26 / 04 / 2024

Şekilsiz balkonları yaşanabilir hale getirmeliyiz!

Şekilsiz balkonları yaşanabilir hale getirmeliyiz!

Balkonunuz küçükse üzülmeyin, yine de balkonunuz olduğu için şanslısınız. Biraz çabayla küçük ve şekilsiz balkonlara da hayat katabilirsiniz.



Hayatımda hiç açık balkonlu bir evde yaşamadım. Şimdi de kapalı balkonum var ama yazın iki büyük penceresini açamıyor olsam, nefes alamayacakmışım gibi hissederim kendimi. Balkon, evin ciğerleri gibi; nefes almayı sağlayan, bir nevi evin bahçesi... Tanıdığım herkes balkonunun yetersizliğinden, şeklinden şikayet ediyor. Düşünüyorum da özellikle İstanbul'da hala balkonlu bir evde yaşıyor olmak bile lüks aslında. Balkonun büyüklüğünden, şeklinden şikayet etmek yerine uygun çözümlerle balkonu yaşanabilir hale getirmek gerek.


BİTKİLERİN GÜCÜ 

Artık balkona, bahçeye çıkma zamanı. Kim serin bir yaz akşamında balkonda yemek yemek istemez? Balkonunuz küçük diye orada oturmaktan mahrum etmeyin kendinizi. Balkonunuzu depolama alanı olarak kullanmaktan da vazgeçin. Fazla eşyalarınız için evde başka bir alan yaratabilirsiniz. Açılır kapanır bir masa ve iki açılır kapanır sandalye ile çok sevimli bir yemek köşesi oluşturabilirsiniz. Masa için bile yer yoksa duvara monte edilen masalar da çok kullanışlı olabilir. İçinde haznesi olan masalar, sandıklı dar banklar ve iç içe girebilen puflar, balkonda tercih edebileceğiniz ayrıntılar olabilir. Balkonunuz için bir renk teması çerçevesinde ilerlerseniz alışveriş sırasında da çok rahat edebilirsiniz. Bitkilerin gücünden yararlanmayı düşündüğünüze göre yeşil tonlarında eşya ve aksesuarlar seçmek akıllıca olacaktır. Sarı tonları, hasır ve bambu aksesuarlar da mekanı hareketlendirecek detaylar olacaktır. Ahşap tasarımlar sıcaklık katarken beyaz ya da metal tasarımlar daha modern bir görüntü sağlamaya yardımcı olur. 


GİZLİ BAHÇE

Bitkilerin büyüklükleri, saksılarının boyutu ve daha pek çok detay sayesinde bahçenize derinlik katmak mümkün. Ayağınıza dolanmayacak tüm boşlukları bitkilerle doldurarak evinizde bir gizli bahçe yaratabilirsiniz. Çok küçük balkonlarda bazen oturma ünitesiyle bitkiler arasında seçim yapmak zorunda kalabilirsiniz. Eğer balkonunuz mutfağa yakın ve iyi güneş alıyorsa, burayı taze otlar yetiştirebileceğiniz minik bir sera gibi kullanabilirsiniz. Pencere önlerindeki dar denizlikler bile taze otları yetiştirebileceğiniz bir yer sağlayabilir. Yine de bitkilerin oturma alanınızı işgal etmesine izin vermeyin. Asılabilen saksılar ile ayağınızın bastığı yeri daraltmadan, istediğiniz bitkileri balkona dahil edebilirsiniz. Balkonunuzun duvarlarına, elinizin uzanacağından daha yukarıya yaptıracağınız raflara saksılar yerleştirebilirisiniz. Birbirinin üstüne şaşırtmalı şekilde eklenen saksı modellerine de göz atabilirsiniz. Hepsi üst üste duracağı için dikey bir bahçe görünümünde size yer kazandırabilir bu saksılar. Etraftaki binalara olan yakınlığınıza bağlı olarak balkonda mahremiyetinizi korumak, ayağınızı uzatıp kahve içerken etraftaki gözlerden korunmak için bitkilerin gücünden faydalanabilirsiniz. Sarmaşıklar, hiç beklemediğiniz bir güce sahipler. Hem yer kaybettirmiyor hem de adeta bir perde gibi size dış dünyadan yalıtıyorlar.


TREND


Fonksiyon önemli

Blanco'nun yeni eviye modeli Classic Neo 6S, çok fonksiyonlu paslanmaz çelik süzgeç ile akıllı kesme tahtasının aynı anda kullanılmasını sağlıyor. www.blanco.com.tr


YENİLİK


Yer kazanın!

Seletti'nin demonte edilebilen alüminyum sandalye ve masaları, küçük balkonlara hareket getirecek. 




Yasemin SAVCI/Sabah


Geri Dön