20 / 04 / 2024

Sektör temsilcilerinden gayrimenkul sertifikaları değerlendirmesi!

Sektör temsilcilerinden gayrimenkul sertifikaları değerlendirmesi!

Kentsel dönüşümde gayrimenkul sertifikaları dağıtımıyla ilgili inşaat patronları değerlendirmede bulundular. Sektör temsilcileri, gayrimenkul sertifikası dağıtımının kentsel dönüşüm için olumlu bir gelişme olduğunu söylediler.



Kentsel dönüşümde gayrimenkul sertifikaları dağıtımıyla ilgili inşaat patronları değerlendirmede bulundular. Gayrimenkul sertifikası dağıtımının kentsel dönüşüm için olumlu bir gelişme olduğunu söylediler. 


Gayrimenkul sertifikaları tebliği yürürlüğe girdi!


Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ:


Sektör temsilcilerinden gayrimenkul sertifikaları değerlendirmesi!

Dar gelirli konut sahibi olacak


Gayrimenkul sertifikası dağıtımının kentsel dönüşüm için olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyoruz. Konut sahibi olmak isteyen ama alabilecek durumda olmayan vatandaşlarımıza konut sahibi olma fırsatı sunuyor. Vatandaşlarımıza bir gayrimenkul projesinin belirli bir bağımsız bölümünden  gayrimenkul sertifikası ile konut sahibi olmasının yolu açıldı. Herhangi bir projenin bağımsız bölümü üzerinden birden fazla yatırımcı paylı mülkiyet esası ile sertifika sahibi olabilecek. Böylece bir gayrimenkulde o bölümün belirli bir yüzdesi gayrimenkul sertifikası ile kıymetli evrak niteliği taşıyacak. Metrekare üzerinden ev sahibi olma fırsatı sunan gayrimenkul sertifikasıyla konut alabilecek durumda olmayan vatandaşlarımız zamanla, alabildikleri metrekareye eklemeler yaparak daire sahibi olabilecek. Bu olumlu gelişmeyle birlikte kentsel dönüşüm projelerinde uzun yıllar yaşanan sancılı süreçlerin aşılarak çalışmaların hızlanacağını, sektörümüzün ve konut almak isteyenlerin yüzünün güleceğinden eminiz. 


Gül Proje Yönetim Kurulu Başkanı/Ali Gül


Sektör temsilcilerinden gayrimenkul sertifikaları değerlendirmesi!

Yastıkaltı birikimler değer kazanacak


Gayrimenkul sertifikaları tebliğinde bugün yürürlüğe giren yeni düzenleme ile kentsel dönüşümde yeni bir dönemin kapılarını aralamış olduk. İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğu düşünüldüğünde bu düzenleme gibi sektörü destekleyici uygulamaların hayata geçirilmesi oldukça önemlidir. İnşaat sektöründe güven olmazsa olmazlardandır. Her yatırımcı kendini güvende hissetmek ister. Bu uygulama kentsel dönüşüm sürecinde yatırımcıların kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacaktır. Dolayısıyla daha büyük ve ciddi yatırımların da önü açılacaktır. Bu yasayla birlikte yatırımcılarımız konut projelerinden devlet güvencesi ile metrekare bazında sertifika alıp yatırım yapabilecek, hatta bu sertifikalardan yeteri kadar satın alan yatırımcı inşa edilen projenin bağımsız bir bölümüne tek başına sahip olabilecektir. Bu yasanın en önemli noktalarından biri de küçük yatırımcılarında önünün açılması ve sürece dahil edilmesidir. Daha açık olmak gerekirse yastıkaltı birikimler gayrimenkul sektöründe değerlendirilebilecektir. Bu gelişmeler sektörün performansını büyük ölçüde olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle kentsel dönüşüm sürecinde sektörün itici güçlerinden biri olarak değerlendirilmelidir.


KLK YAPI Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atakan Kulak:


Sektör temsilcilerinden gayrimenkul sertifikaları değerlendirmesi!

