19 / 04 / 2024

Selim Cebiroğlu: Kanuna aykırı yapılan her imar yıkılmalı

Selim Cebiroğlu: Kanuna aykırı yapılan her imar yıkılmalı

Merkez Valisi Selim Cebiroğlu, "Kanuna aykırı yapılan her imar yıkılmalıdır" diye konuştu



İmar Mevzuatı ve İmar Denetimi ile, bu konuda belediyelerin uygulamada karşılaştığı çeşitli sorunlar, Marmara Belediyeler Birliği'nde düzenlenen iki ayrı seminerle ele alındı. Merkez Valisi Selim Cebiroğlu, "Kanuna aykırı yapılan her imar yıkılmalıdır" diye konuştu.

Eğitim seminerlerine aralıksız devam edilen Marmara Belediyeler Birliği'nde, başta İstanbul olmak üzere tüm bölgenin en önemli problemlerinden biri olan `imar' konusu işlendi. İki gün üst üste verilen seminerlerde Mülkiye Başmüfettişi Vahdettin Özcan "İmar Mevzuatı", Merkez Valisi Selim Cebiroğlu ise "İmar Denetimi" konularında sunum yaptı.

İMARDA TÜM SORUMLULUK BAŞKANDA

Mülkiye Başmüfettişi Vahdettin Özcan'ın konuşmacı olarak katıldığı "İmar Mevzuatı ve Uygulamada Karşılaşılan Sorunlar" konulu seminere, imar kavramının tanımıyla başlandı. Konuyla ilgili mevzuat maddelerini açıklayan Özcan, belediye meclis üyelerinin imar konusundaki yetkilerine de değindi. Özcan, "İmar kararları meclis kararıyla onaylansa ve de bu karar, bir yönüyle hatalı olsa dahi, bu karardan ve uygulamadan meclis değil, belediye başkanı sorumludur. Belediye başkanının imarla ilgili bir kararı, yargıya taşıma yetkisi vardır ve kanunen verilen süre içinde yargıya gitmezse, sorumlu kişi belediye başkanıdır" dedi.

"KANUNA AYKIRI YAPILAN HER İMAR, YIKILMALI"

İmar konusunun işlendiği seminerlere, "İmar Denetimi ve Belediyelerin İmar Mevzuatı Konusunda Karşılaştıkları Sorunlar" başlığıyla, Merkez Valisi Selim Cebiroğlu ile devam edildi. İmar konusunda yerel yönetimlerin çok fazla yetkisinin olmasına rağmen, merkezi idarenin bu yetkileri geniş ölçüde kullandığını belirten Cebiroğlu, yerel yöneticilerin de yetkilerini kullanması gerektiğini söyledi. Selim Cebiroğlu, İmar Denetimi Mevzuatı ile ilgili kanun maddelerini de anayasadan başlamak üzere tek tek anlatırken, "775. Sayılı kanunun 18. Maddesine göre, kanuna aykırı yapılan her imarın yıkılması gerekir. Ancak uygulamada bunun pek fazla yapılamadığını, böylelikle çarpık yapılaşmanın giderek yayıldığını görüyoruz. Bu madde, belediye başkanları tarafından mutlaka uygulanmalıdır" diye konuştu.


Geri Dön