25 / 04 / 2024

Selim Gökdemir: İnşaat, Türkiye için vazgeçilmez!

Selim Gökdemir: İnşaat, Türkiye için vazgeçilmez!

Gözlem Gazetesi Yayın Kurulu'na konuk olan Selim Gökdemir, inşaat sektörü hakkında düşüncelerini ve Megapol Group'un yeni projelerini anlattı.



Selim Gökdemir, İzmir'de ilkleri gerçekleştiren bir iş adamı. Bayraklı'daki yeni kent merkezinin ilk iki gökdeleni yapan Megapol Group'ıın Yönetim Kurulu Başkanı ve çok yönlü kişiliği ile kentin yakından tanıdığı simalardan biri. Gökdemir. Gözlem Gazetesi Yayın Kurulu'na konuk oldu ve inşaat sektörünün bugünü ve geleceği ile İzmir'in bu gelecekteki yerinin ne olacağını anlattı. 


İnşaat sektörünün durumunu ve son trendlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? 


İnşaat sektörü Türkiye'nin temel sektörlerinden biri. Uzun yıllardır Türkiye'nin sanayide büyümesi tartışılıyor, ancak inşaat sektörünün Türkiye ekonomisine tartışılmaz bir katkısı var. Öncelikle inşaat alanında müthiş gelişmeler söz konusu. Dünyada artık yerinde üretimin yerini fabrikada üretim almaya başladı. Gelecekte endüstriyel konutlar söz konusu olacak. Cep telefonu alır gibi ev ve ofis alacağız. Çünkü yerinde yapılan imalatlar denetlenemiyor. 


Bu yeni durum, binaların kullanım sürelerine nasıl yansıyor? 


İnşaat sektöründe amortisman sürelerinin kısalması gerekiyor. Şu anda bir konutun kendi kendini amorti etmesi 50 yılı buluyor. Bunun 25 yıl olması gerekiyor. İşin ekonomik boyutunun. binalar yaşayan varlıklardır ve her 10 yılda bir yenilenmesi gerekir. 25 yıl sonra ise ya esaslı bir tadilat geçirmesi ya da yenilenmesi gerekir. Şartlar değişiyor, insan değişiyor. ihtiyaçlar değişiyor. Kısacası hayat değişiyor. O yüzden dönüşümü planlamak ve yapılarımızı da ona göre inşa etmek zorundayız. 


İnşaat sektörü kimi kesimler tarafından eleştiriliyor. Bu anlamda sektöre haksızlık yapıldığım düşünüyor musunuz? 


İnşaat sektörünün Türkiye'de küçülmesi gerektiğine yönelik bazı beyanatlar okuyorum zaman zaman. Bunlar bilinçsiz ifadeler. Bugün inşaat sektörü, istihdam yükünü omuzlayan en önemli sektörlerdendir. Niteliksiz eleman istihdamı konusunda inşaat sektörü Türkiye'nin emniyet sübabıdır. İktisadi açıdan inşaat sektörüyle ilgili iki husus ön plana çıkıyor: Birincisi yarattığı yan sektörlerle Türkiye açısından önem arz ediyor: ikincisi ise işgücü açısından lokomotif bir konumda bulunuyor. Söylediğiniz şekilde, bazen inşaat sektörü zararlı bir sektörmüş gibi lanse edilmeye çalışılıyor. İnşaat sektörü Türkiye için kilit ve vazgeçilmezdir. 


Arz edilen konut miktarı, talepten fazla mı? Kredi faizlerinin düşmesi satışları etkiledi mi? 


Bir arz fazlası söz konusu değil. Bugün İzmir'de her ay yedi bin civarında konut satılıyor. Kredi faizlerinin düşmesi de fevkalade olumlu. Günümüzde bir gayrimenkulun değerini konumu değil, ulaşım ve erişim belirliyor. Bu yüzden kentlerin tüm bölgelerinde inşa edilen konutlara ilgi var. 


Fiyatlarda bir şişkinlik, bir balon olduğunu düşünüyor musunuz? 


Hayır, düşünmüyorum. İstanbul'da bazı projelerde olduğu söylenebilir. Lüks konutlarda dikkatli olmak lazım, belki onlar kısmen Türkiye gerçekleriyle bağdaşmıyor olabilir. 


Sektörün İzmir'deki durumu nasıl? 


İzmir ilginç bir durumda,  İzmir  bugüne dek merkezi hükümetlerle iyi bir diyalog içinde olamadı. İstanbul ve  Ankara  hızla büyüdü. Oralarda yapılan her şeyin doğru yapıldığını söylemiyorum, ama İzmir geride kaldı. Ancak geride kalması İzmir için bir fırsat haline geldi. Biz beş yıl içinde İzmir'de gayrimenkul sektöründe çok büyük bir büyüme bekliyoruz. İzmir'in en büyük şansı İzmir-Çeşme otoyolu. Bu otoyolun iki tarafını 2 ile 3 kilometre genişliğinde imara açmak, bölgeyi sıçratır. Bu imarın yüksek oranda olmasını kastetmiyorum. Üç dört katı geçmeyen, maksimum emsalin 1 olduğu alanı imara açabilirsek. iktisadi açıdan bir milyona yakın bir nüfusu o bölgeye yerleştirebiliyorsunuz. 


İzmir'in depremselliği sektörün önemini artırıyor, ne dersiniz? 


İzmir'e baktığımızda, kentin genel yapı stoğunun yüzde 70'inin vasıfsız olduğunu görüyoruz. 1999 yönetmeliğini esas alırsak bizim İzmir'in yüzde 90'ını yenilememiz lazım. Ciddi bir deprem tehdidi ile karşı karşıyayız. Mevcut yapı stokunun yüzde 70'ini yok kabul etmeliyiz. 


Megapol İnşaat olarak devam eden ve başlatacağınız projeler hakkında bilgi verir misiniz? 


Megapol İnşaat olarak kendi kaderimizi İzmir ile bütünleştirdik. Son olarak Urla İçmeler'deki projemizi bitirdik. Devam eden. Gıda Çarşısı'nın orada 24 katlı Çarşı Kule projemiz var. Aynı bölgede "Megapol City" projemiz başlayacak. İzmirgaz'ın çaprazında 27 bin metrekare alanda üç kule. 300 metre uzunluğunda bir cadde ve 15 müstakil villa olacak. Bu projeyle İzmir'in şehir merkezindeki hayatı stilize ediyoruz. 



Engin TATLIBAL/Gözlem Gazetesi


Geri Dön