Hem sektör hem konut alıcıları karlı çıkacak


Kentsel dönüşümde yeni başlayacak dönemle birlikte gayrimenkul sertifikası dağıtımı başlıyor. Özellikle kentsel dönüşümde revaçta olan bölgelere yatırım yapmayı düşünen ama bunun için yeterli bütçeye sahip olmayan kişiler için gayrimenkul sahibi olmak kolaylaşacak. Gayrimenkul sertifikasının hayata geçmesiyle birlikte, orta ve uzun vadede gayrimenkul sektöründe hem konut alıcıları hem de firmalar pozitif yönde bu sistemden faydalanacaktır. Sistemin gelişmesiyle birlikte kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntıların aşılacağını hem vatandaşın hem de sektörün kazanacağını düşünüyoruz.


Ekonomiye 3 Ayaklı Yarar Sağlayacak Bir Enstrüman Doğuyor


Sektör temsilcilerinden gayrimenkul sertifikaları değerlendirmesi!


We Ilgın Haliç Proje İnşaat İç ve Dış Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Halil Yanmaz


Türkiye siyasi ve ekonomik olarak tarihinin en önemli dönemeçlerinden birini geçerken aldığı ekonomik kararlarla tüm dünyaya gücünü kanıtlıyor. 15 Temmuz gecesi yaşanan, ülkenin siyasi ve ekonomik geleceğinin rotasını değiştirmeye yönelik hain darbenin üstesinden gelen Türkiye, tüm zorluklara rağmen hem yatırımlarını süratle gerçekleştiriyor, hem de pek çok ülkenin adım atmakta zorlanabileceği hukuki ve ekonomik kararlarını hayata geçiriyor.


Bugün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren gayrimenkul sertifikaları da bu önemli adımlardan biridir. Sözkonusu sertifikalar, hem konut sahibi olamamış dar gelirli kesime umut olacak ve yol gösterecek, hem yeni bir finansal kaynağa ulaşacak olan inşaat sektörünü güçlendirecek, hem de güvenilir ve karlı bir yatırım aracı ihtiyacında olan yatırımcılara alternatif sunacaktır.


Vatandaşların devlet güvencesinde işlem görün konut projelerinden metrekare bazında hisse alabilmesini sağlayan gayrimenkul sertifikaları, aynı zamanda tüketicinin proje seçimi yapmasını da kolaylaştıracaktır. Devlet güvencesindeki, mali açıdan güçlü şirketlerin projelerinin diğerlerinden ayrılacağı bir dönem başlayacaktır.

Ekonomide 3 ayaklı yarar sağlayacak olan bu gayrimenkul sertifikalarının bir başka yararı da kentsel dönüşüm projelerinde görülecektir. Çünkü uygulama belediyelere de sertifika çıkarma yetkisi tanımaktadır. Şirket olarak bizim de içinde yer aldığımız kentsel dönüşüm seferberliğinde, hak sahiplerinin dönüşüm projelerindeki haklarını dilediği gibi kullanabilmesini veya transfer edilebilmesinin yolunu açacak olan gayrimenkul sertifikaları ile ülkemizin kentsel dönüşümünün önümüzdeki yıllarda daha rahat işleyeceğine olan inancımız tamdır.


 İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz


Sektör temsilcilerinden gayrimenkul sertifikaları değerlendirmesi!


'Gayrimenkul sertifikaları yeni bir enstrüman olarak sektörü rahatlatacak ve sektörü bankalara bağımlı olmaktan kurtaracak. Dünyanın farklı ülkelerinde örneklerine rastlanan bu uygulama sektörü ivmeli bir şekilde büyümeye yöneltecektir. Daha önemlisi kentsel dönüşümde sertiffikalarının uygulanması, bugüne kadar çözülemeyen konuların sertifikaya çevrilerek, aynı bölgede başka bir yerde bu hakların kullanılmasını sağlayacak ve kentsel dönüşümü de hızlandıracaktır."


