26 / 04 / 2024

Selami Öztürk: Kadıköyün iki derdi ulaşım ve deprem

Selami Öztürk: Kadıköyün iki derdi ulaşım ve deprem

Kadıköy’ün en büyük sorununun ulaşım ve deprem olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Selami Öztürk “Neşter geç olmadan vurulmalı” diyor



Star İstanbul’u ziyaret eden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, ilçeye ilişkin önemli mesajlar verdi. Kadıköy’ün en büyük iki sorununu ulaşım ve deprem olarak vurgulayan Öztürk “İkisi için de çok geç olmadan neşter vurulmalı” dedi.

Ulaşımla ilgili metro ve  Marmaray  projelerine değinen Başkan Öztürk “Kadıköy-Kartal metro hattında ilerleme sağlandı ancak Marmaray’ın uzantısı konusunda gecikme var” diye konuştu. Metro bitene kadar otobüs ve minibüslü ulaşımın önemini koruyacağına işaret eden Başkan

Selami Öztürk “Kadıköy’de toplu taşıma az. Yeteri kadar otobüs yok. Örneğin Suadiye’de. İnsanlar daha çok belediye otobüsü istiyor. Ama bu İstanbul’un genel sorunu” ifadelerini kullandı.

TOPBAŞ’IN ÖNERİSİNE DESTEK

Başkan Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yeni imar önerisine de tam destek verdi: Ben de bunu 7 yıldır söylüyorum. İmar hakları artırılmalı. İstanbul’da yerel yönetimlerin çok ağır sorumlulukları var. Bir apartmanda 20 kişi oturuyor, iki kişi karşı çıkıyorsa bunu engelleyememeli. Yasal altyapı bir an önce hazırlanmalı. Depreme korkmadan çözüm üretmeliyiz, dik ve kararlı durmalıyız.

Kadıköy’deki binaları deprem güvenliği açısından 4 gruba ayıran Selami Öztürk, bunları şöyle sıraladı:

- Fikirtepe gibi imarsız ve projesiz yapılan binalar gözü kapalı yıkılmalı,

- Hazır beton olmadan, deniz kumu ile yapılanlar. Bunlar da güvenli değil, yenilenmeli,

- Hazır betonla ancak 1998’den önce yapılan binalarda depreme uygun değil. Çünkü İstanbul 1998’de birinci derece deprem bölgesi olarak kabul edildi,

- Ve son olarak 1998’den sonra yapılan binalar sağlam. Bunlarda güvenle oturulabilir.

Başkan’dan inciler

- Kadıköy Belediyesi’nin 70 trilyon borcu vardı, ödedik. Artık yok.

- 20 yıllık başkanlığım döneminde 4-5 bin kişilik kapalı bir toplantı salonu yapamadık. Bu içimde ukde kaldı.

- Kadıköy’ün depreme en dayanıklı yapısı, Caddebostan Kültür Merkezi.

- Fenerbahçe Stadı’na ulaşımla ilgili yeterli yol yok. Stadın çevresi yayalaştırılmalı, ulaşım üstten sağlanmalı.

-Minibüs yolunda 40 yıldır değişmeyen kaldırım

Yerel yönetimlerin genel bütçeden aldıkları pay Avrupa’da yüzde 30 iken bizde yüzde 5. Bu belediyeleri zorluyor. Belediyemiz borçsuz ama yatırım yapacak kaynağımız da yok. Minibüs yolu olarak bilinen Fahrettin Kerim Gökay Caddesi’ndeki kaldırımlar 40 yıldır değişmedi. Büyükşehir Kadıköy’e borçlu. Üç ihale yapıldı, ancak bir türlü kaldırım yenilenemedi. 

Kurbağalıdere’de facia uyarısı

Kadıköy’ün en önemli sorunlarından biri de Kurbağalıdere. Belediye Başkanı Selami Öztürk bu konuda şunları söyledi: Çapı su taşımaya yetmiyor. Denizden Devlet Malzeme’ye kadar genişletilmeli. Köprü ayakları da yükseltilmeli. Gerekiyorsa derenin yanına ikinci bir kanal yapılmalı. Bir an önce harekete geçmezsek olası selde facia yaşanabilir. 
Star


Geri Dön