25 / 04 / 2024

Selami Parlak Broiler Üretim Çiftliği'nin temeli atıldı!

Selami Parlak Broiler Üretim Çiftliği'nin temeli atıldı!

TKDK) Kastamonu İl Koordinatörlüğü tarafından desteklenen Üyüeek Köyü AB Destekli Sekimi Parlakay Broiler (Et Tavuğu) Çiftliği'nin temeli dün düzenlenen törenle atıldı. Çiftlik nisan ayında üretime başlayacak...



Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kastamonu İl Koordinatörlüğü tarafından desteklenen Üyüeek Köyü AB Destekli Sekimi Parlakay Broyler (Et Tavuğu) Çiftliği'nin temeli dün düzenlenen törenle atıldı. Çiftlik nisan ayında üretime başlayacak. 


Temel atma törenine İl Gıda, Tanın ve Hayvancılık Müdürü Osman Yaman. Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Sinan Çelebican, TKDK İl Koordinatörü Eniz Gökçek, Birim Amirleri Ramazan Yıldırım, Sekimi Altunörs ve Görkem Dalkıran, Kastamonu Kuveyt Türk Şube Müdürü Şaban Bilgin, Kocaeli Merkez'den Han İnşaat yüklenici firması sahibi Erkan Kusay, çiftlik sahipleri İsmail Parlakay ve oğlu Selami Parlakay ile davetliler katıldı. Törende konuşan TKDK İl Koordinatörü Eniz Gökçek, şunları söyledi: "Bugün de Selami Parlak Broyler Üretim Çiftliği'nin temelini atıyoruz. 


Kastamonu'daki 12 tavukçuluk projemizden birini de Üyüeek- Akçakese Köyünde gerçekleştiriyoruz. Bu projeler tamamlandığında Kastamonu'da iki ayda bir 600 bin, yılda da 3 milyon 600 bin, kabaca 4 milyon tavuk üretilecek. Tavukçuluk oldukça kârlı bir sektör. Büyük firmalarla anlaşılıyor. 

Bu firmalar çiftliğin civcivini, yemini, veterinerlik hizmetlerini de veriyorlar. Tavuklar büyüdüğünde gelip bu anlaştıkları firmalar çiftlikte üretilen tavukları alıp ve parasını da hemen ödüyor. Üretilen tavukların pazarlama, satamama gibi bir riski yok: garantili ve oldukça kârlı bir iş. Bu üretimde neresi ile anlaşacağına da çiftlik sahibi karar verecek, en fazla imkan sağlayan ve kârlı olan firmayı da belirleme şansına sahip olacak. 


Şu anda yatırımlarımız ve projelerimiz bitti. Projeye müracaat edenler inşaatlarına başladılar. Bu projeyi yapanlardan biri tavuk üretimine başladı. Projelere ortalama 1 milyon TL hibe veriyoruz. Bu projeler toplam 1,5 milyon TL'lik oluyor. Yatırımcımızın cebinden de genel olarak 500 bin TL çıkıyor. Şu anda çok şükür ki bu sektörü Kastamonu'ya kazandırmış olduk. Çünkü bu işin bütçesi ve hibesi bitti. Eğer bu çağrıya kadar, bu yatırımcıları bu işi kazandırmasaydık. bir daha bulsak da bir işe yaramayacaktı. 

Bu projeler ve yatırımlar 2015'de olmayacak. Şu anda Türkiye'de bu alanda yatırım için ayrılan bütçe bitti. 

2016 yılında ise İnşallah tekrar gelecek. Şu anda Araç'taki yatırımcımız İsa Arslan bir kaç gün itibariyle de ilk üretimini de yapmış olacak ve tavuklarını anlaştığı entegre tesis hangisi ise ona teslim edecek. Bu sayede ilk üretimimizi de yapmış olduk. Bu yapılan projelerimiz de ilimize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun." 


"DAHA ÇOK PROJE BEKLİYORDUK" 

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Yaman da, görüşlerini katılımcılarla paylaşırken şunları söyledi: "Kastamonu'da tavukçuluk üzerine daha çok proje bekliyorduk. Projeler umduğumuzun çok altında oldu. Bununla ilgili müsait alanlar çoktu. Bu alanlarda kurulan işletmeler de sözleşmeli üretim yapacaktı, ürettiğini satamama gibi bir sıkınıtısı da yoklu. Şu anda yapılan 8 ve diğer yapılacaklarla birlikte 12 proje tamamlanacak. Bu, ilimiz için çok az bir sayı oldu. Bu işletmelere ve müracaat eden projeler hibe ve diğer desteklerden yararlanacaklardı. Şimdi artık yeni projelere bakacağız, yeni bir de toplantı yapacağız. Artık ikna etmek için nokta çalışmalar da yapacağız. 


Araç'taki bir proje üretim aşamasına geldi ve üretimine de başladı, bu projelerin çoğu da Araç bölgesi tarafında yapıldı. Ben proje veripte bu işletmeleri. üretim yapanları kutluyor, başarılar diliyorum ve vatandaşlarımı da uyararak bu tür verilen hibe ve diğer destekli projelere ağırlık vermelerini ve bu fırsatları da iyi değerlendirmelerini de istiyorum." Yüklenici firma Han İnşaat'ın sahibi Erkan Kusay, "Bu yatırımı hava şartları müsait olması durumunda Mart ve Nisan aylarında bitiririz. Havada olumsuzluk yaşanırsa süre uzayabilir. ama biz yeni her ihtimale karşı 2015 yılının ilk çeyreğinde bitirmeye çalışacağız ve üretime hazır hale getireceğiz" dedi. 


Çiftlik sahibi Selami Parlakay ise, "Üyücek-Akçakese Köyümüzde 18 dönüm arazimizin üstüne, 45 günde 50 bin broyler (et tavuğu) üretim kapasiteli, 18-86 metre büyüklüğünde yapılacak iki binamızda üretemimizi gerçekleştireceğiz. 

1,5 milyon TL'lik yatırımımızın 855 bin TL'lik kısmı hibe ve diğer kalan kısmını da biz karşılıyoruz. İlimizde bu tür yatırımların yapılması bizleri ve hemşehrilerimizi de mutlu ediyor ve yeni istihdam alanları da sağlıyor. Yeni yapılan bizim ve diğer yatırımların da hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" diye konuştu. Temel atma töreni yapılan dua ve kesilen kurban ile devam etti ve ardında da protokol üyeleri beton butonuna birlikte basarak tesise ilk harcı koydu.


Kastamonu Gazetesi


Geri Dön