Fera Grup Yönetim Kurulu Üyesi EMRULLAH YEDİKARDEŞ 


Sektör temsilcilerinden gayrimenkul sertifikaları değerlendirmesi!


Hükümet Yatırım İçin Her Türlü Kolaylığı Sağlıyor



Hükümetimiz yaşadığı acı badirelere rağmen ülkemizin ekonomide yolunu açmaya devam ediyor. Özellikle ülkedeki istikrarlı yatırım ortamının sürmesi için son dönemde aldığı yatırım teşvik düzenlemeleri ve adımları takdire şayandır. Nihayetinde bugün yürürlüğe giren gayrimenkul sertifikaları da bu çizgide değerlendirilmesi gereken önemli bir süreci başlatmaktadır. Çünkü gayrimenkul sertifikaları ile hem inşaata yatırım yapacak olan girişimciler önemli bir finansal araca kavuşmuştur, hem de ülkede yükselen gayrimenkul fiyatlarından dolayı ev sahibi olamamış kesimlerin evlerini metrekare metrekare, oda oda satın alabilmesinin yolu açılmıştır. Bireysel yatırımcıyı tasarrufa yöneltecek olan, kurumsal yatırımcıların kaynak bulmasını sağlayacak bu sertifikaların doğru yönetildiği taktirde ekonomiye nefes olacağı ve mali açıdan güçlü şirketlerin projelerinin pazarlamasında önemli bir rol üstleneceği açıktır. Ülkemize hayırlı olsun"



Erguvan İnşaat Yönetici Ortağı Emre Maraşlı 


Sektör temsilcilerinden gayrimenkul sertifikaları değerlendirmesi!

SERTİFİKALARIN BAŞROL OYUNCUSU GAYRİMENKUL UZMANLARI OLACAK


 "Gayrimenkul sertifikaları gayrimenkul piyasalarını borsa ile daha fazla ilişkilendirerek hem küçük yatırımcı tabir edilen dar gelirli kesimin yeni bir enstrümanla kazanmasını sağlayacak, hem de yine aynı yolla proje geliştiren şirketlerin, sektörün ucuza finansman bulmasının yolunu açacak.


En önemli unsur ise "emlakçı" mantığı ve piyasası bu ürünle birlikte çok gelişecek ve değişecek. Senelerdir emlakçılar "gayrimenkul uzmanı" olarak anılmak istiyorlardı fakat bununla ilgili gerçek bir rol üstlenemiyorlardı. Artık bu sertifikaların başrol oyuncuları gayrimenkul uzmanları olacak, onların kiralama ve mülk işletme yöntemleri pazarda pay bulacak. Bu sebeple bu bir yandan "emlakçılıktan gayrimenkul uzmanlığına geçiş adımı" gibi algılanabilir. 


 Bu durumun tüketiciye gayrimenkulde uygun fiyat olarak geri dönecek olmasının yanı  sıra, finansman sıkıntısındaki sektör oyuncularını rahatlatarak piyasanın kalıcı büyümesine  yardımcı olacağını düşünüyoruz,.Hatta şu andaki müteahhit arsayı alsın para toplasın projeyi geliştirsin şeklindeki tüm alt yapısı değiştirebilecek türden bir düzenleme. Ancak bu, planlandığı amaç için hukuki alt yapısı sağlanabilirse amacına ulaşabilir. Derine inmesi, halka inmesi çok zor, bu projeyi uygulamak isteyenlere Allah kolaylık versin, hiç kolay bir proje değil." 





Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) 5 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe giren Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği'nde önemli değişikliklere gitti. Resmi Gazete'de dün yayınlanan yeni düzenlemeyle birlikte, TOKİ, belediyeler, İller Bankası ve özel şirketlerin, kentsel dönüşüm ve konut projelerinde bir metrekareye denk gelecek şekilde gayrimenkul sertifikası ihraç edebilmelerinin önü açıldı.


