24 / 04 / 2024

Sektör temsilcilerinden TÜİK Konut Satış İstatistikleri değerlendirmesi!

Sektör temsilcilerinden TÜİK Konut Satış İstatistikleri değerlendirmesi!

Türkiye genelinde konut satışları 2016 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 oranında artarak 114 bin 800 oldu. Sektör temsilcileri TÜİK'in konut satış istatistiklerini yorumladı...



Türkiye genelinde konut satışları 2016 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %6,4 oranında artarak 114 800 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 21 638 konut satışı ile en yüksek paya (%18,8) sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 11 408 konut satışı (%9,9) ile Ankara, 6 697 konut satışı (%5,8) ile  İzmir  izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 5 konut ile Hakkari, 13 konut ile Ardahan ve 33 konut ile Şırnak oldu.


Sektör temsilcileri TÜİK'in konut satış istatistiklerini yorumladı...


Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt:


Sektör temsilcilerinden TÜİK Konut Satış İstatistikleri değerlendirmesi!


Satışlarda daha da artış bekliyoruz


“Türkiye genelinde konut satışları artarak devem ediyor. Özellikle Merkez Bankası'nın üst üste faiz indirimine gitmesi konut satışlarının artmasında etkisi olacağı kanaatindeyim. Faiz indirimi ile gelen banka kredilerinin düşmesinin yanında ayrıca firma bünyesinde gerçekleştirilen vadelendirme sistemi de konut satışların artmasında büyük rol oynadığını tekrar ifade etmek isterim. Önümüzdeki dönemde de konut satışlarındaki artışın süreceğini tahmin ediyoruz.”


Royal Group Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Çehreli


Sektör temsilcilerinden TÜİK Konut Satış İstatistikleri değerlendirmesi!


Banka kanalıyla satış düşüyor 

Mayıs ayı verileri konut satışlarında artış olduğunu gösteriyor. Bu sevindirici bir gelişme. Ancak alıcıların hala banka kredisi ile faiz almak istemediği gözleniyor. Çünkü ipotekli konut alımları konut satışları artsa da genel olarak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.6 oranında düşmüş durumda. Yani Merkez Bankası faizleri indirse de düşen faizler birçok konut alıcısı için tam olarak konut kredi faizlerine yansımadığından konut alıcısı daha az banka kanalıyla borçlanmayı tercih etmiş. Genel eğilim konut üreticilerinin yaptıkları kampanyalardan yararlanmak ve şirketlerin kendi bünyesindeki taksitlendirmeleri tercih etmek yönünde olmuş. Önümüzdeki süreçte bu durumun bir miktar değişmesini öngörüyoruz. Düşen gecelik borçlanma faizlerinin daha fazla konut kredisine yansıması olası görünüyor.   


216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar


Sektör temsilcilerinden TÜİK Konut Satış İstatistikleri değerlendirmesi!


İstanbul liderliği bırakmadı 


Faizlerdeki düşüş eğilimi ve sonraki dönemde de düşeceğine yönelik sinyaller konut alıcısını harekete geçirdi. Satış ofislerimizden de konut satışlarının hareketlenmeye başladığını gözlemliyorduk. Nitekim Mayıs ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.4 artarak 114 bin 800'e ulaştı. İstanbul'da satılan konut sayısı ise 21 bin 638 ile yine en yüksek paya sahip oldu. Yapılan kampanyalar ve sınırlı da olsa düşen konut kredi faizleri alım talebi olan ve talebi erteleyen kişileri harekete geçirdi. Genel beklentimiz satışa dönüşlerin daha da artacağı yönünde. 



Denge Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bayram:


Sektör temsilcilerinden TÜİK Konut Satış İstatistikleri değerlendirmesi!


“Geride bıraktığımız seçim günlerinin ardından hem iş dünyası hem de konut yatırımcıları, yeni kararlar almada sınırlı da olsa bir ertelemeye gitmişti. Ancak seçim günlerinin geride kalması ve özellikle Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararları konut satışlarının artmasına neden oldu. Ayrıca konut satışlarında ki bu artışın, sürekli kendini yenileyen gayrimenkul sektörünün gelişmesine de büyük katkı sağlamasını bekliyoruz.”



Almalar, İskurt, Nergo Ortak Girişim Başkanı Hikmet Alma


Sektör temsilcilerinden TÜİK Konut Satış İstatistikleri değerlendirmesi!

Yabancı vatandaşlık şartlarını bekliyor 


Nisan ayında düşen konut satışları Mayıs ayında yeniden yükselişe geçti. Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında yüzde 6.4 artarak 114 bin 800 oldu. Konut alıcısı beklettiği alım isteğini mayıs ayında yeniden gerçeğe dönüştürdü. Alımlarda yeni yapılan konutlar tercihte öne çıktı. Vatandaş satın aldığı konutların ödemelerini ise banka kanalıyla değil daha çok şirket ve diğer ödeme türlerini kullanarak yaptı. Nitekim ipotekli konut satışı yüzde 11.6 oranında azalırken diğer konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.1 arttı. Mayıs ayı verilerinde en dikkat çekici veri ise yabancıya konut satışındaki azalış olarak özetlenebilir. Ancak yabancıya satış biz inşaat firmaları açısından olumsuz algı yaratmıyor. Çünkü biliyoruz ki yabancıda gayrimenkul alma iştahı hala canlı. Buna karşın gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık verilmesine yönelik ülkemizde birtakım çalışmalar var. Yabancı konut alıcısı bu şartların netleşmesini bekliyor. Bu nedenle konut alımı Mayısta yabancı açısından bir miktar düşse de yabancı ilgisi Türkiye'ye devam ediyor.  


Cihan İnşaat İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Bengi Hışır


Sektör temsilcilerinden TÜİK Konut Satış İstatistikleri değerlendirmesi!

İlk satışlarda artış sevindirici 


Mayıs ayı konut satışları konut alan kişilerin daha çok yeni yapılan konutları tercih ettiğini gösteriyor. İlk defa satılan konut sayısı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14.4 artarak 56 bin 43 oldu. Sözkonusu artış sektörde yeni konutlara ilginin yoğun olduğunu gösteriyor. Yeni konuta talep artarken eski konutlarda ise ufak çaplı düşüş dikkat çekiyor. Bir önceki yılın aynı ayına göre ikinci elde satışlar yüzde 0,2 azalmış. Yabancı yatırımcıda da Mayıs ayı satışlarında bir önceki aya göre azalış yüzde 18.7. Bu durumu yabancıların Türkiye'den konut alırken vatandaşlık şartlarının belli olmamasına bağlayabiliriz. Bizden de konut almak isteyen ama yabancıya vatandaşlık şartlarını görmek istediği için alım talebini bekleten yabancı alıcılar var. Bu nedenle yabancıların konut alımlarındaki azalış aslında bir düşüş olarak yorumlanmamalı.  


CFR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Cafer İnan:



Sektör temsilcilerinden TÜİK Konut Satış İstatistikleri değerlendirmesi!


“Yatırımcı açısından konut, her zaman diğer yatırım araçlarına göre daha fazla getirisi olan güvenli bir limandır. Bunu bilen yatırımcı özellikle Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesiyle düşen konut kredilerinden yararlanarak parasını konuta yatırdı. Bu havanın önümüzdeki dönemde de sürmesini bekliyoruz. 2016 yılında ivmenin büyüyerek devam ederek, yatırım yılı olmasını öngörüyoruz. Türkiye genelinde konut satışlarının 2016 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 arttı. Önümüzdeki günlerde bu oranın daha da yukarıya çıkmasını umuyoruz.”





Geri Dön