28 / 03 / 2024

Selimiye Camisi'nde, pencereli ancak kapısız bir oda bulundu!

Selimiye Camisi'nde, pencereli ancak kapısız bir oda bulundu!

Mimar Sinan'ın ustalık eseri olan Selimiye Camisi 'nde, pencereli ancak kapısız bir oda bulundu. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, görenleri şaşırtan oda merak konusu oldu.





Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'nde, pencereli ancak kapısız bir oda bulundu. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, görenleri şaşırtan oda merak konusu oldu.


Mimar Sinan döneminde yapıldığı ya da sonradan kapısının duvarla örüldüğü düşünülen odanın sırrının çözülmesi için çalışma başlatıldı.


Vakıflar Bölge Müdürlüğü ekipleri, minarelerin olduğu bölümde yer alan odayı inceleyecek. Harçla kapatılan kısım raspa tekniğiyle sıyrılarak, örülen taşların tarihi belirlenmeye çalışılacak. 


Selimiye Camisi 


Edirne'nin ve Osmanlı'nın simgesi olan Selimiye Camisi, kentin merkezinde, eskiden Sarıbayır ve Kavak Meydanı denilen alanda bulunuyor. 


II. Selim'in emriyle 1568-1575'te yaptırılan sultan camisi, çok uzaklardan göze çarpan yapısıyla ve kurulduğu yerin seçimiyle, Mimar Sinan'ın aynı zamanda usta bir şehircilik uzmanı olduğunu vurguluyor. 


Kesme taştan yapılan ve iç bölümüyle bin 620 ve toplamda 2 bin 475 metrekarelik bir alanı kaplayan cami, mimarlık tarihinde en geniş mekana kurulmuş yapı olarak nitelendiriliyor.


Cami, mimari özelliklerinin erişilmezliği yanında, şadırvanı, taş, mermer, çini, ahşap sedef gibi süsleme özellikleriyle dikkat çekici bir yapı.


 Selimiye Camisi'nin mihrap ve minberi de mermer işçiliğinin baş yapıtlarından sayılıyor.


AA


Geri Dön