Tahvil, bono, hisse senedi ve kira sertifikası ihraçlarında olduğu gibi gayrimenkul sertifikaları da yurtiçinde halka arz edilerek nitelikli yatırımcıya doğrudan veya yurtdışında ihraç yoluyla satılabilecek.


PROJEYE FİNANSAL DESTEK

Özel sektör şirketleri konut ve ticari alan projelerinde, proje değerinin en fazla yüzde 50'sini sertifika ihracı yoluyla finanse edilebilecek. Kentsel dönüşüm amaçlı projelerde ise proje bedelinin tamamının gayrimenkul sertifikası ihracı ile finanse edilebilecek. Dönüşüm projelerinde özel şirketlerin sertifika ihracı yapabilmesi için belediyeler,  TOKİ  ve İller Bankası'ndan biriyle anlaşması gerekiyor. Gayrimenkul sertifikası ile ‘bir konutun tamamını satın alamayan' vatandaşlar konutlardan 1, 5, 10 veya 20 metrekare büyüklüğünde birimlerini alabilecek. Vatandaşlar, Borsa İstanbul'da işlem görecek gayrimenkul sertifikaları sayesinde, proje tamamlanıncaya kadar emlak fiyatlarında ortaya çıkacak değer artışından hissesi oranında pay alabilecek. Proje başlarken satışa çıkacak gayrimenkul sertifikası, proje tamamlanana kadar işlem görecek. Sertifika sahipleri isterlerse sertifikanın o günkü değeri üzerinden kazancını alacak. İsterlerse de yeterli miktardaki sertifikalarını toplayıp o projeden daire sahibi olabilecek. Proje bittiğinde, elinde yeterli sayıda gayrimenkul sertifikası olmamasına rağmen daire almak isteyenler için sertifikalar peşinat olacak.


BORSADA SATABİLECEK

Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği'ne yapılan değişiklikle “kentsel dönüşüm amaçlı projeler kapsamında ihraç edilecek gayrimenkul sertifikaları” başlığı altında yeni bir bölüm eklendi. Buna göre, kentsel dönüşüm amaçlı projelerde hak sahibi olarak belirlenen kişilere ihraç edilecek gayrimenkul sertifikalarından verilebilecek. İsteyen hak sahibi sertifika yerine daire alabilecek. Sertifika sahibi olup da daire talep etmeyen hak sahipleri ile vatandaşlara, sertifikalarını ister borsada vadesinden önce satabilecek, isterlerse de ihraççıdan sertifikalarını nakde dönüştürülmesini talep edebilecek.


BANKALARA BAĞIMLILIKTAN KURTULACAĞIZ

Gayrimenkul sektörü değişiklikten memnun. İmpo İmar Başkanı Hüseyin Oflaz, sertifikaların sektörü bankalara bağımlı olmaktan kurtaracağını söyledi. Fera Grup Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Yedikardeş de gayrimenkul sertifikaları ile hem inşaata yatırım yapacak olan girişimcilerin önemli bir finansal araca kavuştuğunu, hem de ülkede yükselen gayrimenkul fiyatlarından dolayı ev sahibi olamamış kesimlerin evlerini metrekare metrekare, oda oda satın alabilmesinin yolunun açıldığını bildirdi.


We Ilgın Haliç Proje İnşaat İç ve Dış Ticaret Başkanı Halil Yanmaz ise “Sertifikalar, hem konut sahibi olamamışlara umut olacak, hem yeni bir finansal kaynağa ulaşacak olan inşaat sektörünü güçlendirecek, hem de güvenilir ve kârlı bir yatırım aracı ihtiyacında olan yatırımcılara alternatif sunacaktır” dedi.

Erguvan İnşaat Yönetici ortağı Emre Maraşlı, sertifikaların başrol oyuncusunun gayrimenkul uzmanlarının olacağını dile getirdi.




Sözcü


Geri Dön