinde toplam 200'e yakın tarım bankacılığı uzmanından oluşan bir Şekerbank Aile Çiftçiliği Bankacılığı ekibi bulunuyor" dedi. Ertürk, 'Aile Çiftçiliği Bankacılığı' ile 2018 yılının sonuna kadar toplam 750 bin çiftçiye ulaşmayı hedeflediklerini ifade ederek, "2018 sonunda Türkiye'deki 4 aile çiftçisinden 1'ini Şekerbanklı yapacağız" dedi.


TRAKTÖRLER 5 YILLIK KREDİYLE YENİLENECEK

Türkiye'deki traktörlerin yüzde 75'inin ekonomik ömrünü tamamladığına işaret eden Gökhan Ertürk, "Bu soruna 5 yıl vadeli, hasatta ödeme imkânı sağlayan ve sabit faiz oranlı Tarım Ekipmanları Kredisi çözümünü sunuyoruz" dedi. Çiftçi ailelerin enerji verimliliği yatırımlarını artırarak tasarruf etmelerine de katkıda bulunmayı amaçladıklarını öne süren Ertürk, çiftçi ailelerin modern sulama projelerinin yüzde 100'ünü finanse edeceklerini söyledi. Yeni yatırımlar için önemli bir finansman açığı bulunduğunun altını çizen Ertürk, "Besicilikten süt hayvancılığına, et tavukçuluğundan meyveciliğe uzanan tüm kırsal yatırım projelerini 10 yıl vadeli ve sabit faiz oranlı kredi ile finanse ediyoruz" diye konuştu. Ertürk, ayrıca banka olarak belli başlı tedarikçilerle çiftçiler adına pazarlık yapacaklarını da duyurdu.


Sabah


Geri Dön