16 / 04 / 2024

Selimiye Camisi'nin girişine engelli vatandaşlar için portatif rampa kuruldu!

Selimiye Camisi'nin girişine engelli vatandaşlar için portatif rampa kuruldu!

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Selimiye Camisi'nin, avlusundaki merdivenler ile girişine, engelli vatandaşların ulaşımını kolaylaştırmak için portatif rampa kuruldu.



UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Selimiye Camisi'nin, avlusundaki merpenler ile girişine, engelli vatandaşların ulaşımını kolaylaştırmak için portatif rampa kuruldu.


Tekerlekli sandalyeyle Mimar Sinan'ın ustalık eseri camiye gelen vatandaşlar, rampalar sayesinde zorluk çekmiyor.


Avludaki rampadan geçerek cami girişine gelen engelliler, burada dışarıda kullandıkları tekerlekli sandalyeleri bırakarak kendileri için tahsis edilen sandalyelere geçiyor. Görevliler engellilere bu süreçte yardımcı oluyor.


Selimiye Camisi İmam Hatibi Tamer Alat, yaptığı açıklamada, Selimiye Camisi'nin milletin olduğunu, bu nedenle bütün vatandaşların camiden istifade etmek isteyebileceğini söyledi.


Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in talimatıyla, engelli vatandaşların Selimiye Camisi'ne ulaşmasını kolaylaştırmak için caminin çeşitli yerlerine rampa kurulduğunu dile getiren Alat, şöyle konuştu:


"Engelli kardeşlerimizin de camiye girip namaz ibadetini burada yerine getirmesi ve caminin o hazzını yaşayabilmesi için böyle bir hizmet gerçekleştirdik. İnşallah onlar da bu güzel duyguları yaşarlar. Bu güzel ibadeti ifa ederler ve bir nebze olsun teselli bulurlar. Peygamberimiz buyuruyor ki, 'Mümin öyle bir kimsedir ki her halinde mükafata nail olur.' Başına bir musibet isabet eder. Yani bir rahatsızlık, hastalık olur, başka bir felaket olabilir, ona sabreder ve mükafata, sevaba nail olur. Engelli kardeşlerimize sabırlar diliyorum."


- Yıllar sonra camiye girince duygulandı

 

Rampanın konulmasının ardından Selimiye Camisi'ne gelen engelli Mehmet Abdu da trafik kazası sonucu engelli hale geldiğini söyledi.


Her insanın engelli olabileceğini belirten Abdu, "10 yıllık şofördüm, iş yerimden gece çağırmışlardı. Oraya giderken yolda buzlanma varmış, aracım kaymaya başladı. Çok uğraştım ama durduramadım ve bir kamyonun altına girdim. Hastanede gözlerimi açtığımda bacaklarımı kullanamaz durumdaydım" dedi.


Abdu, bacaklarını kullanamadığı için genellikle mahallesindeki camiye gittiğini ve merpenler dolayısıyla 10 yıldır Selimiye Camisi'ne giremediğini ifade etti.


Rampa sayesinde uzun yılların ardından Selimiye'de ibadet edecek olmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, Vali Şahin'e teşekkür eden Abdu, şunları anlattı:


"Şu an çok duygulandım. Selimiye'de namaz kılmak bize de nasip olacakmış demek ki. Bunun diğer camilerde, bankalarda ve kamu kuruluşlarında yaygınlaşmasını canı gönülden diliyoruz. Herkes engelli olabilir. Engelleri aşmak için yetkililerden yardım bekliyoruz."


Edirne Bedensel Engellileri ve Ailelerini Koruma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Dilek Kaynak ise Türkiye'nin birçok kentinde engellilerin sosyal alanlarının, çevre düzenlemeleri nedeniyle kısıtlı olduğunu söyledi.


Kaynak, ev ya da iş yerlerinin engelliler düşünülerek inşa edilmesi gerektiğini kaydetti.


AA


Geri Dön