18 / 04 / 2024

Sektörde açık çok büyük, Değerleme Uzmanı nasıl olunur?

Sektörde açık çok büyük, Değerleme Uzmanı nasıl olunur?

Gayrimenkul sektöründeki büyüme, değerleme uzmanı istihdamını da etkiliyor. 7 bin 500 kişiye istihdam sağlayan sektörde bin 500 kişiye daha ihtiyaç var. Tecrübeli bir değerleme uzmanının aylık kazancı 5 bin TL'ye çıkabiliyor.



Türkiye'de kazandıran mesleklerden biri de değerleme uzmanlığıdır. Çünkü artık satın alınan bir ev ya da gayrimenkule kredi vermeden önce, bankalar ve finans kuruluşları değerleme uzmanlarından görüş almak zorunda. 


Banka ve finans kuruluşları, değerleme uzmanlarını ya kendi bünyelerinde çalıştırıyor ya da değerleme şirketlerinde çalışan uzmanlardan yararlanıyorlar. 


Peki, değerleme uzmanı olmak için ne yapmak gerekiyor?



KONUT DEĞERLEME UZMANI NASIL OLUNUR?



Konut değerleme uzmanı, sadece konut değerlemesi yapmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu’nun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde “Konut Değerleme Uzmanlığı Lisansı” almış olan kişilerdir.


Konut Değerleme Uzmanlığı için gerekli şartlar


Konut değerleme uzmanlığı lisansının alınabilmesi için;


- Dört yıllık üniversite mezunu olmak,

- Konut değerleme uzmanlığı lisanslama sınavında başarılı olmak,

- Konut değerlemesi alanında en az bir sene tecrübe sahibi olmak gerekmektedir. 


Tecrübe şartını sağlamayan kişiler yine de sınava girebilmekte ve başarılı oldukları takdirde sonradan gereken tecrübe şartını sağladıklarında lisans almaya hak kazanmaktadır. Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavında başarılı olan ancak gayrimenkul değerlemesi alanında üç senelik mesleki tecrübesi bulunmadığından Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansını alamayan kişiler, bir senelik mesleki tecrübeye ulaştıklarında talep etmeleri halinde Konut Değerleme Uzmanlığı Lisansı alabilmektedir.



GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANI NASIL OLUNUR?



Gayrimenkul değerleme uzmanı, gayrimenkullerin, gayrimenkul projelerinin veya gayrimenkullere bağlı hak ve faydaların değerlemesini yapmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu’nun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı” almış olan kişilerdir.


Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı için gerekli şartlar


Gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansının alınabilmesi için;

Dört yıllık üniversite mezunu olmak,

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisanslama sınavında başarılı olmak,

Gayrimenkul değerlemesi alanında en az üç sene tecrübe sahibi olmak gerekmektedir. 


Tecrübe şartını sağlamayan kişiler yine de sınava girebilmekte ve başarılı oldukları takdirde sonradan gereken tecrübe şartını sağladıklarında lisans almaya hak kazanmaktadır.



Para Dergisi, TDUB (http://www.tdub.org.tr/genel/konut-degerleme-uzmanligi.html)




Geri Dön