24 / 04 / 2024

Fabrikalar taşınıyor, milyon dolarlık arazileri yatırımcıları bekliyor!

 Fabrikalar taşınıyor, milyon dolarlık arazileri yatırımcıları bekliyor!

Ekonomist dergisi, kapak dosyası olarak sunduğu "Borsada peşinden koşulacak 5 beklenti"yi satın almalar, bedelsiz potansiyeli, yeni halka arzlar, borsa kotundan çıkış ve arazi satış beklentisi olarak sıraladı



Ekonomist dergisi yaptığı araştırmada 'Değerli araziler'i ikinci sırada tutarak "Bir projeyle başınıza talih kuşu konabilir" yorumunu yaptı. İşte o haber: 


"Türkiye’de son yıllarda inşaat sektörü büyümenin itici gücü rolüne soyunan sektörlerinin başında geliyor. Değerlemeler her geçen yıl artıyor. Bu durum şehir içinde kalmış fabrika arazisi olan borsa şirketlerindeki beklentileri de artıyor. Çünkü şirketler, tesislerini şehir dışına taşıyarak buradaki arazilerini değerlendirme yoluna gidiyor. Bunun örneklerini İMKB’de son yıllarda sıklıkla gördük.

Eczacıbaşı’nın 4. Levent’teki arazisinde yükselen Kanyon projesi, Edip İplik’in Güneşli arazisinde yükselen 212 AVM ve Rezidans, Yenibosna Altınyıldız fabrika binası üzerindeki Istvest konut projesi ve yine aynı bölgedeki Star City, Vakko’nun Merter fabrikası üzerine yapılan proje, Hürriyet’in 58.6 bin metrekarelik arazisini 127.5 milyon dolara Nurol’a satılması, Netaş’ın Ümraniye’deki 94.5 dönümlük arazisini 175.4 milyon TL’ye satması ilk akla gelen örnekler. Bunların sayısını daha da artırmak mümkün. Sonuçta şehir içinde değerli araziye sahip şirketler önemli bir hikayeye, beklentiye sahip.


ANADOLU GRUBU

Anadolu Grubu’nun elinde değerli araziler bulunuyor. Grup, bu arazileri AEH Gayrimenkul Yatırım şirketiyle kendisi değerlendirecek. Anadolu Grubu’nun İçerenköy’de bulunan holding binası ve yanındaki arazi bunlardan biri.

Holding’in yeni yönetim binası için arayışta olduğu, binayı boşaltacağı belirtiliyor. Anadolu Grubu’nun Kartal bölgesinde toplamda 150 dönüm civannda arazisi bulunuyor. Burada ofis ve rezidans yapılması bekleniyor. Bu arazinin tahmini 55 milyon dolar değerindeki 55 dönümü, Anadolu Motor’un. Grup şirketleri Anadolu Efes, Adel Kalemcilik ve Anadolu Isuzu ile beklentiler ise şöyle:


Anadolu Efes: Merter’de 30 dönüm içinde fabrika binası bulunuyor. Burası faal halde. Orta-uzun vadede grubun buradaki tesisi başka bir bölgeye taşıyıp, araziyi değerlendirmesi bekleniyor. Tuncay Özilhan daha önce Ekonomist’te verdiği değerlendirmede buradaki projenin 3-4 yılı alabileceğini belirtmişti. Arazinin tahmini değerinin 120 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor.


Adel Kalemcilik: Kartal kentsel dönüşüm içindeki 16 dönüm fabrika arazisinin tahmini 16 milyon dolar değerinde olduğu belirtiliyor. Şirket fabrikasını 20-25 milyon dolar maliyetle Gebze-Şekerpınar’da kurmakta olduğu yeni yerine 2013 yıl sonuna kadar taşıyacak.


Anadolu Isuzu: 50 dönüme kurulu Kartal fabrikasını 1999 yılında Gebze-Şekerpınar’a taşıdıktan sonra buradaki arazi boşa çıktı. Arazinin tahmini değeri 50 milyon dolar.


AKIN TEKSTİL

İstanbul / Bakırköy sınırlan içindeki tesislerini Lüleburgaz ve Kastamonu’ya taşıdıktan sonra 2004 yılından bu yana burada 74 bin metrekare alan üzerine kurulu tesislerinde üretim yapmıyor. Bu arazinin 51 bin 823 metrekaresi Akın Tekstil’e, geri kalanı Akın Ailesi’ne ait. Arazi son olarak önceki ay meydana gelen yediemin deposu yangınında gündeme gelmişti. Arazinin değerinin imar sorunun çözülmesi durumunda 100 milyon doları bulabileceği kaydediliyor.


ARÇELİK

Şirketin İstanbul / Beylikdüzü'ndeki 176 dönümlük Beko arazisinin geçmiş yıllarda 170 milyon dolara satılacağı yönünde haberler çıkmış, hatta şirket arazinin değerlendirilmesi yönünde karar aldığını iMKB’ye açıklamıştı. Ancak arazinin çok büyük olması ve bu nedenle yüksek bir değer ortaya çıkması nedeniyle satış sürecinde sıkıntıların olduğu ifade edilmişti.


ECZACIBAŞI YAPI

Haziran 2007’de İstanbul Kartal’da

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamına giren 300 dönüme kurulu fabrika, Eskişehir Bozöyük’e taşındı. Arazinin değerinin 300 milyon dolar olduğu değerlendirmesinde bulunuluyor. Eczacıbaşı Grubu’nun imar çalışmaları sonrasında burada da 4. Levent Kanyon benzeri bir proje gerçekleştirmesi bekleniyor.


INDEX GRUP

İstanbul Ayazağa'da 40 dönümlük bir arazi üzerinde faaliyetlerini yürüten Index Grup’un bu arazisinin değerinin 60 milyon dolap civarında olduğu tahmin ediliyor. Bölgenin kentsel dönüşüme dahil olması, araziyle ilgili beklentileri artıyor.


MUTLU AKÜ

İstanbul Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi içindeki 70 dönümlük eski fabrika arazisinin değerinin 70 milyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Bir dönem arazinin değeri için 100 milyon dolar rakamları dolaşmıştı.


OTOKAR

İstanbul Güngören’deki 16 dönümlük eski Magirus fabrika arazisi için 19-20 milyon dolar civarında değer biçiliyor. Geçmiş yıllarda araziyi Göngören Belediyesi’nin istediği yönünde haberler çıkmıştı. Araziyle ilgili imar izni alınamadığı yönünde bilgilere yer verilmişti.


PARSAN

Gümüş Holding bünyesinde faaliyet gösteren Parsan’ın İstanbul Pendik’te 91 dönem fabrika arazisi bulunuyor. Bu tesisle ilgili alınmış bir karar olmamakla birlikte borsacılar değerleme yaparken, 82 milyon dolar değer biçilen bu araziye de dikkat çekiyor.


T. ŞİŞECAM-ÜLKER

Bu konuda resmi bir gelişme veya haber olmasa bile Topkapı-Cevizlibağ bölgesinde, iki dev grubun çok büyük ve değerli fabrika arazileri bulunuyor. T. Şişecam, Topkapı’daki fabrikasını Eskişehir’e taşıyor. 


Talip Yılmaz - Gözde Yeniova / EKONOMİST


Geri Dön